Μπένγιαμιν -  Η τεχνική του συγγραφέα σε δεκατρείς θέσεις

Αξίζει κανείς να διατρέξει τις δεκατρείς θέσεις του Μπένγιαμιν για την τεχνική του συγγραφέα όπως αυτές αποδίδονται σε μετάφραση  Σπύρου Δοντιά από τις εκδόσεις Στιγμή.

Μπένγιαμιν -  Η τεχνική του συγγραφέα σε δεκατρείς θέσεις

Ο Βάλτερ Μπένγιαμιν δεν είναι ένας άνθρωπος, μια φωνή, μια ιδιότητα. Είναι μια δημιουργική δύναμη που κινείται ανάμεσα στην αφήγηση, τη θεωρία, την κριτική, τη φιλοσοφία.

Ο δεκατρείς θέσεις για την τεχνική του συγγραφέα περιέχουν πολύτιμες οδηγίες για τον συγγραφέα αλλά ταυτόχρονα αναφέρονται σε ένα παρελθόν που στην πράξη το απαξίωσε η τεχνολογία. Εντούτοις κάποιες ντιρεκτίβες του Μπένγιαμιν είναι διαχρονικές ακριβώς γιατί δεν σχετίζονται με την καθημερινή πρακτική. Να απολαμβάνεις τη ζωή σου, για παράδειγμα, είναι μια συμβουλή που έχει ένα νόημα πέρα από το συγγραφικό περιβάλλον, όπως και το γεγονός να μην εκθέτει κανείς το έργο του όσο αυτό γράφεται.

Το ίδιο ισχύει και για την αποφυγή της καθημερινής μετριότητας, που είναι μια πραγματική κατάρα για τον δημιουργό. Η γραφική ύλη αφορά μόνο όσους γράφουν ακόμα στο χαρτί αλλά η καταγραφή της ιδέας προτού αυτή ωριμάσει καλά μέσα μας, είναι μια πολύ χρήσιμη υπόδειξη, όπως και η ενθάρρυνση να συνεχίζει κανείς το γράψιμο έστω και χωρίς κάποια συγκεκριμένη ιδέα. Η έμπνευση, όπως πολύ σωστά, επισημαίνει ο Μπένγιαμιν, έρχεται και φεύγει διαρκώς δημιουργώντας κενά που καλό θα είναι να τα συμπληρώνεις, καθαρογράφοντας τα ήδη γραμμένα.

Η ολοκλήρωση ενός έργου μακριά από το γραφείο ίσως έχει κάποιο νόημα, αν υποθέσουμε ότι κανείς ζει με την ψευδαίσθηση ενός τέλους και δεν βρίσκει το κουράγιο να το κάνει. Τα στάδια της σύνθεσης παρουσιάζουν επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον: Ιδέα-ύφος-γραφή. Η ιδέα σκοτώνει την έμπνευση, το ύφος δεσμεύει τη σκέψη, η γραφή αποζημιώνει το ύφος. Ο Μπένγιαμιν ολοκληρώνει τις θέσεις του με ποιητικό τρόπο: Το έργο είναι η νεκρική μάσκα της σύλληψης.

Οι εκδόσεις Στιγμή έχουν δημοσιεύσει το εγχειρίδιο Στοχασμοί, επιλεγμένα αποσπάσματα από το έργο του Μπένγιαμιν σε μετάφραση Σπύρου Δοντιά ένα συναξάρι από σκέψεις του γερμανού διανοητή.