Σήμερα (7/12, 19:30) η παρουσίαση του βιβλίου «1969: Το μπαράζ - Καλλιθέα αγάπη μου»

Το απόγευμα της Τετάρτης (7/12, 19:30) ο Θανάσης Σκρουμπέλος παρουσιάζει το νέο του βιβλίο «1969: Το μπαράζ - Καλλιθέα αγάπη μου» στο Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας. 

Σήμερα (7/12, 19:30) η παρουσίαση του βιβλίου «1969: Το μπαράζ - Καλλιθέα αγάπη μου»

Ioύνιος 1969. Δικτατορία τότε και η ποδοσφαιρική ομάδα της Καλλιθέας δίνει αγώνα μπαράζ με μία από τις «αγαπημένες ομάδες» της χούντας, το Κορωπί, για την άνοδο στη Β΄Εθνική. Οι άνθρωποι που ίδρυσαν τον Γυμναστικό Σύλλογο Καλλιθέας έχουν καθαιρεθεί, κάποιοι από αυτούς βρίσκονται στις φυλακές και στις εξορίες.

Ο αγώνας γίνεται στη Χαλκίδα, παρουσία 10.000 φιλάθλων, με νικήτρια την Καλλιθέα. Χιλιάδες λαού, παρά την απαγόρευση κάθε είδους συγκεντρώσεων και το ζοφερό κλίμα της εποχής, κατακλύζουν την πόλη της Καλλιθέας και πανηγυρίζουν έντονα. Το BBC μεταδίδει πως πρόκειται για «την πρώτη μαζική αντιδικτατορική εκδήλωση στην Ελλάδα». Ο Κωνσταντίνος Ασλανίδης ήταν ο πανίσχυρος τοποτηρητής του δικτατορικού καθεστώτος στον χώρο του αθλητισμού. Με εντολή του, η Β΄Εθνική από δύο ομίλους διευρύνθηκε σε τρεις, οπότε ανέβηκε κατηγορία και το Κορωπί για να συμπληρωθούν οι όμιλοι. «Έργα και ημέρες» της χούντας των συνταγματαρχών με αφορμή ένα ποδοσφαιρικό συμβάν.

Θανάσης Σκρουμπέλος: «Ήμουν στην παρανομία και πήγαινα στο Καραϊσκάκη για τον Ολυμπιακό!»

Ο Θανάσης Σκρουμπέλος γεννήθηκε το 1944 στον Κολωνό.

Σπούδασε καλές τέχνες (χαρακτική και αγιογραφία) στην Αθήνα και κινηματογράφο στο Λονδίνο, με υποτροφία της Διεθνούς Αμνηστίας ως διωκόμενος από τη δικτατορία.

Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε αθηναϊκές εφημερίδες και περιοδικά, εξέδωσε διηγήματα και μυθιστορήματα (Τα φίδια, Στον Κολωνό, Εργατικό παραμύθι, Ο Άι Γιώργης των Γραικών, Οι Κόκκινοι φίλοι μου, Μπλε καστόρινα παπούτσια, Μπέλα Τσάο, Ο Μπούκοβι πώς ήρθε και γιατί έφυγε, Το δίκοχο του Μίμη κ.ά.).

Έγραψε σενάρια για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο, ασχολήθηκε με τη συγγραφή και τη μετάφραση θεατρικών έργων (Χαβάη, Μυστικές φωνές, Θεόφιλος, Γέρμα, Γέλιο στο σκοτάδι κ.ά.) και σκηνοθέτησε ταινίες μεγάλου μήκους. Επίσης έγραψε σενάρια και σκηνοθέτησε ντοκιμαντέρ για την τηλεόραση και το Υπουργείο Πολιτισμού.

Έχει εκλεγεί αρκετές φορές μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών και είναι από τα ιδρυτικά μέλη της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος.

Μέλος της Ελεγκτικής Επιτροπής της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος.