Μεγάλες αφηγήσεις για το καλοκαίρι 2018

Μεγάλες αφηγήσεις για το καλοκαίρι 2018

Καλοκαίρι, διακοπές και ανάγνωση. Οι «Μεγάλες αφηγήσεις» από τις εκδόσεις Μεταίχμιο έχουν ήδη διαμορφώσει μια μικρή ιδανική βιβλιοθήκη για τις ανάγκες κάθε αναγνώστη. Από το «Μαγικό βουνό» του Τόμας Μαν μπεστ-σέλερ της σειράς, μέχρι την πρόσφατη έκδοση του μυθιστορήματος του Πιραντέλο «Ο Μακαρίτης Ματίας Πασκάλ» έχουν μεσολαβήσει αρκετά ενδιαφέροντα βιβλία – κλασικά μεν αλλά επίκαιρα.

Με το Μαγικό βουνό που διαβάστηκε πολύ πέρυσι το καλοκαίρι και συνεχίζει να κερδίζει αναγνωστικές φιλίες, ο αναγνώστης θα απολαύσει τη μεγάλη λογοτεχνία των αρχών του εικοστού αιώνα, σ’ ένα παιχνίδι λέξεων και ιδεών, που όμοιό του μόνο ο Τζόις με τον Οδυσσέα του, κατάφερε να μας δώσει. Η επίσκεψη του Χανς Κάστορπ στο σανατόριο Μπέργκχοφ θα διαρκέσει τελικά πολύ περισσότερο από όσο θα περίμενε κανείς. Ο πρωταγωνιστής σαγηνεύεται από τον εξωτικό κόσμο των ασθενών και από ένα κοσμοπολιτικό ιστό μέσα στον οποίο αιχμαλωτίζεται ο ίδιος. Ο κορυφαίος Γερμανός συγγραφέας στοχάζεται πάνω στα θεμελιώδη ερωτήματα που θέτει η λογοτεχνία για τον χρόνο, για τον θάνατο, για τον έρωτα αλλά και για τον πόλεμο και την ειρήνη. Τα γλωσσικά παιχνιδίσματα του Τόμας Μαν μεταφέρονται αριστοτεχνικά από τον Θοδωρή Παρασκευόπουλο, η μετάφραση του οποίου θεωρείται πλέον ιστορική και αναντικατάστατη. Με το Μαγικό βουνό του ο Μαν μας εισάγει με τον ιδεωδέστερο τρόπο στην περιπέτεια της νεωτερικότητας προτού αυτή γίνει άκρως δυσνόητη και απροσπέλαστη για τον μέσο αναγνώστη. Το βιβλίο που αγαπήθηκε από γενιές και γενιές κυκλοφόρησε σε νέα επίτομη έκδοση με την αναθεωρημένη μετάφραση Παρασκευόπουλου. Η θερμή ανταπόκριση του αναγνωστικού κοινού στη χώρα μας απέδειξε ότι τα μεγάλα έργα δεν γερνούν και δεν οξειδώνονται, παραμένουν ισχυρές αναγνωστικές προκλήσεις για κάθε εποχή και ανατροφοδοτούνται από την αγάπη των αναγνωστών.

Ιδανικό ξεκίνημα, λοιπόν, για τις καλοκαιρινές σας αναγνώσεις, η… ανάβαση στο Μαγικό βουνό του Τόμας Μαν με τις «Μεγάλες αφηγήσεις» από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.