Τα κλασικά: Η χαμένη τιμή της Καταρίνα Μπλουμ

«Σήμερα αν και απορρίπτουμε τον διδακτισμό και την ηθκολογία έχουμε συνηθίσει στον διασυρμό» αναφέρει η Σώτη Τριανταφύλλου στον πρόλογο του βιβλίου.

Τα κλασικά: Η χαμένη τιμή της Καταρίνα Μπλουμ

Μέρος των «Μεγάλων Αφηγήσεων» από τις εκδόσεις Μεταίχμιο η «Χαμένη Τιμή της Καταρίνα Μπλουμ» δεν υπήρξε μόνο ένα από τα πρώτα μεταμοντέρνα κείμενα στην λογοτεχνία αλλά και ένα ηχηρό «Κατηγορώ» του Νομπελίστα Χάινριχ Μπελ ενάντια στην δικτατορία της ενημέρωσης.

Η Σώτη Τριανταφύλλου αναφέρει στον πρόλογο του βιβλίου: «Εκτός από τον Κίτρινο Τύπο -ήδη ο όρος είναι αναχρονιστικός- και τα κουτσομπολίστικα, ραδιοτηλεοπτικά μέσα, ο διασυρμός εκτυλίσσεται στο Διαδίκτυο, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης». Την εμπειρία αυτή δεν είχε ασφαλώς ο Μπελ υπόψη του ωστόσο όπως κάθε σπουδαίος μυθιστοριογράφος προφητεύει το δυσοίωνο μέλλον με χαρακτηριστική ακρίβεια.

Αυτό που η Τριανταφύλλου περιγράφει στον πρόλογό της ως «προπαγάνδα, δημαγωγία, ξεπουλημένες φυλλάδες - νόμος της ζούγκλας: ο δυνατότερος μπορεί να σε κάνει κομμάτια». Διαβάζοντας κανείς την θραυσματική αφήγηση του Μπελ θα ανακαλύψει ένα περίτεχνο και εκρηκτικό μείγμα, σουρεαλισμού και γκροτέσκο αλλά και κυνικού ρεαλισμού σε μια εποχή που γέννησε το «τέρας της ενημέρωσης και της πληροφόρησης».

Η Καταρίνα Μπλουμ ήταν απλά το πρώτο από τα εκατομμύρια θύματα ενός δίχως προηγούμενο αλλά και δίχως κανόνες διασυρμού. Παραφράζω τον Τ.Σ. Έλιοτ και λέω: «Πού είναι ηθική που χάσαμε στην πληροφορία;».