«Η μπαλάντα του θλιμμένου καφενείου» Κάρσον Μακ Κάλερς - Η μεγάλη επιστροφή

Το σημαντικότερο γεγονός του 2022 στην Ελληνική βιβλιαγορά, η «Μπαλάντα του θλιμμένου καφενείου» από τις εκδόσεις Διόπτρα σε μετάφραση του Μιχάλη Μακρόπουλου

«Η μπαλάντα του θλιμμένου καφενείου» Κάρσον Μακ Κάλερς - Η μεγάλη επιστροφή

Το alter ego του Ουίλιαμ Φόκνερ, η ιδιοφυής και ανατρεπτική Κάρσον Μακ Κάλερς είναι μια μοναχική φωνή στην έρημο της Αμερικανικής λογοτεχνίας του 20ου αιώνα που η ηχώ της δεν έχει ακουστεί όσο θα έπρεπε στη χώρα μας.

Με αυτή την έννοια, λοιπόν, ίσως αποτελεί το σημαντικότερο γεγονός του 2022 στο χώρο της ελληνικής βιβλιαγοράς η επανεμφάνιση της «Μπαλάντας του θλιμμένου καφενείου», ενός έργου που αγαπήσαμε ως «Μπαλάντα του λυπημένου καφενείου» κατά Μένη Κουμανταρέα και ύστερα χάθηκε μέσα στο πανδαιμόνιο της εκδοτικής έκρηξης.

Όσοι διαβάσουν σήμερα την «Μπαλάντα του θλιμμένου καφενείου» θα πρέπει να δώσουν βάση στο ύφος της συγγραφέως, ύφος αιχμής, που διαπερνά εύκολα το μαγνάδι της μετάφρασης και να αφεθούν στη μαγεία του.

Το καφενείο της Μακ Κάλερς είναι ένας μικρός ναός όπου βρίσκει καταφύγιο η ανθρώπινη μοναξιά και η ανάγκη του ανθρώπου να ανήκει κάπου. Πρόκειται για ένα άχρονο στέκι χωρίς συντεταγμένες, όπου η λογοτεχνία κάνει καλά τη δουλειά της. Πρόκειται για ένα βιβλίο που όσα χρόνια κι αν περάσουν, όσα αναγνώσματα και αν ακολουθήσουν, δεν το ξεχνάς ποτέ. Σου μένει το άρωμα του κειμένου, το καϊμάκι των λέξεων, η βιωματική γλώσσα της λογοτεχνίας που είναι κάτι περισσότερο από την καθομιλουμένη