Το Φθινόπωρο είστε καλεσμένοι σε ένα ακόμα «Δείπνο Ηλιθιών»

Με οικοδεσπότες τον Σπύρο Παπαδόπουλο και τον Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη.

Το Φθινόπωρο είστε καλεσμένοι σε ένα ακόμα «Δείπνο Ηλιθιών»

Μια ωραία παρέα ηθοποιών μας περιμένει στις αρχές Οκτωβρίου για τέταρτη συνεχή χρονιά στο Θέατρο Κάππα με τη διάσημη κωμωδία του Φρανσίς Βεμπέρ «Δείπνο Ηλιθίων».

Με εύστοχες ερμηνείες στην κόψη του κωμικοτραγικού και συμπρωταγωνιστές τους Βασίλη Ρίσβα, Δημήτρη Μαυρόπουλο, Άννα Μενενάκου, Χρήστο Σπανό, Ξανθή Γεωργίου, το δίδυμο Σπύρος Παπαδόπουλος-Πυγμαλίων Δαδακαρίδης κέρδισε κοινό και κριτικούς, μεταφέροντας επί σκηνής το βραβευμένο γαλλικό έργο, γνωστό από τις πολυάριθμες κινηματογραφικές του μεταφορές, σε μετάφραση Νικολέτας Κοτσαηλίδου.

Σύνοψη:

Ο καλοπροαίρετος και αφελής Φρανσουά Πινιόν (Σπύρος Παπαδόπουλος) γίνεται το πολλά υποσχόμενο θύμα του πλούσιου μεγαλοεκδότη Πιερ Μπροσάν (Πυγμαλίων Δαδακαρίδης) για το καθιερωμένο δείπνο της Πέμπτης, το οποίο όμως διαφέρει από αυτό που έχουμε συνηθίσει. Εκείνος και οι πλούσιοι φίλοι του βρίσκουν ο καθένας από έναν «ηλίθιο» και τον προσκαλούν σε αυτό το ιδιότυπο δείπνο, με στόχο να κοροϊδέψουν τους ανυποψίαστους καλεσμένους τους. Αυτός που έχει φέρει τον πιο τέλειο «ηλίθιο», στέφεται νικητής στο τέλος της βραδιάς σε αυτήν την κωμωδία που υπόσχεται να σε βάλει σε σκέψεις, καθώς βλέπεις τη σταδιακή αποδόμηση ενός ενήλικου bullying που καταργεί παράλληλα και τη λάμψη του παρισινού αστικού σαλονιού μέσα στο οποίο εντάσσεται, υπενθυμίζοντας ποιες είναι οι πραγματικές αξίες στη ζωή μας.

Όσον αφορά το λόγο που η παράσταση έχει αγαπηθεί τόσο πολύ από τον κόσμο ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης έχει πει στο «α»: «Το «Δείπνο ηλιθίων» αγαπήθηκε από το κοινό γιατί το αγαπήσαμε κι εμείς. Καθορίσαμε την έννοια της σύμπραξης των ανθρώπων, υπό την καθοδήγηση του Σπύρου Παπαδόπουλου, στην πραγματική αγάπη και στο βαθύτερο δράμα του έργου. Δεν είναι απλά μια κωμωδία. Είναι κάτι αληθινό που ακουμπάει στο ευρύτερο φάσμα των συναισθημάτων και έχει να κάνει και με αξίες όπως το τι είναι δίκαιο, τι είναι κατανοητό και τελικά το πως εμείς οι ίδιοι παίρνουμε τη ζωή μας στα σοβαρά. Και αυτό γίνεται με μια αμεσότητα, με μια ειλικρίνεια, με μια ξεκάθαρη ματιά από το Σπύρο, την οποία ακολουθήσαμε κι εμείς, αφήνοντας το κοινό να δει τι θα συμβεί».

Πηγή: Αθηνόραμα