Κύριε Κάφκα, έχετε γράμμα από έναν αναγνώστη

Το μοναδικό ντοκουμέντο επικοινωνίας του Τσέχου συγγραφέα με κάποιον αναγνώστη του

Κύριε Κάφκα, έχετε γράμμα από έναν αναγνώστη

Σαρλότενμπουργκ 10/4/1917

Αγαπητέ κύριε

Με έχετε κάνει δυστυχή

Αγόρασα την Μεταμόρφωσή σας και την δώρισα στην ξαδέρφη μου αλλά μου είπε ότι δεν βγάζει άκρη με την υπόθεση. Η ξαδέρφη μου την έδωσε στη μητέρα της, κι εκείνη όμως αδυνατεί να δώσει μια εξήγηση. Η μητέρα της την έδωσε στην άλλη ξαδέρφη μου που και αυτή δεν καταλαβαίνει τίποτα. Τώρα έγραψαν σ’ εμένα. Υποτίθεται ότι πρέπει να τους εξηγήσω την υπόθεση, γιατί είμαι ο Γιατρός της οικογένειας. Αλλά δεν ξέρω κι εγώ τι να πω.

Κύριε, πέρασα μήνες στα χαρακώματα, πολεμώντας τους Ρώσους και δεν φοβήθηκα καθόλου. Αν όμως η υπόληψή μου καταρρακωθεί μέσα στην οικογένεια, δεν θα το αντέξω.

Μόνο εσείς μπορείτε να με βοηθήσετε. Πρέπει να το κάνετε, γιατί είστε εσείς αυτός που με βάλατε σε μπελάδες. Πείτε μου λοιπόν, σας παρακαλώ, τι στο καλό πρέπει να σκεφτεί η ξαδέρφη μου διαβάζοντας τη Μεταμόρφωση;

Ειλικρινά δικός σας

Δόκτωρ Ζίγκφριντ Βολφ

Το μοναδικό αυτό γράμμα προς τον Κάφκα, που ορισμένοι θεώρησαν φάρσα από κάποιον φίλο του συγγραφέα, γράφτηκε όντως από τον Ζίγκφριντ Βολφ, ο οποίος γεννήθηκε το 1880, πήρε το διδακτορικό του το 1912, πολέμησε στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, και τραυματίστηκε στο Ρωσικό μέτωπο το 1915. Μεταπολεμικά συμμετείχε στο διοικητικό συμβούλιο διαφόρων τραπεζών. Τον καιρό που έστειλε την επιστολή στον Κάφκα διέμενε στο προάστιο του Σαρλότενμπουργκ στην Knesebeckstrasse αρ. 12. Στην ίδια πολυκατοικία κατοικούσε και η δημοφιλέστατη συγγραφέας ρομαντικών μυθιστορημάτων Χέντβιχ Κουρτς Μάλερ. Ο Κάφκα είχε σημειώσει την διεύθυνση του αποστολέα αλλά δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη ότι του έστειλε απαντητική επιστολή. Ο Ζίγκφριντ Βολφ πέθανε το 1952 στη Χάιφα.

Ζίγκφριντ Βολφ