Δέκα χρόνια δρόμος, το μυθιστόρημα μιας γενιάς

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Δίαυλος το πρώτο μυθιστόρημα του Χρήστου Κρανιώτη με τίτλο: «Δέκα χρόνια δρόμος».

Δέκα χρόνια δρόμος, το μυθιστόρημα μιας γενιάς

Το πρώτο μυθιστόρημα του Χρήστου Κρανιώτη είναι βουτηγμένο στην εμπειρία μιας ολόκληρης γενιάς όπως αυτή ενηλικιώθηκε στη πολυτάραχη δεκαετία 1965-1975.

Είναι ένα συναξάρι αναμνήσεων που η συνείδηση του συγγραφέα κράτησε με ευλάβεια και, όταν ήρθε η ώρα, μετουσίωσε σε μυθοπλασία. Μυθιστόρημα ενηλικίωσης αλλά και μια αδιαμεσολάβητη μαρτυρία για την ηρωική διαδρομή της γενιάς του Πολυτεχνείου, χαρτογραφεί με μοναδικό τρόπο τα μικρά και μεγάλα επεισόδια μιας καθημερινότητας που μας ορίζει ακόμα και σήμερα.

Η λογοτεχνία, έτσι κι αλλιώς, βρίσκει πάντοτε τον τρόπο να υπερβαίνει την πραγματικότητα δημιουργώντας κάτι πιο συναρπαστικό από ένα ταξίδι στη ζωή και στα βήματα που επιλέγει να κάνει ο καθένας μας σε αυτό τον κόσμο.

«Γιατί το μυθιστόρημα, πάνω από όλα, είναι ένας οδηγός για τη ζωή και τις συνήθειες των ανθρώπων που κατοικούν σε μια εποχή. Και το σπουδαίο σε αυτό το βιβλίο είναι ότι αν κανείς καλύψει τα ονόματα των ηρώων, θα νομίζει πως διαβάζει κάτι για τον εαυτό του, για τη δική του ζωή, για τους δικούς του ανθρώπους. Δεν είναι εύκολο να αναμίξει κανείς τον Βαμβακάρη με τον Μαρκούζε και τις ρεμπέτικες κομπανίες με τη δήλωση του Σεφέρη κατά της Χούντας. Δεν είναι εύκολο να καλύψει με την παλάμη της μνήμης την Κοκκινιά και τα γήπεδα της Κυριακής, την περήφανη ελληνική επαρχία και τα ταξίδια της αστυφιλίας. Δεν είναι επίσης εύκολο να διηγηθείς τις προσωπικές σου αναμνήσεις, να τηρήσεις την απαραίτητη απόσταση αλλά και να τις μεταμορφώσεις έτσι ώστε να μην υπάρχεις μέσα στην αφήγησή σου. Κυρίως όμως δεν είναι εύκολο να είσαι σχεδόν ο πρώτος που γράφει για μια εποχή κάνοντας το παρθενικό ταξίδι σε χρόνια που δεν σκέφθηκαν ακόμα να αγγίξουν άλλοι πεζογράφοι».