Η μέρα ενός εκλογικού αντιπροσώπου: Η περιπέτεια του ανθρώπου που μας αφορά

Είναι αλήθεια τόσο ευχάριστο όταν μπορεί κάποιος να σχολιάσει την επικαιρότητα μέσω ενός βιβλίου μεγάλου συγγραφέα.

Η μέρα ενός εκλογικού αντιπροσώπου: Η περιπέτεια του ανθρώπου που μας αφορά

Η καλή λογοτεχνία σπάνια σου χαρίζει μια τέτοια ευκαιρία, αντίθετα από ό,τι πιστεύουμε. «Η μέρα ενός εκλογικού αντιπροσώπου», το ευσύνοπτο αφήγημα του Ίταλο Καλβίνο γύρω από την εκλογική διαδικασία, που γενικά στις δημοκρατικές χώρες δεν διαφέρει πολύ, ανατέμνει γνώριμες σκηνές και μικρά επεισόδια.

«Για να μετατρέψουμε ένα χώρο σε εκλογικό τμήμα (χώρο που συνήθως είναι μια αίθουσα σχολείου ή δικαστηρίου, τραπεζαρία δημοσίου ιδρύματος, γυμναστήριο ή ένα οποιοδήποτε γραφείο του Δήμου) αρκούν λίγα έπιπλα…»

Ο Καλβίνο αυτός ο ακάματος λογιστής της ανθρώπινης δραστηριότητας προσθαφαιρεί όλα εκείνα τα στοιχεία που αφορούν μια μέρα εκλογών. Τελειώνοντας αυτή την σύντομη ιστορία, δεν είμαι σίγουρος ότι επικεντρώνεται σε κάποιο συγκεκριμένο θέμα όπως αυτό της ψηφοθηρίας, στο οποίο αναφέρεται το οπισθόφυλλο.

Θεωρώ ότι ένας τόσο μεγαλόπνευστος αφηγητής όπως ο Καλβίνο συλλαμβάνει τη γενικότητα της ζωής, και γι αυτό μπορεί κάποια στιγμή να βγει έξω από τα όρια του εκλογικού τμήματος που με τόσο απέριττες πινελιές σχεδίασε μπροστά στα μάτια μας.

Ανάμεσα στις σελίδες του αφουγκράζομαι πρωτίστως το ιδιαίτερο ύφος του στο οποίο μας έχει συνηθίσει αλλά και κάποιους στοχασμούς σπαρμένους εδώ κι εκεί σαν σημάδια σ’ ένα δρόμο που ενώ νομίζουμε ότι οδηγεί κάπου, δεν έχει κάποια κατάληξη.

Οι σπουδαίοι συγγραφείς δεν βρίσκονται ποτέ στην αρχή ή στο τέλος αλλά μόνο στη μέση μιας ιστορίας. «Η μέρα ενός εκλογικού αντιπροσώπου» δεν είναι απλά και μόνο η περιπέτεια του Αμερίγκο Ορμέα, μια μέρα εκλογών. Είναι όπως πάντα η περιπέτεια του ανθρώπου που μας αφορά και ίσως για αυτό αξίζει περισσότερο να διαβαστεί.

INFO: Ίταλο Καλβίνο: Η μέρα ενός εκλογικού αντιπροσώπου (Εκδόσεις Κριτική)