«Έρημη Χώρα»: Ένα σύγχρονο ελληνικό γουέστερν!

Η «Έρημη Χώρα» αποτελεί άλλο ένα διαμαντάκι της ελληνικής τηλεόρασης

«Έρημη Χώρα»: Ένα σύγχρονο ελληνικό γουέστερν!

Δυο ευχάριστες εκπλήξεις μάς επεφύλασσε η φετινή τηλεοπτική σεζόν. Η μια ήταν το Milky Way του Mega για το οποίο είχαμε γράψει πριν λίγο καιρό και η άλλη η Έρημη Χώρα για την οποία θα αναφερθούμε τώρα. Η σειρά παραγωγής Ertflix, 8 επεισοδίων, καθήλωσε το κοινό και απέσπασε διθυραμβικές κριτικές.

Η Έρημη Χώρα πρόκειται για ένα σύγχρονο γουέστερν, στο κινηματογραφικό ύφος του Κλιντ Ίστγουντ. Μια μικρή Ελληνορουμάνα, η Εύα (τρομερό ταλέντο η Άννα Μαρία Μαρινάκη) χάνει τους γονείς της σε τροχαίο δυστύχημα, με την ίδια παρούσα. Ο ερημίτης παππούς της, Λουκάς (φανταστικός ο Γιώργος Κέντρος) είναι ο μόνος Έλληνας συγγενής της που μπορεί να αναλάβει την κηδεμονία της. Δεν το θέλει όμως, γιατί κουβαλά το τραύμα της δολοφονίας της συζύγου του και στο πρόσωπο της Εύας βλέπει τους Ρουμάνους φονιάδες.

Μια κοινωνική λειτουργός με διαλυμένη προσωπική ζωή, η Μαρίνα (καταπληκτική επίσης η Δανάη Σκιάδη) θα κάνει τα πάντα για να ενώσει τον Λουκά και την Εύα. Έχει απέναντί της σχεδόν όλους, αλλά με πείσμα τα καταφέρνει.

Η μικρή Εύα, που έχει πρόβλημα στην ομιλία λόγω διαταραχής, κατορθώνει να «αλλάξει» τον Λουκά, πλην ενός πράγματος, της προσπάθειάς του για αυτοδικία. Εάν δεν «καθαρίσει» τον φονιά της συζύγου του, δεν θα ησυχάσει. Το φινάλε δεν σας το αποκαλύπτουμε.

Η λύτρωση –και η σωτηρία της ψυχής- είναι το ζητούμενο για όλους τους πρωταγωνιστές της σειράς. Και δεν θα έρθει εύκολα.

Πραγματικά χαιρόμαστε όταν βλέπουμε τέτοιες σειρές, διαπιστώνοντας ότι πλέον δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτα από αντίστοιχες του εξωτερικού. Ο δημιουργός της Έρημης Χώρας, Γιώργος Γκικαπέππας, από τον χώρο του ανεξάρτητου σινεμά, ξεδιπλώνει το ταλέντο του (δυνατό σενάριο, στιβαρή σκηνοθεσία) και αφήνει το στίγμα του. Καταπληκτική η φωτογραφία του Βασίλη Μουρίκη, επιβλητική η μουσική του Δημήτρη Φριτζαλά.

Ευχόμαστε να υπάρξει όντως δεύτερος κύκλος! Είναι απ’ τις σειρές που δεν θες να τελειώνουν!