Αφιέρωμα στον Νομπελίστα συγγραφέα Τόμας Μαν

Βραδιά αφιερωμένη στον Γερμανό συγγραφέα και διανοούμενο Τόμας Μαν διοργανώνουν οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ και η διαδικτυακή πύλη για το βιβλίο BOOK PRESS.

Αφιέρωμα στον Νομπελίστα συγγραφέα Τόμας Μαν

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 5 Φεβρουαρίου 2019, στις 8 μ.μ., στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ (Ιπποκράτους 118, Αθήνα).

Για τον Τόμας Μαν και το έργο του θα μιλήσουν:

η συγγραφέας Αμάντα Μιχαλοπούλου,
ο συγγραφέας-κριτικός λογοτεχνίας Νίκος Ξένιος,
ο Δρ κοινωνιολογίας-συγγραφέας Γιώργος Σιακαντάρης
και ο συγγραφέας Δημήτρης Στεφανάκης.

«Από τους εκπροσώπους της μεγάλης Γερμανικής Σχολής των αρχών του 20ού αιώνα, ο Τόμας Μαν είναι ασφαλώς ο αντιπροσωπευτικότερος όλων. Κοινωνός των λογοτεχνικών εξελίξεων της εποχής του, κινείται με άνεση ανάμεσα στον καφκικό εξπρεσιονισμό, στον πυκνό φιλοσοφικό λόγο του Χέρμαν Μπροχ και του Ρόμπερτ Μούζιλ και στην κλασική αφηγηματική του Γιόζεφ Ροτ. Ταυτόχρονα δεν χάνει ποτέ σε ρεαλισμό, παραμένει αρκούντως εξωστρεφής, διατηρώντας πάντα το δικαίωμα στον πειραματισμό. Πνευματικό παιδί του Φρίντριχ Νίτσε, όπως και οι άλλοι τέσσερις, συνέβαλε τα μέγιστα προκειμένου η γερμανική γλώσσα να αναπληρώσει εκ των υστέρων την παντελή απουσία της στον 19ο αιώνα – τον χρυσό αιώνα του μυθιστορήματος. (Δημήτρης Στεφανάκης)

Μεταξύ των σημαντικότερων έργων του συμπεριλαμβάνονται η νουβέλα Θάνατος στη Βενετία (1912) και το αριστουργηματικό μυθιστόρημα ενηλικίωσης Το μαγικό βουνό (1924), τα οποία κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ στη σειρά «Μεγάλες αφηγήσεις».

«Γιατί ο άνθρωπος αγαπά και εκτιμά τον άλλο όσο δεν τον γνωρίζει ώστε να μπορεί να τον κρίνει, και ο πόθος είναι απόρροια της ελλιπούς γνώσης για τον άλλο». Thomas Mann