«Σκύλοι από τους αρχαίους χρόνους»
Το βιβλίο του Πάνου Βαλαβάνη «Σκύλοι από τους αρχαίους χρόνους» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πρώτη ύλη.
Από τις Εκδόσεις Πρώτη ύλη κυκλοφορεί το βιβλίο «Σκύλοι από τους αρχαίους χρόνους», που υπογράφει ο Πάνος Βαλαβάνης, με την εικονογράφηση της Χαράς Μαραντίδου.
Μία πρωτότυπη, μοναδική στο είδος της μελέτη για τον πιο πιστό φίλο του ανθρώπου, τον σκύλο. Το νέο βιβλίο του αρχαιολόγου και ομότιμου καθηγητή Πανεπιστημίου, Πάνου Βαλαβάνη αποτελεί μία βαθιά έρευνα στους αρχαίους χρόνους μέσα από κείμενα και πηγές. Με το ζωντανό κείμενο και την πλούσια εικονογράφηση της εξαίρετης Χαράς Μαραντίδου, το βιβλίο προσπαθεί να απαντήσει ερωτήματα που ο καθένας μας θέτει:
Πότε πρωτοεμφανίζεται ο σκύλος στις ανθρώπινες κοινωνίες;
Γιατί θεωρείται ο παλαιότερος φίλος του ανθρώπου;
Πώς γίνεται κατοικίδιο και ποιες ράτσες υπήρχαν στην αρχαία Ελλάδα;
Πώς χρησιμοποιούνται τα σκυλιά στους μύθους και γιατί το αστέρι Σείριος ήταν σκύλος;
Οι λέξεις κυν-ήγι και κυν-ηγός έχουν ως πρώτο συνθετικό τον σκύλο.
Τι μας λένε σχετικά οι περίπου 1300 παραστάσεις σκύλων στα αγγεία και τα 9 βασιλικά κυνηγόσκυλα στην τοιχογραφία της Βεργίνας;
Ήταν οι αρχαίοι Έλληνες φιλόζωοι και τι ονόματα έδιναν στα σκυλιά τους;
Τα έπαιρναν μαζί τους στα συμπόσια, τα έβγαζαν βόλτα και πώς αντιδρούσαν με τα αδέσποτα στις αγορές και στα γυμνάσια;
Υπήρχαν πολεμικά σκυλιά και πώς είναι δυνατόν ένας σκύλος να θεωρηθεί Μαραθωνομάχος;
Τι ήταν τα ιερά σκυλιά και γιατί τα συναντάμε στα Ασκληπιεία;
Υπήρχε άραγε ιδιαίτερη σχέση των σκύλων με τα παιδιά και γιατί εμφανίζονται τόσο συχνά στα παιδικά επιτύμβια μνημεία;
Πώς αναγνωρίζονται οι σκύλοι στις ανασκαφές;
Πάνος Βαλαβάνης – Ο συγγραφέας
Ο Πάνος Βαλαβάνης γεννήθηκε το 1954 και σπούδασε Κλασική Αρχαιολογία στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Würzburg της Γερμανίας. Από το 1980 εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου από το 2005 είναι Καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας. Τα δώδεκα βιβλία και οι περισσότερες από τις μελέτες του αναφέρονται στην αρχαία ελληνική κεραμική και εικονογραφία, στην αρχιτεκτονική και την τοπογραφία της Αθήνας, στον αρχαίο αθλητισμό και τα πανελλήνια ιερά, καθώς και στην αρχαία ελληνική τεχνολογία. Έχει λάβει μέρος σε πολλά ελληνικά και διεθνή συνέδρια και έχει δώσει διαλέξεις σε Πανεπιστήμια και Μουσεία στην Ευρώπη, την Αμερική και την Άπω Ανατολή. Είναι συγγραφέας πολλών αρχαιολογικών οδηγών και βιβλίων για το ευρύ κοινό, με ιδιαίτερη έμφαση σε αρχαιολογικά βιβλία για μαθητές, τα περισσότερα από τα οποία έχουν μεταφραστεί σε ξένες γλώσσες.
Χαρά Μαραντίδου – H εικονογράφος
Η Χαρά Μαραντίδου είναι εικαστικός, αρχιτέκτονας και designer. Πιστεύει ότι τα πάντα είναι ενδιαφέροντα αρκεί να τα κοιτάξει κανείς από κοντά. Σε όλα τα έργα της προσπαθεί να αφηγηθεί ιστορίες μέσα από τον συνδυασμό εικόνας, κειμένου, αντικειμένων αλλά και μέσα από τον χώρο, τα υλικά, τον ήχο και ό,τι μπορεί να συνδυαστεί ώστε να εμπλουτίσει την εμπειρία της αφήγησης. Σχεδιάζει εκθέσεις, εκπαιδευτικό υλικό, μουσειοσκευές, δράσεις για παιδιά και ενήλικες, βιβλία και αντικείμενα για διάφορους φορείς πολιτισμού και εκπαίδευσης.