Το «Winning Time: The Rise of the Lakers Dynasty» ειναι η ιστορία μιας ομάδας που άλλαξε τον κόσμο

Η άνοδος των Lakers στην κορυφή του NBA και το αποτύπωμά τους στο παγκόσμιο entertainment στη νέα σειρά της HBO, που ξεκινάει στις 8 Μαρτίου αποκλειστικά για την Ελλάδα στο Vodafone TV.

 Το «Winning Time: The Rise of the Lakers Dynasty» ειναι η ιστορία μιας ομάδας που άλλαξε τον κόσμο

«Αυτή είναι μια ιστορία για τη στιγμή που το μπάσκετ άλλαξε την κουλτούρα για πάντα. Ηταν τέταρτο με πέμπτο στη λίστα των πιο δημοφιλών αθλημάτων... και τώρα ζούμε στον απόηχο του παγκοσμίως. Είναι επίσης μια στιγμή μεταμόρφωσης στην Αμερική που μιλάει καθοριστικά για τη στιγμή που βρισκόμαστε σήμερα. Μπορείτε να δείτε πως η σειρά παρουσιάζει θέματα τάξης, φύλου, φυλής. Μπορείτε να δείτε πόσο μακριά έχουμε φτάσει και πόσο όλα είναι ακόμη ίδια.»

Ο Μαξ Μπορενστάιν, δημιουργός του «Winning Time: The Rise of the Lakers Dynasty», μαζί με τον Τζιμ Χεκτ, περιγράφει τη σειρά που αφηγείται την άνοδο των Lakers στην κορυφή του NBΑ σαν μια κλασική ιστορία όπου το αμερικάνικο όνειρο επαληθεύτηκε για ακόμη μια φορά, η Ιστορία γράφτηκε από την αρχή αλλά η υπενθύμιση του πώς ξεκίνησαν όλα παραμένει πάντα επιτακτική, προκειμένου να κατανοήσει κανείς καλύτερα το παρόν και να μπορέσει να αποκωδικοποιήσει τα μηνύματα που έρχονται από το μέλλον.

winning game

Βασισμένο στο βιβλίο «Showtime: Magic, Kareem, Riley, and the Los Angeles Lakers Dynasty of the 1980s» του Τζεφ Πέρλμαν που εκδόθηκε πρώτη φορά το 2014, το «Winning Time: The Rise of the Lakers Dynasty» φέρει τις βαριές υπογραφές στη συγγραφή και την παραγωγή του Μπορενστάιν (σεναριογράφος του «Minority Report» και ουσιαστικά υπεύθυνος για τη σειρά ταινιών πιο γνωστή ως MonsterVerse με την αναβίωση των μυθικών τεράτων του ιαπωνικού στούντιο Toho, από το «Godzilla» του 2014 μέχρι και το «Godzilla vs. Kong» του 2021) και στην παραγωγή και τη σκηνοθεσία του πρώτου επεισοδίου του Ανταμ ΜακΚέι, υπεύθυνου για τρεις ταινίες υποψήφιες για το Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας («To Μεγάλο Σορτάρισμα», «Vice: Ο Δεύτερος στην Ιεραρχία», «Μην Κοιτάτε Πάνω») και είναι έτοιμο για την πρεμιέρα του στις 8 Μαρτίου στο Vodafone TV.

Ο πρώτος κύκλος της σειράς θα αποτελείται από 10 επεισόδια, σκηνοθετημένα από διαφορετικές επίσης όλο υποσχέσεις υπογραφές (από τον Τζόνα Χιλ μέχρι την Τάνια Χάμιλτον και άλλους), ενώ πρωταγωνιστούν, ανάμεσα σε άλλους, ο Τζον Σ. Ράιλι στο ρόλο του Τζέρι Μπους (βασικού μετόχου των Lakers), ο Τζέισον Κλαρκ (στο ρόλο του βετεράνου παίχτη των Lakers Τζέρι Γουέστ), ο Κουίνσι Ιζάια (στο ρόλο του Μάτζικ Τζόνσον), ο Σόλομον Χιουζ (στο ρόλο το Καρίμ Αμπντούλ - Τζαμπάρ), η Γκάμπι Χόφμαν, ο Εϊντριεν Μπρόντι, η Σάλι Φιλντ, ο Μάικλ Τσικλίς, ο Σον Πάτρικ, ο Τζέισον Σέγκελ και άλλοι.

winning game

«Ολοι αγαπούν την ιστορία μιας νίκης, και όλοι αγαπούν ιστορίες όπου οι ήρωες δεν είναι προνομιούχοι, αλλά πιστεύουν στον εαυτό τους και πετυχαίνουν», δηλώνει για τη σειρά ο Τζον Σ. Ράιλι που υποδύεται τον άνθρωπο πίσω από την ομάδα, τον επιχειρηματία, επενδυτή, χημικό και φιλάνθρωπο Τζέρι Μπους, ο οποίος είδε την μικρή ομάδα μπάσκετ να γιγαντώνεται μέσα στη δεκαετία του '80, κερδίζοντας 10 πρωταθλήματα.

Οπως και στο βιβλίο του Πέρλμαν, έτσι και η σειρά επιστρέφει στην δεκαετία του '80 για να να συστήσει θρύλους του μπάσκετ όπως τον Μάτζικ Τζόνσον και τον Καρίμ Αμπντούλ - Τζαμπάρ, αλλά και τον προπονητή Πατ Ράιλι, τους «ήρωες» ενός παραμυθιού που βγήκε αληθινό, αλλά κυρίως για να χαρτογραφήσει μια ολόκληρη εποχή μέσα στην οποία το μπάσκετ κατάφερε να γίνει το πιο σέξι, cool εμπορικό άθλημα στον κόσμο και ταυτόχρονα μια πλατφόρμα για ζητήματα ρατσισμού, διαφορετικότητας, ίσων ευκαιριών.

winning time

«Το να λες ότι η σειρά αφορά μόνο το μπάσκετ είναι σαν να λες ότι το "Mad Men" αφορούσε μόνο τον κόσμο της διαφήμισης. Είναι μια τακτική που λειτουργεί. Είναι ένα κλειδί για μια πόρτα που ανοίγει διάπλατα με θέα την ανθρώπινη εμπειρία.», σημειώνει η Γκάμπι Χόφμαν του «Transparent» που υποδύεται εδώ μια γυναίκα εργαζόμενη στο διοικητικό κομμάτι των Lakers που πρέπει να αντιμετωπίσει τον καθημερινό σεξισμό από τους άντρες συναδέλφους της. «Αυτό που είναι πάντα ενδιαφέρον με αυτές τις σειρές, δεν είναι ο τρόπος που μεταφέρονται σε κάποια άλλη εποχή. Αυτό είναι αστείο, είναι ενδιαφέρον, έχει πολύ υλικό για να δουλέψεις, αλλά η ανθρώπινη εμπειρία είναι πάντα η ίδια. Βλέποντας τα πρώτα επεισόδια ένιωσα ότι εδώ προσπαθούν να κάνουν κάτι σαιξπηρικό. Υπάρχει μια μεγάλη σκηνή έτοιμη για δράμα, οι κίνδυνοι είναι πραγματικά μεγάλοι και οι χαρακτήρες είναι πέρα από το συνηθισμένο.»

Οχι τυχαία λοιπόν, ο Τζιμ Χεκτ, συνδημιουργός της σειράς είναι σίγουρος πως το «Winning Time: The Rise of the Lakers Dynasty» είναι μια ιστορία που μοιάζει σήμερα πιο επίκαιρη απ' ότι το 2014 όταν κυκλοφόρησε το βιβλίο στο οποίο βασίστηκε.

winning time

«Προσπάθησα να πω αυτήν την ιστορία οκτώ χρόνια πριν, όταν διάβασα το βιβλίο. Αλλά υπάρχουν αμέτρητοι ρόλοι γιατί έχει περισσότερο νόημα να αφηγηθείς αυτήν την ιστορία σήμερα και όχι το 2014. Ο σημαντικότερος είναι ότι συζητάμε σε εθνικό επίπεδο για το ρατσισμό. Πάντα το κάναμε, αλλά μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ η συζήτηση έγινε ακόμη πιο σοβαρή.»

Ο Μαξ Μπορενστάιν συνοψίζει για τη μεγάλη εικόνα πίσω από την άνοδο των Lakers και το αποτύπωμα που άφησε στην αμερικανική αλλά και παγκόσμια κουλτούρα: «Μέχρι τη στιγμή που διάβασα το βιβλίο του Τζεφ Περλμαν δεν είχα συνειδητοποίησει ότι αυτό ήταν το σημείο στο οποίο τα σπορ συνάντησαν το entertainment. Είναι αδύνατον να αρνηθείς και να αγνοήσεις την έκταση του αντίκτυπου που είχε αυτό για το NBA, για την αμερικάνικη αλλά και παγκόσμια κουλτούρα.»

winning time

πηγή: flix