Γιώργος Δημητριάδης: «Ποια Σίτι; Αντίπαλος μόνο η Λίβερπουλ»

Ο επικεφαλής του συνδέσμου της Μάντσέστερ Γιουνάιτεντ στην Ελλάδα, Γιώργος Δημητριάδης, μιλά στο «ΦΩΣ».

Γιώργος Δημητριάδης: «Ποια Σίτι; Αντίπαλος μόνο η Λίβερπουλ»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Αυτός ο σύνδεσμος είναι πολύ μπροστά - και με κοινωνικό έργο. Είναι το κλαμπ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην Ελλάδα, ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο! Η αγγλική ομάδα τούς τίμησε με ενίσχυση οικονομική στην «Κιβωτό»! «Manchester United Greek Supporters Club» και ο επικεφαλής Γιώργος Δημητριάδης στο «ΦΩΣ».

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 9/7/2020

Πόσα χρόνια είσαι επικεφαλής στον σύνδεσμο;

Από το 2012 που ιδρύθηκε το κλαμπ. Να σου πω ότι είμαστε το 7ο μεγαλύτερο κλαμπ της Γιουνάιτεντ στον κόσμο!

Πώς γίνεται η αξιολόγηση;

Από τα ενεργά μέλη ετησίως. Υπάρχουν στην Ελλάδα πολλοί μικροαπατεώνες που λένε ότι έχουν εκατοντάδες μέλη. Πώς αποδεικνύεται; Μέλη σε ομάδα θεωρούνται αυτά που είναι επίσημα γραμμένα και στον σύλλογο και ταμειακώς εντάξει για τον χρόνο που διανύουμε. Εγώ στο κλαμπ έχω περίπου 1.500 άτομα αυτά τα χρόνια, αλλά εμείς λέμε μέλη αυτούς που είναι ταμειακώς εντάξει με τη Γιουνάιτεντ και είναι μέλη της. Έχουμε φέτος 480 άτομα. Πρόσεχε, αυτοί δεν δίνουν στον σύνδεσμο ούτε ένα ευρώ! Τα λεφτά τους πάνε στην ποδοσφαιρική ομάδα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Πόσο κοστίζει να είσαι εγγεγραμμένος στη Γιουνάιτεντ;

50 ευρώ ετησίως. Έτσι όμως έχεις πρόσβαση στο γήπεδο, σου σκανάρουν την κάρτα όταν μπαίνεις, αλλιώς δεν μπορείς να αγοράσεις εισιτήριο. Ο σύνδεσμός μας στέλνει κόσμο στην Αγγλία για να δουν τη Γιουνάιτεντ σχεδόν σε κάθε ματς! Αυτό είναι πρωτοφανές για Ελλάδα. Ακόμα και η ίδια η αγγλική ομάδα δεν πιστεύει στα μάτια της που είμαστε στην 7η θέση παγκοσμίως και αναρωτιούνται πώς η μικρή χώρα με την οικονομική κρίση έχει τέτοιο κλαμπ.

Πόσα μέλη έχει παγκοσμίως η Γιουνάιτεντ;

Σε όλο τον πλανήτη 5 εκατομμύρια μέλη! Ασύλληπτο νούμερο. Γι’ αυτό, παρότι είναι στα χειρότερά της, είναι το πρώτο «μαγαζί» στον κόσμο! Η Ρεάλ, που έχει πάρει 13 Τσάμπιονς Λιγκ, πουλάει 1 εκατομμύριο φανέλες λιγότερες απ’ όσες πουλάει η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ! Η Μπαρτσελόνα πουλάει 900.000 φανέλες και εμείς πουλάμε 2,9 εκατομμύρια φανέλες! Και μας λένε ομάδα των Γιαπωνέζων, των Φιλιππινέζων, των Ασιατών... Ναι, έχει μεγάλη διείσδυση η ομάδα σε αυτές τις αγορές, όμως δεν μπορείς να απαγορεύσεις σε μια ομάδα να έχει ισχυρό μπραντ νέιμ.

Αντίπαλος Νο 1 είναι η Σίτι ή η Λίβερπουλ;

Πάντα η Λίβερπουλ! Και καμία άλλη ομάδα! Δεν μπορεί ποτέ ο Ολυμπιακός να είναι εχθρός με τον Εθνικό! Πάντα, όσο κι αν έχει μεγαλώσει η Σίτι, εκείνη θα είναι ο Εθνικός της πόλης και εμείς ο Ολυμπιακός.

Μέσα στην πόλη του Μάντσεστερ λένε ότι οι φίλαθλοι της Σίτι είναι πιο πολλοί.

Δεν ισχύει. Έχει γίνει και γκάλοπ από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ πριν από 5-6 χρόνια. Με διαφορά βγήκε πρώτη η Γιουνάιτεντ. Αυτό το παραμύθι το λένε μόνον όσοι δεν έχουν πάει στο Μάντσεστερ!

Πέντε αγαπημένοι παίκτες σου όλων των εποχών;

Μπεστ, Ρόμπσον, Χιουζ, Καντονά, σερ Μπόμπι Τσάρλτον.

Πώς έγινες οπαδός της Γιουνάιτεντ;

Όταν έγινα Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η ομάδα δεν έπαιρνε τίποτα! Την είχα δει σε έναν τελικό με τη Λίβερπουλ και μου άρεσε. Έγινα οπαδός της το 1977-78 από αντίδραση. Πλέον, πάω κυρίως στα εκτός έδρας της ματς, έχω πάει σε πάρα πολλά ματς στην Αγγλία.

Ρεκόρ Ελλήνων από το κλαμπ που πήγατε σε αγώνα της ομάδας εκδρομή;

Έπαιζε η Μάντσεστερ με τη Ρεάλ στα Σκόπια πριν από τρία καλοκαίρια Σούπερ Καπ. Πήγαμε 140 άτομα! Μέχρι και στην ομάδα την ίδια πάθανε σοκ! Ξεκινήσαμε από Αθήνα, πήραμε κόσμο και από Θεσσαλονίκη. Πήγαμε στα Σκόπια 3 πούλμαν! Το κλαμπ έχει την έδρα του στην Αθήνα, αλλά είναι όλης της Ελλάδας και της Κύπρου.

Σε ποια διεύθυνση είστε;

Χρυσοστόμου Σμύρνης 20, στο Αιγάλεω.

Πόσα τ.μ. είναι ο σύνδεσμος;

180 τ.μ.! Κατά δήλωση Άγγλων, που το έχουν επισκεφθεί όταν ήρθαν για το ματς με τον Ολυμπιακό, είναι ένα από τα ωραιότερα κλαμπ στον κόσμο. Και μιλάμε για Άγγλους που ταξιδεύουν με τη Γιουνάιτεντ σε κάθε ματς σε όλο τον πλανήτη, ακόμα και στα φιλικά προετοιμασίας! Ο Ρόι Κάρολ, που μας είχε επισκεφθεί, ακόμα μας στέλνει χαιρετισμούς μέσω του Νίκου Γαβαλά. Μας έχουν επισκεφθεί και ο Στιλ και ο Μακέντα.

Η Λίβερπουλ μπορεί να χτυπηθεί τα επόμενα 2 χρόνια;

Ναι, με σωστές κινήσεις μπορεί. Η Γιουνάιτεντ είναι η μόνη ομάδα που έχει παίκτες από τις ακαδημίες της πάντα στην 11άδα, από το 1937! Ούτε η Μπαρτσελόνα ούτε ο Άγιαξ το έχουν κάνει. Να ξέρουν αυτοί που λένε «Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ Μάρκετινγκ» ότι σχεδόν το μισό ρόστερ της ομάδας προέρχεται από τις ακαδημίες της! Και είναι πολλοί οι Βρετανοί παίκτες στο ρόστερ.

Πώς τον συντηρείτε τον σύνδεσμο; 180 τ.μ. είναι πολλά.

Είμαστε το μόνο κλαμπ που δεν παίρνει συνδρομή ούτε 1 ευρώ. Το συντηρούμε μεταξύ μας, μόνοι μας, κάποια άτομα που έχουμε τρέλα με την ομάδα.

Πες μου τώρα τι έγινε με την «Κιβωτό». Το κοινωνικό σας έργο και την παρέμβαση της επίσημης Γιουνάιτεντ.

Είναι πολύ σημαντικό. Έχουμε κάνει κι άλλες φιλανθρωπικές κινήσεις, λόγου χάρη για την τραγωδία στο Μάτι μαζέψαμε τρόφιμα - ρούχα και τα πήγαμε εκεί την άλλη μέρα κιόλας. Κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα συμμετέχουμε σε φιλανθρωπικές κινήσεις. Τώρα αυτό με την «Κιβωτό» ήταν προτροπή της επίσημης ομάδας της Γιουνάιτεντ, λόγω κορονοϊού! Μας έστειλε επιστολή το Manchester United Foundation, επειδή μας αναγνωρίζει ως μεγάλο σύνδεσμο, και μας ζήτησε να τους πούμε ένα ίδρυμα που αξίζει να βοηθηθεί στην πατρίδα μας. Το συζητήσαμε και επιλέξαμε την «Κιβωτό». Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το έψαξε αυτό που επιλέξαμε, έμαθε ποια είναι η «Κιβωτός». Εμείς πήγαμε στην «Κιβωτό», τους το είπαμε, ανταλλάξαμε και επιστολές μέσω mail.

Και τι έγινε;

Είπε η Γιουνάιτεντ ότι καταθέτει 500 λίρες στον λογαριασμό της «Κιβωτού» και δημιούργησε ιστοσελίδα με το Manchester United Foundation στο όνομα του ελληνικού συνδέσμου μας που έχει περιγραφή για την «Κιβωτό». Το link δίνει επιλογή να κάνεις όποιο ποσό δωρεά θες. Το βλέπουν αυτό σε όλον τον πλανήτη! Και είπε η Γιουνάιτεντ ότι ξεκινά με 500 λίρες και όποιο ποσό μαζευτεί από τις δωρεές θα το διπλασιάσει η ομάδα στο τέλος!

Τι λες, ρε φίλε.

Ναι, είναι πολύ σημαντική κίνηση αυτή. Και έρχεται ως συνέχεια όλης της δραστηριότητας της Γιουνάιτεντ επί κορονοϊού, λόγω Ράσφορντ, του παίκτη της ομάδας μας που ανάγκασε έως και τον Μπόρις Τζόνσον να επεκτείνει τα δωρεάν γεύματα για τα άπορα παιδιά μετά την καραντίνα. Και έδωσε ο ίδιος ο Ράσφορντ πολλά λεφτά για 2 εκατομμύρια γεύματα! Αυτός είναι ο τεράστιος σύλλογος που λέγεται Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Να σου πω και κάτι άλλο;

Ό,τι θες.

Την προηγούμενη εβδομάδα, στο ματς που παίζαμε με την Μπράιτον, συνδέθηκε με τον σύνδεσμό μας 4 φορές το παγκόσμιας εμβέλειας κανάλι της Γιουνάιτεντ που το παρακολουθεί εκατομμύρια κόσμος. Συνδέθηκε 4 φορές με το κλαμπ μας όπου έδειχνε πανηγυρισμούς και λέγαμε τη γνώμη μας για την ομάδα. Βάλε σε παρακαλώ το link για τον έρανο στην «Κιβωτό». https://uk.virginmoneygiving.com/fundraiser-display/showROFundraiserPage?userUrl=AthensSupportersClub&isTeam=true