Έζρα Πάουντ - Τα Cantos

Ο Πάουντ δεν είναι ένας συνηθισμένος ποιητής, είναι πολλοί ποιητές μαζί.

Έζρα Πάουντ - Τα Cantos

Υπάρχει πάντοτε μια ασίγαστη γοητεία στα ημιτελή έργα, πολλά από τα οποία δημιουργούνται σε βάθος χρόνου και παραμένουν για διάφορους λόγους ανολοκλήρωτα. Ένα από αυτά, τα «Cantos» του Έζρα Πάουντ, χωρισμένα σε 120 ενότητες, πέρασαν στα λογοτεχνικά χρονικά ως μία από τις υψηλότερες δημιουργίες του 20ου αιώνα.

Ο Πάουντ δεν είναι ένας συνηθισμένος ποιητής, γιατί δεν είναι μονοφωνική συνείδηση. Είναι πολλοί ποιητές μαζί, η σύναξη της παράδοσης και του μέλλοντος της λογοτεχνίας στα όρια μιας ποιητικής διάνοιας. Τα Cantos είναι μια διαφορετική θεώρηση της Ιστορίας που δημιουργεί ή, αν θέλετε, παρακολουθεί η ίδια η γλώσσα σε βάθος χρόνου. Υπάρχει στον πυρήνα της ποιητικής του Πάουντ η γλωσσική λογική του ιδεογράμματος, καθώς οι λέξεις μεταβάλλονται σε εικόνες που διαδέχονται η μία την άλλη με κινηματογραφικό τρόπο. Η πολυσυλλεκτική διάνοια του Πάουντ δανείζεται στοιχεία από διαφορετικές εποχές και δεν διστάζει να βγαίνει συχνά από τα όρια της Αγγλικής γλώσσας, ασκώντας μια οργιαστική διακειμενικότητα, που αντλείται από τα κινεζικά ιδεογράμματα αλλά και αποφθεγματικά επεισόδια από άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες.

Ο Πάουντ, όπως ο Τζόις και ο Προυστ, δεν δημιουργεί σχολή. Μολονότι παραμένει πάπας του μοντερνισμού, έχοντας επηρεάσει μεταξύ άλλων τον Τ.Σ. Έλιοτ, συνέταξε μια ποίηση που δεν αντιγράφεται. Είναι ένας κλειστός κώδικας με δικλείδες ασφαλείας, μια ανεπανάληπτη σύλληψη, που δεν επιδέχεται εξέλιξη. Είναι ένα μνημείο του μοντερνισμού που με τον γιγαντισμό του προκαλεί δέος στον αναγνώστη, επισημαίνοντας ότι στη βάση όλων των εννοιών που επινοεί ο άνθρωπος για να ερμηνεύσει τον κόσμου του, κυριαρχεί η γλώσσα ως αυτόνομη συνθήκη, η μετεξέλιξη της οποίας μπορεί από μόνη της να γράψει Ιστορία.

Έζρα Πάουντ “Παράδεισο ήθελα να γράψω” – Artigo