«Σήμερα πέθανε η μαμά» - Ο Μερλό Ποντύ «τηλεγράφησε» στον Αλμπέρ Καμύ

Στην «Πρόζα του κόσμου» γράφτηκε η... συνέχεια του «Ξένου»

«Σήμερα πέθανε η μαμά» - Ο Μερλό Ποντύ «τηλεγράφησε» στον Αλμπέρ Καμύ

Ο Μωρίς Μερλό Ποντύ υπήρξε εταίρος του Ζαν Πολ Σαρτρ και συνεργάτης του στο περιοδικό «Μοντέρνοι καιροί». Είναι γνωστός στα Παρισινά χρονικά ένας μεγάλος καβγάς με τον Καμύ στα ιδιότυπα λογοτεχνικά σαλόνια της μεταπολεμικής εποχής.

Το έργο του «Η πρόζα του κόσμου», έργο μεγαλοφυές που επιχειρεί να αναδείξει το κοινωνιολογικό πρόσωπο της πεζογραφίας περιέχει κι ένα σημείο το οποίο ερμηνεύει ή, αν θέλετε, συνεχίζει, τον «Ξένο»:

«Το νέο ενός θανάτου ή μιας συμφοράς που μας φέρνει ένα τηλεγράφημα [Σήμερα πέθανε η μαμά. Έλαβα ένα τηλεγράφημα από το γηροκομείο], δεν είναι απολύτως νέο. Ξέρω ήδη ότι οι θάνατοι και οι καταστροφές είναι μέσα στη ζωή. Βέβαια, η εμπειρία που οι άνθρωποι αποκτούν από τη γλώσσα δεν έγκειται σε αυτό. Τους αρέσει να ψιλοκουβεντιάζουν με τον μεγάλο συγγραφέα, τον επισκέπτονται σαν να ήταν το άγαλμα του Αγίου Πέτρου... Εντέλει, καταλαβαίνω, αυτό που μου λένε, γιατί ξέρω εκ των προτέρων τις λέξεις που μου απευθύνουν και καταλαβαίνω μόνο ό,τι ήδη γνωρίζω, δεν θέτω άλλα ζητήματα πέραν όσων μπορώ να επιλύσω».

Η πρόζα του κόσμου - Maurice Merleau - Ponty | Skroutz.gr