Το Fosonline επιβιβάστηκε στο «550»!
Ο Κώστας Τσουμπρής βρέθηκε στο Faust, είδε μια άκρως πρωτότυπη παράσταση και συνομίλησε με τον σκηνοθέτη Σταμάτη Πακάκη και την ηθοποιό Φαίη Βέβη
Μετά την περσινή επιτυχία της μουσικοθεατρικής παράστασης «ΜΑΝΑ», στο Θέατρο Faust, ο Σταμάτης Πακάκης παρουσιάζει ξανά στον ίδιο χώρο την κοινωνική κωμωδία «550», όπου υπογράφει το κείμενο και τη σκηνοθεσία.
Τι μπορεί να συμβεί αν αρχίσουμε να παρατηρούμε και να αποκωδικοποιούμε τα ερεθίσματα που λαμβάνουμε στα μέσα μαζικής μεταφοράς; Τι μπορεί να συμβεί εάν δούμε πίσω από τις συμπεριφορές των διπλανών μας; Τι θα γίνει αν μπορέσουμε να μπούμε ελάχιστα στη θέση τους;
Ένα λεωφορείο, το «550» (Π. Φάληρο-Κηφισιά), γίνεται το μέσο για να εκφράσει ο καθένας μας, αυτό που φέρει από το σπίτι του. Ενδοοικογενειακή βία, εθισμοί, ομοφοβία, ρατσισμός, σεξισμός, χονδροφοβία, σχολικός εκφοβισμός… όλα μπορούν να εμφανιστούν σε μία καθημερινή διαδρομή του «550». Μέσα από τις πιο κωμικές καταστάσεις μπορούμε να δούμε το μωσαϊκό της κοινωνίας μας.
Μια άκρως πρωτότυπη παράσταση που αξίζει να την δουν οι φίλοι του θεάτρου και όχι μόνο. Το Fosonline επιβιβάστηκε στο «550» και μίλησε με τον Σταμάτη Πακάκη και την ηθοποιό Φαίη Βέβη.
Ολυμπιακός: Η συμβολή του… Βαλμπουενά
Σταμάτης Πακάκης
Λίγα λόγια για το έργο
«Η παράσταση είναι μια κοινωνική κωμωδία και αφορά το λεωφορείο 550 που ενώνει το Π. Φάληρο με την Κηφισιά. Ως επιβάτης άρχισα να παρατηρώ κάποια πράγματα, κάποιες καταστάσεις, κάποια κωμικοτραγικά γεγονότα και ξεκίνησα να τα καταγράφω. Στην πορεία έτσι δημιουργήθηκε αυτό το έργο. Κωμωδία γιατί προκαλεί γέλιο που είναι και στόχος της παράστασης και κοινωνικό γιατί πραγματεύεται κάποια κοινωνικά προβλήματα που μέσα από μια παρουσίαση κωμική μας δίνουν κάποια δραματικά χαστούκια. Ο στόχος μου ήταν να μην είναι μια μονοεπίπεδη κωμωδία αλλά και να προβληματίσει τον θεατή».
Ποια τα μηνύματα της παράστασης;
«Η παράσταση μιλάει για θέματα όπως η ενδοοικογενειακή βία, η βία κατά των γυναικών, η χονδροφοβία, το μπούλινγκ, η μοναδικότητα και η διαφορετικότητα του καθενός, η ξενοφοβία, ο υπέρμετρος εθνικισμός, η διαφορετικότητα στη σεξουαλική ταυτότητα. Όλα αυτά τα πράγματα που συναντούμε γύρω μας, σε ένα λεωφορείο αν είμαστε λίγο πιο παρατηρητικοί».
Γιατί κάποιος να δει το «550»;
«Γιατί θα βρει αν όχι τον εαυτό του, σίγουρα δικούς του ανθρώπους. Είναι κάτι φρέσκο».
Τα μελλοντικά σου σχέδια;
«Στις 14 Φεβρουαρίου θα ανέβει η τρίτη μου παράσταση στο Faust, η «Σονάτα του Σεληνόφωτος» του Γιάννη Ρίτσου. Θα μου άρεσε κάποια στιγμή να δοκιμάσω τις δυνάμεις μου και στον κινηματογράφο. Τηλεόραση είχα έναν μικρό ρόλο στο Τατουάζ. Συμμετέχω και στη Λυρική. Είμαι γενικά πολυπράγμων!».
Σύντομο βιογραφικό: Ο Σταμάτης Πακάκης είναι ένας νέος και πολύπλευρος performer που συνδυάζει στις δουλειές του το θέατρο, τη μουσική και την κινησιολογία. Είναι απόφοιτος του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ε.Κ.Π.Α. Έχει κατορθώσει να συνεργαστεί με σημαντικά ονόματα της Μουσικής και Θεατρικής σκηνής της χώρας μας, καθώς και να εργαστεί σε σημαντικούς πολιτιστικούς χώρους. Είναι έκτακτος συνεργάτης των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της ΕΡΤ (τενόρος). Επίσης έχει συνεχή παρουσία στο ελεύθερο θέατρο.
Φωτό by Zak Viemon
Φαίη Βέβη
Λίγα λόγια για το έργο
«Είναι κωμωδία αλλά όχι κωμωδία. Αναφέρεται στα μέλη της κοινωνίας που είναι διαφορετικά μεταξύ τους και βλέπουμε τι γίνεται όταν αυτά συναντιούνται. Και πως γυρνάνε οι ίδιοι πίσω στα σπίτια τους, τι κρύβουν, τι έχουν περάσει. Πιστεύω ο καθένας μπορεί να δει τον εαυτό του ή κάποιον που ξέρει και είτε να συναισθανθεί είτε όχι».
Ποια τα μηνύματα της παράστασης;
«Ασχολείται κυρίως με τον ρατσισμό και πως αντιμετωπίζουμε τους ανθρώπους γύρω μας χωρίς να ξέρουμε και χωρίς να σκεφτούμε παραπάνω. Απλά από την εικόνα, απλά από κάποιες αντιλήψεις που έχουμε φορτωθεί είτε επειδή γεννηθήκαμε κάπου είτε επειδή μεγαλώσαμε έτσι, χωρίς να είναι ακριβώς οι δικές μας πεποιθήσεις. Το θέμα είναι να έχουμε κατανόηση, να προσπαθούμε να δούμε περαιτέρω τον κάθε άνθρωπο και όχι να μένουμε σε κάποια τυχαία κουβέντα ή σε κάποια τυχαία συνάντηση».
Για σένα αυτό το έργο τι σημαίνει;
«Εννοείται ότι κάθε παράσταση την βλέπω σαν παιδί μου. Κάθε παράσταση που έχω παίξει είναι διαφορετική από την προηγούμενη. Που σημαίνει ότι είναι ένας νέος κόσμος, στον οποίο μπαίνεις εσύ και προσπαθείς μέσα απ΄ τον χαρακτήρα σου να χτίσεις όσο περισσότερο μπορείς, να γίνεις όσο καλύτερος γίνεται. Εννοείται πως δένεσαι με τον κάθε ρόλο. Όταν γνωρίστηκα με τον Σταμάτη, ενθουσιάστηκα με την υπόθεση και χάρηκα πολύ που με επέλεξε να παίξω. Με την ηρωίδα που υποδύομαι, έχω κάποια κοινά στοιχεία, το σχέδιο φυσικά, έχω ζήσει κοινά πράγματα, αλλά δεν έχω υπάρξει ναρκομανής και οροθετική. Η ευαισθησία και το πως αντιμετωπίζει τα πράγματα έχει σχέση με μένα, χωρίς όμως να είμαι τόσο υστερική!».
Ποια τα όνειρά σου;
«Θέλω να ασχοληθώ με τον κινηματογράφο! Είναι όνειρό μου! Τον λατρεύω! Ακολουθεί το θέατρο και η τηλεόραση. Το θέατρο πάντως έχει μια τρομαχτική αίγλη, το να παίζεις με ζωντανό κοινό, να επικοινωνείς μαζί του, ακόμη κι αν υπάρχει τέταρτος τοίχος. Όσο για την τηλεόραση σε βάζει σε μια εγρήγορση, η οποία έχει πάρα πολύ ενδιαφέρον, πρέπει να είσαι έτοιμος για οτιδήποτε. Έχω τραγουδήσει επίσης στις δυο τελευταίες παραστάσεις μου, δεν νιώθω ασφαλής μ΄ αυτό, μου λένε όμως ότι μπορώ να το κάνω, το θέμα είναι να το πιστέψω!».
Σύντομο βιογραφικό: Η Φαίη Βέβη αποφοίτησε από την Αν. Δραματική Σχολή Πράξη Επτά (2016). Έχει παίξει σε 5 παραστάσεις, σε 1 μεγάλου μήκους ταινία, σε 3 μικρού μήκους ταινίες, σε 1 καθημερινή τηλεοπτική σειρά του ΑΝΤ1, σε 12 μουσικά βίντεο κλιπ καθώς και σε 2 χορευτικά projects. Ασχολείται παράλληλα με τη ζωγραφική ως αυτοδίδακτη ζωγράφος.
«550»
Συντελεστές
Κείμενο-Σκηνοθεσία: Σταμάτης Πακάκης
Κινησιολογία-Χορογραφίες: Εύη Τσακλάνου
Φωτισμοί – Φωτογραφίες – Video: Αναστασία Λουκρέζη
Σκηνικά-Κοστούμια: Νίκος Παπάζογλου
Πρωτότυπη Μουσική: Γιώργος Καλογερόπουλος
Outside eye: Νικόλας Μαρμαράς
Sound Design: Αλέξανδρος Δημητρόπουλος
Μάσκα Ροζ Μονόκερου: Δανάη Σταματίου
Logo: Μαύρα Γίδια
Επικοινωνία: Νατάσα Παππά
ΠΑΙΖΟΥΝ (με αλφαβητική σειρά) :
Κων/να Αλεξανδράτου, Φαίη Βέβη, Αλέξανδρος Ζουριδάκης, Ειρήνη Μελά, Σταμάτης Πακάκης, Φανή Παλιούρα, Βλάσης Πασιούδης, Βασίλης Φακανάς
- Οι τρεις τελευταίες στάσεις του «550» στις 11, 18 και 25 Δεκεμβρίου.