Παρουσίαση των βιβλίων της Σταματίνας Ιωαννίδου

Oι εκδόσεις Hρόδοτος και το βιβλιοπωλείο «Eπί Λέξει» παρουσιάζουν  την Πέμπτη 26 Iανουαρίου 2023 και ώρα 19:00 τα νέα βιβλία της Δρ Σταματίνας Iωαννίδου «O Hρόδοτος στην Aίγυπτο ανακαλύπτει και αποκαλύπτεται. Στοιχεία από το βιβλίο II Eυτέρπη» και «H αρχιτεκτονική της επιρροής διά του τύπου. H εφημερίδα The New York Times και οι ελληνοαλβανικές σχέσεις (1991-1994)».

Παρουσίαση των βιβλίων της Σταματίνας Ιωαννίδου

Για τα βιβλία θα μιλήσουν οι:

Bασίλειος Λ. Kωνσταντινόπουλος, καθηγητής κλασικής φιλολογίας Aνδρέας Xρ. Mάνος, καθηγητής φιλοσοφίας

Mιλτιάδης Iω. Kήπας, καθηγητής κοινωνιολογίας.

Aποσπάσματα θα διαβάσει η ηθοποιός Kλεοπάτρα Eμμανουήλ.

Tη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Kωνσταντίνος Σ. Mαργαρίτης.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό και υπογραφή βιβλίων.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ο ιστορικός Ηρόδοτος εκλαμβάνει τη γη ως ένα πελώριο μουσείο που το επισκέπτεται, καταγράφει τα εκθέματα του, τα αξιολογεί και τα παρουσιάζει ως ίδιον έρνον για έργα μεγάλα και θαυμαστά. Είναι ένα μουσείο με εννέα μούσες. Η ιστορική σύνθεσή του σαγηνεύει και δίνει κίνητρα για νέες αποδείξεις. Η Σταματίνα Ιωαννίδου με την Ευτέρπη οδηγό διέτρεξε την Αίγυπτο και τώρα με το βιβλίο της επιδιώκει να εμπλουτίσει τις γνώσεις μας για τη χώρα του Νείλου, εμβαθύνοντας στις περιγραφές του ιστορικού, εξετάζοντας τη δομή του λόγου και τις έννοιες των λέξεων, καταλήγοντας σε αξιοπρόσεκτα συμπεράσματα για τον χαρακτήρα του, τη φιλοσοφία τον, την ιδεολογία του. Έτσι επιβεβαιώνεται ο λόγος που η ανεξίτηλη γραφίδα του επέδρασε στην πνευματική πρόοδο της αρχαιότητας και των χρόνων που ακολούθησαν, αφού με γλαφυρότητα μας ξεναγεί στον τρόπο ζωής των αρχαίων Αιγυπτίων και αναλύει τον ρόλο των θεών, των βασιλέων, των ηρώων, στη διαδρομή του χρόνου.

Ακολουθεί cocktail.

Bιβλιοπωλείο Eπί Λέξει, Aκαδημίας 32, 10672 Aθήνα, τηλ. 2103388054

Λίγα λόγια για τη Σταματίνα Ιωαννίδου

Η Σταματίνα Ιωαννίδου γεννήθηκε στον Πειραιά. Ανάγει την καταγωγή της από τη γνωστή οικογένεια των καπεταναίων Ηλία Μανώλη-Σύριγγα της Ικαρίας. Φοίτησε στο Ράλλειο Γυμνάσιο και σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Συνέχισε με τετραετείς σπουδές στο Boston University ειδικευόμενη σε θέματα πολιτικής επικοινωνίας και επιρροής της κοινής γνώμης, όπου έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα (Master of Science) με θέμα την ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας: Reaching the farmers of Greece: communication for progress (1978). Αργότερα ασχολήθηκε με θέματα ενημέρωσης του τύπου και απέκτησε διδακτορικό τίτλο στο Πάντειο Πανεπιστήμιο υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Στάμου Παπαστάμου. Διετέλεσε σύμβουλος τύπου και δημοσίων σχέσεων (στον ΟΤΕ, στο υπουργείο γεωργίας, κ.α.).

Εργάστηκε στη γενική γραμματεία ενημέρωσης και υπηρέτησε ως σύμβουλος τύπου στην ελληνική πρεσβεία στο Κάιρο. Ασχολήθηκε με διάφορες μελέτες ειδικού ενδιαφέροντος όπως: Διαχωρισμός θέσεων Στάλιν και Τίτο (1977), Το καθεστώς του Ιωάννη Μεταξά και οι επιπτώσεις του (1977), Η Μελίνα Μερκούρη και οι αγώνες της για τη δημοκρατία (1978), H ελληνική βοήθεια στην Αλβανία (1992), κ.ά. Τα έργα της κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ηρόδοτος: Η αρχιτεκτονική της επιρροής διά του τύπου. Η εφημερίδα The New York Times και οι ελληνοαλβανικές σχέσεις (1991-1994) (2019), Ο Ηρόδοτος στην Αίγυπτο ανακαλύπτει και αποκαλύπτεται. Στοιχεία από το βιβλίο II Ευτέρπη (2022).