Κλέφτης αλόγων: Ο πόνος είναι απόφαση

Ο Κώστας Χαλέμος είδε και διάβασε τον «Κλέφτη Αλόγων» και γράφει τις εντυπώσεις του.

Κλέφτης αλόγων: Ο πόνος είναι απόφαση

«Το αν θα πονέσεις και πότε το αποφασίζεις εσύ…» Ο Τροντ είχε ακούσει τα λόγια αυτά από τον πατέρα του, όταν ήταν 15 χρονών αλλά είναι που τώρα, στα 67 του, καθώς αποτραβηγμένος από τον κόσμο κάνει τον απολογισμό της ζωής του, που καταλαβαίνει το νόημα τους.

Ο «Κλέφτης Αλόγων» είναι μια ιστορία ενηλικίωσης που διαδραματίζεται σε ένα πανέμορφο νορβηγικό δάσος το καλοκαίρι του 1948, όταν μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα οι ανέμελες διακοπές του γιου κοντά στον πατέρα θα μετατραπούν σε τραγωδία που θα σημαδέψει τη ζωή του…

Ο Τροντ πιστεύει πώς έχει θάψει στη μνήμη του όσα τον στοιχειώνουν όταν μια τυχαία συνάντηση με τον νέο του γείτονα στο απομονωτήριο που έχει επιλέξει για να περάσει τα τελευταία χρόνια της ζωής του, θα ζωντανέψει το παρελθόν και θα ξύσει την παλιά του πληγή.

Το βιβλίο του Νορβηγού συγγραφέα Πέρ Πέτερσον μεταφέρθηκε το 2019 στον κινηματογράφο από τον Χανς Πέτερ Μόλαντ. Η ταινία, που είδα στο διάστημα της καραντίνας, ήταν αυτή που με «οδήγησε» στο βιβλίο. Κι επειδή ακριβώς το διάβασα τη συγκεκριμένη περίοδο, εντυπώθηκαν βαθιά μέσα μου τα λόγια του 67χρονου πρωταγωνιστή:

«O χρόνος έχει τώρα μεγάλη σημασία για μένα. Όχι ότι πρέπει να περνάει γρήγορα ή αργά αλλά να είναι απλώς χρόνος, κάτι που ζω μέσα του και το γεμίζω με πράγματα και δραστηριότητες, για να μπορώ να τον χωρίζω σε κομμάτια, ώστε να τον βλέπω και να τον αισθάνομαι και να μη μου φεύγει χωρίς να τον παίρνω είδηση…»

Ο σκηνοθέτης επέλεξε για τον ρόλο του μοναχικού γέρο-Τροντ τον θαυμάσιο Σουηδό ηθοποιό Στέλαν Σκάρσγκαρντ που στο μεγαλύτερο μέρος της ταινίας μιλάει με τη σιωπή του. Πραγματικός άλλωστε πρωταγωνιστής δεν είναι αυτός αλλά το τοπίο, όντας καταπράσινο την εποχή της νιότης και χιονισμένο στα χρόνια των γηρατειών.

Η φωτογραφία στην ταινία φτιάχνει ατμόσφαιρα αλλά τα διαρκή flash-back κουράζουν και σε αφήνουν με αρκετές απορίες. Απορίες όμως που τις λύνει το βιβλίο του Πέτερσον που ήταν ελάχιστα γνωστός έξω από την πατρίδα του πριν καλπάσει προς τη δόξα με τον «Κλέφτη Αλόγων», το οποίο μεταφράστηκε σε πολλές ξένες γλώσσες.

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας

ΙΝΦΟ:

Περ Πέτερσον: Κλέφτης αλόγων, εκδόσεις Λιβάνη, Αθήνα 2008, μετάφραση: Σωτήρης Σουλιώτης

Out Stealing Horses (2019, Δανία/Νορβηγία/Σουηδία) Σκηνοθεσία: Χανς Πέτερ Μόλαντ Πρωταγωνιστούν: Στέλαν Σκάρσγκαρντ, Μπιορν Φλέμπεργκ, Τομπάιας Σάντελμαν