Η «εξουσία του σκύλου» και η «ελληνική τραγωδία»

Η βραβευμένη ταινία «Εξουσία του σκύλου» που προβάλλεται πλέον και στις ελληνικές αίθουσες και η ιστορία του βιβλίου από την οποία γεννήθηκε. Όπως και του συγγραφέα Τόμας Σαβατζ

Η «εξουσία του σκύλου» και η «ελληνική τραγωδία»

Η ταινία της Τζέιμς Κάμπιον που βραβεύτηκε με το «Silver Lion» για τη σκηνοθεσία της στο φεστιβάλ της Βενετίας, προβάλλεται πλέον και στις ελληνικές αίθουσες με το κοινό να την αναμένει και να υποδέχεται με ενδιαφέρον αυτή τη συμπαραγωγή από την Αυστραλία, την Αγγλία, τις ΗΠΑ και τη Ν. Ζηλανδία (πατρίδα της 67χρονης Κάμπιον που έχει επιμεληθεί και το σενάριο).

Η «εξουσία του σκύλου» βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο του Αμερικανού συγγραφέα Τόμας Σάβατζ. Η έκδοσή του έγινε το 1967 και έχει θεωρηθεί το κορυφαίο έργο του, από μία σειρά μυθιστορημάτων σε μία περίοδο μισού σχεδόν αιώνα. Παρά τις εξαιρετικές κριτικές κριτικές που είχε λάβει εκείνη την εποχή, με τους New York Times να παρομοιάζουν την υπόθεσή του με ελληνική τραγωδία, οι πωλήσεις δεν είχαν ξεπεράσει τη μετριότητα. Το βιβλίο επανεκδόθηκε το 2001, όταν ήδη άλλες νουβέλες του συγγραφέα είχαν μεγαλύτερη επιτυχία και ο ίδιος είχε τιμηθεί με διάφορα βραβεία βιβλίου στις ΗΠΑ. Για να γίνει ταινία πάνω από μισό αιώνα μετά την πρώτη έκδοση.

Ο Σάβατζ έχασε τη σύζυγό του το 1989 με την οποία είχαν αποκτήσει τρία παιδιά και πέθανε το 2003, σε ηλικία 88 ετών, δύο χρόνια μετά το χαμό σε δυστύχημα του ενός γιου του. Η πρώτη του συγγραφική προσπάθεια είχε τυπωθεί το 1937, με την αμοιβή των... 75 δολαρίων που είχε εισπράξει να του δίνει κουράγιο για να συνεχίσει, παρότι επρόκειτο για ένα αποτυχημένο εμπορικά εγχείρημα. Διότι ενώ είχε αποφοιτήσει από σχολή γραφής σε κολέγιο της Μοντάνα, είχε σταματήσει για μερικά χρόνια ώστε να μπορέσει να ζει, εργαζόμενος σε ακαδημίες ιππασίας και ράντζα. Από το 1944 (The Pass) έως to 1988 έγραψε δεκατρία βιβλία που είχαν το δικό τους ιδιαίτερο και συναρπαστικό στιλ.

Η εξουσία του σκύλου κυκλοφόρησε στην Ελλάδα από τις εκδόσεις ΑΓΚΥΡΑ