Βιβλίο από τον Τομ Χανκς: «Βιομηχανία γεμάτη από ανόητους»

Στο πρώτο του μυθιστόρημα, ο Τομ Χανκς κάνει μια σατιρική ανατομία του Χόλιγουντ

Βιβλίο από τον Τομ Χανκς: «Βιομηχανία γεμάτη από ανόητους»

«Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να ακούς έναν ηθοποιό να μιλάει για το ότι είναι ηθοποιός». Αυτή ήταν η πρώτη αντίδραση του Τομ Χανκς όταν ο Αμερικανός εκδότης Πίτερ Γκέδερς του πρότεινε να γράψει ένα μυθιστόρημα για το επάγγελμα που τον έκανε σούπερ σταρ. Στη συνέχεια, βέβαια, ο διάσημος ηθοποιός (και παραγωγός) σκέφτηκε ότι ίσως να υπήρχε μια ιστορία που θα ήθελε να αφηγηθεί, προερχόμενη από τον χώρο του κινηματογράφου. Και αυτό γιατί, όπως δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο περιοδικό The Atlantic, «ανακάλυψα ότι όλοι υποθέτουν ότι γνωρίζουν πώς γυρίζονται οι ταινίες, ενώ στην πραγματικότητα κανείς τους δεν ξέρει».

Ετσι, δημιουργήθηκε το «The Making of Another Major Motion Picture Masterpiece» (Η δημιουργία ενός ακόμη κινηματογραφικού αριστουργήματος), σατιρική ανατομία της κινηματογραφικής παραγωγής, όπου ο Χανκς φαίνεται απόλυτα ικανός να βλέπει τον κόσμο μέσα από έναν παραμορφωτικό φακό και να κριτικάρει με σαρδόνιο τρόπο τις όποιες αδυναμίες. «Η αλήθεια είναι ότι είμαστε μια βιομηχανία γεμάτη από ανόητους», λέει χαρακτηριστικά.

Πρόκειται για την πρώτη προσπάθεια του Χανκς να γράψει βιβλίο γι’ αυτή την τέχνη, εστιάζοντας στην παραγωγή μιας ταινίας μυθοπλασίας ώστε να εξερευνήσει τα σημαντικότερα θέματα και τις προκλήσεις που προκύπτουν κατά τη δημιουργία της. Οπως είναι φυσικό, τονίζει τη σημασία της ύπαρξης μιας ισχυρής ομάδας σεναριογράφων, σκηνοθετών, παραγωγών και ηθοποιών, που όλοι εργάζονται προς τον ίδιο στόχο. Εχοντας ο ίδιος συνεργαστεί με μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα στο Χόλιγουντ, αντλεί από τις εμπειρίες του για να δώσει πληροφορίες για το πώς φτιάχνεται μια επιτυχημένη ταινία. Αυτό που προέκυψε, τελικά, είναι ένας ύμνος στις ταινίες και σε αυτούς που τις δημιουργούν.

Ο νέος Τζίμι Στιούαρτ

Το πέρασμα του Χανκς στη νέα αυτή δημιουργική ενασχόληση έρχεται σε συνέχεια μιας ιδιαίτερα επιτυχημένης καριέρας ως ηθοποιού (και δευτερευόντως του παραγωγού), καριέρας που τον καθιέρωσε στη συνείδηση του κοινού ως τον καλοκάγαθο άνθρωπο της διπλανής πόρτας, τον φίλο που όλοι θέλουμε να έχουμε στη ζωή μας. Είναι, εξάλλου, γνωστός με το ψευδώνυμο «Ο μπαμπάς της Αμερικής». Για πολλούς ταυτίστηκε με τον ευγενικό και αθώο Φόρεστ Γκαμπ, με τον καουμπόη Γούντι στα «Toy Story» ή τον δημοφιλή παρουσιαστή μιας από τις πιο μακροχρόνιες παιδικές εκπομπές, Φρεντ Ρότζερς. Οι περισσότεροι τον γνωρίσαμε και αγαπήσαμε μέσα από τις ρομαντικές κομεντί της Νόρα Εφρον «Αγρυπνος στο Σιάτλ» και «Εχετε μήνυμα στον υπολογιστή σας», αλλά και τις δραματικού ύφους περιπέτειες μεταξύ των οποίων οι «Το πράσινο Μίλι», «Ο ναυαγός», «The Terminal», «Φιλαδέλφεια», «Σάλι», «The Post».

Τα δύο τελευταία χρόνια, τον είδαμε στο «Finch», όπου υποδύθηκε έναν εγκλωβισμένο μετααποκαλυπτικό επιζώντα που κατασκευάζει ένα ρομπότ για συντροφιά· τον αυτοκτονικό μισάνθρωπο που βρίσκει τον καλύτερο του εαυτό στα σύγχρονα προάστια του Πίτσμπουργκ, στο «Ενας άνθρωπος που τον έλεγαν Οτο». Τον είδαμε και ως Τζεπέτο που πενθεί στο «Πινόκιο» και ως διπρόσωπο μάνατζερ του Ελβις Πρίσλεϊ στην ταινία «Ελβις» τους Μπαζ Λούρμαν. Αυτόν τον Ιούνιο, εμφανίζεται στο νέο φιλμ του Γουές Αντερσον, «Asteroid City». Και δεν μπορούμε, βέβαια, να ξεχάσουμε την ερμηνεία έξι διαφορετικών χαρακτήρων στην επική ταινία επιστημονικής φαντασίας «Cloud Atlas», όπου τον θαυμάσαμε και στον ρόλο του «κακού» (πράγμα σπάνιο για Χανκς…).

Ο Τομ Χανκς, για τους πιο παλιούς, έχει χαρακτηριστεί ως ένας νέος Τζίμι Στιούαρτ, κλασικός, αγαπημένος ηθοποιός του «Μια υπέροχη ζωή» και «Ο κύριος Σμιθ πάει στην Ουάσιγκτον»: ο καθημερινός, μικρός αλλά δυναμικός άνθρωπος και ο ακέραιος συμπολίτης. Οπως ο Στιούαρτ, έτσι και ο Χανκς υπήρξε ένας «πλήρης» ηθοποιός από πολύ νωρίς χωρίς να έχει τα πρότυπα ομορφιάς του κινηματογράφου τότε. Υπήρξε επίσης απλός και «καθαρός» από σκάνδαλα.

Ο ηθοποιός, ο οποίος είναι παντρεμένος για πάνω από 30 χρόνια με την Ελληνοαμερικανίδα ηθοποιό, παραγωγό και τραγουδίστρια Ρίτα Ουίλσον, θεωρείται θαυμάσιος οικογενειάρχης. Ο πολιτογραφημένος Ελληνας καλλιτέχνης δεν χάνει ευκαιρία να αναδείξει την αγάπη του για τη χώρα μας, την οποία επισκέπτεται πολύ συχνά διατηρώντας σπίτι στην Αντίπαρο.

Οσα τον ενδιαφέρουν

Το 2017, ο Χανκς είχε κυκλοφορήσει μια συλλογή διηγημάτων του με τίτλο «Ασυνήθιστα στοιχεία» (κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πατάκη). Στο νέο του βιβλίο, «The Making Of Another Major Motion Picture Masterpiece», ο Χανκς επίσης προσεγγίζει σημαντικά κομμάτια της ζωής του με τρόπους που μπορεί να μην είναι τόσο προφανείς. Μεγάλο μέρος της ιστορίας διαδραματίζεται μέσα και γύρω από τη φανταστική πόλη Lone Butte. Στην αρχή της ιστορίας, στην πόλη αυτή μεγαλώνει ο Ρόμπι, ένα αγόρι που τελικά γράφει το σενάριο που αποτέλεσε την πηγή του κόμικς για μια φανταστική ταινία με τον τίτλο «Knightshade». Αργότερα, είναι η τοποθεσία όπου γυρίστηκε η ταινία με υπερήρωες, όπου διαδραματίζεται το μεγαλύτερο μέρος της αφήγησης του βιβλίου. Ο Χανκς επιβεβαιώνει τις υποψίες ότι το Lone Butte είναι το υποκατάστατο του Ρεντ Μπλαφ, του προορισμού όλων εκείνων των νεανικών ταξιδιών με το λεωφορείο όπου περνούσε λίγο καιρό με τη μητέρα του.

«Βιομηχανία γεμάτη από ανόητους»-5

Κι εδώ φαίνεται η επιθυμία του συγγραφέα να μην εστιάζει σε ένα συγκεκριμένο είδος ιστοριών, αυτές με πρωταγωνιστή και ανταγωνιστή. «Πάντα με ελκύουν θέματα όπου δεν υπάρχει ανταγωνιστής». Στις ιστορίες που τον ενδιαφέρουν, η ανθρωπότητα δεν μπορεί να διαχωριστεί τόσο εύκολα. Αυτό που διακρίνει τους χαρακτήρες είναι ότι «μερικοί άνθρωποι έχουν μια γνώμη που απλά δεν κερδίζει εκείνη τη μέρα».

Μετά τη συγγραφή, την παραγωγή και την υποκριτική, ποιο πιστεύει ο ηθοποιός ότι είναι, τελικά, το ταλέντο του; «Να κρατώ αμείωτο το ενδιαφέρον των ανθρώπων. Βγάζει νόημα αυτό; Να εγγυώμαι για τον χρόνο που αφιερώνουν να με ακούν».