Κυκλοφορεί το αριστούργημα του Αντρέ Μαλρό, «Ανθρώπινη μοίρα»

Το αριστούργημα του Αντρέ Μαλρό «Ανθρώπινη μοίρα» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Κυκλοφορεί το αριστούργημα του Αντρέ Μαλρό, «Ανθρώπινη μοίρα»

Στη σειρά «Μεγάλες αφηγήσεις» από τις εκδόσεις Μεταίχμιο που επιμελείται ο συγγραφέας Δημήτρης Στεφανάκης, κυκλοφορεί το αριστούργημα του Αντρέ Μαλρό «Ανθρώπινη μοίρα» στο οποίο απονεμήθηκε το βραβείο Γκονκούρ.

Από τον πρόλογο του επιμελητή της σειράς σταχυολογούμε μια σύντομη περιγραφή του βιβλίου:«Η Ανθρώπινη μοίρα είναι ασφαλώς ένα μεγαλόπνοο μυθιστόρημα με το οποίο ο Αντρέ Μαλρό επέλεξε να ολοκληρώσει τον ασιατικό αφηγηματικό κύκλο του.

Το έργο αυτό γράφτηκε σε μια στιγμή προσωπικής ωριμότητας αλλά και πολιτικής κρίσης όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στην Άπω Ανατολή. Γράφτηκε επίσης σε μια εποχή που και η ίδια η λογοτεχνία βρισκόταν σε βαθιά κρίση, καθώς επιφορτιζόταν όλο και περισσότερο με το άσκοπο καθήκον να δώσει απαντήσεις στα διλήμματα ενός ταραγμένου αιώνα.

Ο Μαλρό επιζητεί να συντηρήσει τη μνήμη των χαρακτήρων που θα χαθούν στον καιάδα του χρόνου. Υιοθετεί γι αυτό έναν επίσημο μα και πένθιμο τρόπο έτσι ώστε για καθέναν υπάρχει τουλάχιστον ένας λόγος για να επιβιώσει. Ο ίδιος ο συγγραφέας δύο χρόνια μετά την κυκλοφορία του βιβλίου του, με αφορμή την ιταλική επίθεση στην Αιθιοπία το 1935 θα δηλώσει: «Πολιτισμός σημαίνει να θέτει κανείς την δύναμη των ανθρώπων στην υπηρεσία των ονείρων τους και όχι τα όνειρα στην υπηρεσία της δύναμής τους».

Η Ανθρώπινη μοίρα θα μπορούσε άνετα να τοποθετηθεί σε οποιοδήποτε λιμάνι της Ευρώπης, αλλά τοποθετείται στη Σαγκάη του μεσοπολέμου, η οποία αναδεικνύεται σε πρωτεύουσα της οδύνης. Η Ανθρώπινη μοίρα γραμμένη σε δίσεκτα χρόνια συνιστά εντέλει και μια αλληγορία: Στις σελίδες της αντικατοπτρίζεται η Ευρώπη εν μέσω φονικής απειλής. Ένα μυθιστόρημα που ξεκινά με ένα φόνο και τελειώνει με μια εκτέλεση προοικονομεί ένα παγκόσμιο πόλεμο, την στιγμή ακριβώς που κανείς δεν μπορούσε να διανοηθεί την έλευσή του».