Netflix: Πέντε ταινίες/σειρές για τις διακοπές του Πάσχα

Το Netflix διαθέτει ταινίες και σειρές, αφιερωμένες στον Χριστιανισμό, αλλά και στην πίστη του ανθρώπου - Αυτές είναι που ξεχωρίζουν για τις διακοπές του Πάσχα.

Netflix: Πέντε ταινίες/σειρές για τις διακοπές του Πάσχα

1) Oι δύο Πάπες

Μεγάλο Σάββατο: Διαλέξτε ανάμεσα σε Καραφώτη, Τσαμπά, Αδαμαντίδη, Λάλεζα, Κουρκούλη, Κελεκίδου

Yπόθεση: Μια ενδόμυχη ματιά στην πιο δραματική μετάβαση εξουσίας των τελευταίων 2000 χρόνων. Απογοητευμένος με την κατεύθυνση της εκκλησίας, ο Καρδινάλιος Bergoglio (Jonathan Pryce) θέλει να αποσυρθεί και ζητά την άδεια απο τον Πάπα Βενέδικτο (Anthony Hopkins), το 2012. Αντί αυτού, ο συνεσταλμένος Πάπας Βενέδικτος που βρίσκεται αντιμέτωπος με ενα σκάνδαλο και αυτοαμφισβήτηση, καλεί τον πιο σκληρό επικριτή και μελλοντικό διάδοχο του στην Ρώμη, για να αποκαλύψει ενα μυστικό που θα προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στα θεμέλια της Καθολικής Εκκλησίας.

Πίσω απο τους τοίχους του Βατικανού, μαίνεται μια μάχη ανάμεσα στην παράδοση και την πρόοδο, την ενοχή και την συγχώρεση, καθώς αυτοί οι δυο πολύ διαφορετικοί άνδρες αντιμετωπίζουν στοιχεία απο το παρελθόν τους, με σκοπό να βρούν κοινό έδαφος και να κτίσουν ενα μέλλον για το ενα δισεκατομμύριο πιστών σε ολόκληρο τον κόσμο. Χρόνια τώρα, ο ανεξάρτητος κινηματογράφος μας έχει χαρίσει αμέτρητα “διαμαντάκια” και αυτή τη φορά το The Two Popes του Netflix είναι μια ταινία εσωτερική, χωρίς πολλά ξεσπάσματα και με δυο ηθοποιούς που παίζουν σε άλλο επίπεδο.

2) La Catedral del Mar (H Παναγία της Θάλασσας)

Υπόθεση: Κεντρικός ήρωας της σειράς είναι ο Αρνάου Εστανιόλ, γιος ενός δουλοπάροικου από την επαρχία της Καταλονίας, ο οποίος μαθαίνει να εργάζεται σκληρά από μικρή ηλικία και να απεχθάνεται τους ευγενείς. Η ζωή όμως τα φέρνει έτσι ώστε να αποκτήσει και εκείνος πολλά προνόμια και ουσιαστικά να γίνει ένας από αυτούς, κάτι που όπως θα δούμε ισχύει μόνο εν μέρει.

Όλα τα επεισόδια της σειράς, περιστρέφονται γύρω από τη ζωή του Αρνάου και σε δεύτερο πλάνο μπαίνει η κατασκευή της Παναγιάς της Θάλασσας, μιας Παναγιάς που γίνεται το καταφύγιο του πρωταγωνιστή μας, η μητέρα που δεν έχει γνωρίσει και η προστάτιδα του. Ο τόπος που διαδραματίζεται το La Catedral del Mar είναι η Βαρκελώνη του 14ου αιώνα, με άλλα λόγια η καρδιά του Μεσαίωνα και ένα μικρό μέρος της επαρχίας της Καταλονίας.

3) Ο Κώδικας του Ιησού

Υπόθεση: Μια επική σειρά ντοκιμαντέρ έξι επεισοδίων, αποκρυπτογραφεί τη ζωή του Ιησού μέσα από έξι εξαιρετικά αντικείμενα που συνδέονται με τη ζωή και τον θάνατό Του. Έξι κειμήλια, με μοναδικές συνδέσεις με τον Ιησού, μας οδηγούν σε ένα συναρπαστικό και συναισθηματικό ταξίδι από τη γέννηση έως το θάνατο.

Ιστορίες της Βίβλου με νέες και ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις και ο πικρός και δραματικός κόσμος των Παθών, της αντιπαλότητας και των συγκρούσεων, θα μας φωτίσουν την ιστορία και το χαρακτήρα του Ιησού Χριστού. Νέες ανακαλύψεις, υποστηριζόμενες από την τελευταία λέξη της επιστήμης και την πρωτοποριακή αρχαιολογία, ξεδιπλώνουν τα μυστήρια της Βίβλου.

4) O Τυφλός Χριστός

Υπόθεση: Ο 30χρονος Μικαέλ είναι ένας μηχανικός που επιμένει ότι είχε μια θεϊκή αποκάλυψη στην έρημο. Χωρίς να τον πιστεύουν, οι γείτονες τού συμπεριφέρονται πλέον σαν τον τρελό της πόλης. Ένα απόγευμα, φαντάζεται ότι ένας φίλος έχει πάθει ατύχημα σε ένα απόμακρο μέρος. Έτσι, αποφασίζει να τα αφήσει όλα, και με γυμνά πόδια να κάνει το ταξίδι ως εκεί και να θεραπεύσει τον φίλο μέσω θαύματος. Κατά τη διαδρομή, τραβάει από διάφορους ανθρώπους, οι οποίοι τον βλέπουν ως έναν νέο μεσσία που θα τους βγάλει από τη σκληρή πραγματικότητα της χιλιανής ερήμου.

Πίσω από αυτές τις προσωπικές ιστορίες, η ταινία αναδεικνύει διακριτικά αλλά με σαφήνεια τον πολιτικό σχολιασμό της όσο χρησιμοποιεί τη θρησκευτική γλώσσα για να αποδείξει ότι η Πίστη είναι τελικά κάτι διαφορετικό, μακριά από τις εκκλησίες. Το ενδιαφέρον είναι ότι ενώ το φιλμ παραμένει λιτό στην αφήγησή του, δημιουργεί εξαρχής μια διακριτή αισθητική και στοιχειοθετεί κάθε στάδιο της διαδρομής του με καίριες παραβολές (σε ακόμη μια θρησκευτική αναλογία) που κλείνουν το μάτι στη Χιλιανή πραγματικότητα και δίνουν παράλληλα την ευκαιρία στον Μάρεϊ να παίξει τόσο με την εικόνα όσο και τον φωτισμό των κάδρων του.

5) H Τελετή

Υπόθεση: Ο Michael Kovak (Colin O'Donoghue), προκειμένου να φύγει από το πατρικό του, αποφασίζει να σπουδάσει σε θεολογική σχολή και να γίνει κληρικός. Παρόλα αυτά, η πίστη δεν είναι το δυνατό του σημείο, καθώς δεν παύει να αναζητά απαντήσεις στην επιστήμη. Όταν δεχθεί πρόταση να πάει στο Βατικανό για να παρακολουθήσει σεμινάρια εξορκισμού, ο σκεπτικισμός του δε θα καταλαγιάσει. Εκεί όμως θα γνωρίσει τον Πατέρα Lucas (Anthony Hopkins), γνωστό για τους αμέτρητους εξορκισμούς και τις εκκεντρικές μεθόδους του. Οι απόκοσμες εμπειρίες που θα ζήσει στο πλευρό του θα θέσουν σε αμφισβήτηση τα πιστεύω του.