Η απονομή του βραβείου Κλεψύδρα στον Ισίδωρο Ζουργό

Η απονομή του βραβείου Κλεψύδρα στον Ισίδωρο Ζουργό

Το λογοτεχνικό Περιοδικό Κλεψύδρα και η Λέσχη Πολιτισμού Έναστρον απένειμαν χτες, Τετάρτη, 27 Ιουνίου, το βραβείο Κλεψύδρα 2018 στον Ισίδωρο Ζουργό για το μυθιστόρημά του "Λίγες και μία νύχτες".

Το βραβείο απένειμε ο Δημήτρης Στεφανάκης ο οποίος χαρακτήρισε τον Ζουργό ως τον σημαντικότερο συγγραφέα της γενιάς του. Την παρουσίαση του βιβλίου είχε αναλάβει ο δρ. φιλολογίας Νίκος Παπαγεωργίου, ενώ αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασαν οι γνωστοί ηθοποιοί Περικλής Λιανός και Ελένη Κρίτα.

Ο συγγραφέας απαντώντας σε ερωτήματα, τόνισε ότι απορρίπτει τον όρο ιστορικό μυθιστόρημα, δέχτηκε ότι στην τέχνη δεν υπάρχει παρθενογένεση και δήλωσε ότι δεν θα ήθελε να τον θεωρούν οι αναγνώστες του απλά και μόνο "αφηγητή της Θεσσαλονίκης". Ο Ισίδωρος Ζουργός μίλησε με ουσιαστικό τρόπο για όλα όσα απασχολούν ένα συγγραφέα, συνόψισε τόσο την πλοκή όσο και την περιπέτεια της συγγραφής αυτού του μυθιστορήματος, ενώ υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει με βιβλία αναλόγου ποιότητας και ενδιαφέροντος.

Η όμορφη λογοτεχνική βραδιά πλαισιώθηκε με φωτογραφίες από την παλιά Θεσσαλονίκη, ενώ στο τέλος οι θαυμαστές και φίλοι του συγγραφέα του υπέβαλαν τα δικά τους ερωτήματα, φεύγοντας από το βιβλιοκαφέ Έναστρον με ένα ή περισσότερα βιβλία του υπογεγραμμένα από τον ίδιο. Από τις εκδόσεις Πατάκη, τις οποίες ο Ζουργός χαρακτήρισε "δεύτερο σπίτι" του, έδωσε το παρών η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων Ελένη Σταματέλου. Τον Ζουργό τίμησε με την παρουσία της και η Ευτυχία Γιαννάκη που με τις "Αλκυονίδες μέρες" της βρέθηκε στη βραχεία λίστα του φετινού βραβείου.

Η χτεσινή απονομή ήταν η έβδομη για ένα βραβείο που έχει καταφέρει ήδη από τα πρώτα χρόνια να γίνει θεσμός, υποδεικνύοντας τα καλύτερα βιβλία κάθε χρονιάς.

Στην κριτική επιτροπή του βραβείου Κλεψύδρα εκτός από τον Δημήτρη Στεφανάκη, τον Περικλή Λιανό και τον Νίκο Παπαγεωργίου, συμμετείχαν η Έφη Ριζά, φιλόλογος και εκδότρια του περιοδικού, η Κατερίνα Σπυροπούλου, καθηγήτρια συγκριτικής λογοτεχνίας καθώς και ο γνωστός ποιητής και έγκριτος Καβαφιστής Δημήτρης Δασκαλόπουλος.