Ζουργός και Μπουραζοπούλου στις προθήκες

Δυο συγγραφείς που έχουν τον τρόπο να ξεχωρίζουν επέστρεψαν πρόσφατα στις προθήκες των βιβλιοπωλείων με νέα βιβλία

Ζουργός και Μπουραζοπούλου στις προθήκες

Αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι η νεοελληνική πεζογραφία ανανεώθηκε κατά τρόπο συναρπαστικό μέσα στις δύο πρώτες δεκαετίες του 21ου αιώνα, με πρόσωπα χάρις στα οποία μπορεί να αισιοδοξεί.

Ο Ισίδωρος Ζουργός και η Ιωάννα Μπουραζοπούλου συγκαταλέγονται αναμφίβολα στους κορυφαίους σύγχρονους δημιουργούς. Ο βορειοελλαδίτης μυθιστοριογράφος από τη μια κατάφερε να κερδίσει με την αξία του ένα αξιοθαύμαστα ευρύ κοινό στην περιορισμένη ελληνική βιβλιαγορά. Η Μπουραζοπούλου από την άλλη πλούτισε την εγχώρια πεζογραφία με ευφάνταστους κόσμους και με ορίζοντα κοινωνίες και πολιτικά συστήματα του μέλλοντος.

Ο Ισίδωρος Ζουργός στο «Θ»: «Η γραφή μού έδωσε την αίσθηση της ελευθερίας  και του ανοιχτού ορίζοντα» - ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΘΑΡΡΟΣ

Μέσα στο 2023 έδωσαν αμφότεροι το παρών. Η Ιωάννα Μπουραζοπούλου ολοκλήρωσε την περίφημη τριλογία «Ο Δράκος της Πρέσπας» με την «Μνήμη του Πάγου», (εκδόσεις Καστανιώτη) με την ποιότητα του λόγου και τις αφηγηματικές αρετές στις οποίες μας έχει συνηθίσει μέχρι σήμερα. Ο Ισίδωρος Ζουργός επέστρεψε με ένα φιλόδοξο αφήγημα. «Οι Παλιές και νέες χώρες» (Εκδόσεις Πατάκη) προαναγγέλλουν ίσως τη στροφή σ' ένα ύφος απλό, μεστό που θα συνοψίζει την πείρα ενός καταξιωμένου πεζογράφου, ο οποίος ξέρει καλά τη δουλειά του.

Φοβάμαι τη συναισθηματική ξηρασία | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ζουργός και Μπουραζοπούλου παραμένουν ισχυροί κρίκοι στην εξέλιξη της εγχώριας πεζογραφίας, με πολυσέλιδα, ποιοτικά και εντέλει συναρπαστικά μυθιστορήματα.