«Το Πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέι», στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Η νέα παραγωγή της ομάδας σύγχρονου χορού Χορευτές του Βορρά, είναι η σκηνική μεταφορά του Πορτραίτου του Ντόριαν Γκρέυ, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

 

«Το Πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέι», στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Καινοτόμο, ριζοσπαστικό, άκρως ανατρεπτικό και άψογο αισθητικά το ψηφιακό «Πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέι«. Μία εξαιρετική μεταφορά του έργου στα δεδομένα της σύγχρονης ψηφιακής εποχής. Το πορτρέτο γερνά, αλλά ο Ντόριαν παραμένει νέος.

Ο Ντόριαν –η όψη της τελειότητας χωρίς συναίσθημα– αντανακλά ολόκληρη την κοινωνία. Ηδονισμός, εμμονή με την όψη, λατρεία του ειδώλου, καταστροφική φύση του ναρκισσισμού.

Ένας ολόκληρος κόσμος με ένα κινητό στο χέρι αυτοφωτογραφίζεται. Η γενιά των selfies, της ανάγκης αποδοχής μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, της συχνής αυτοέκθεσης, κοιτάζει με αμηχανία το πορτρέτο του Ντόριαν. Μήπως όμως είναι αντανάκλαση;

Οι Χορευτές του Βορρά, χωρίς emoticons και pixels ψευδαίσθησης, χορεύουν τη σκοτεινή ιστορία του εθισμού στην εικόνα του Εγώ. Το έργο έκανε πρεμιέρα στον Ο.Μ.Μ.Θ. σε συμπαραγωγή με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης τον Φεβρουάριο του 2018.

Χορεύουν οι: Δήμητρα Βλάχου, Γαλήνη Γυρτάτου, Μιχάλης Κριεμπάρδης, Δέσποινα Λαγουδάκη, Δημήτριος Μαργαρίτης, Ηλίας Μπαγεώργος, Αλέξανδρος Σταυρόπουλος

Χορευτές του Βορρά:
Οι “Χορευτές του Βορρά” δημιουργήθηκαν το 1994 με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Καλλιτεχνική Διευθύντρια της ομάδας είναι η Τατιάνα Παπαδοπούλου.
Οι “Χορευτές του Βορρά” έχουν να επιδείξουν μία πλούσια καλλιτεχνική δραστηριότητα. Ενδεικτικά έχουν εμφανιστεί: Sani Festival , Festival Unesco, Οργ. Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης ’97, Biennale Νέων Καλλιτεχνών 2003, Πανόραμα Σύγχρονου Χορού – Κέντρο Τεχνών- Αθήνα, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κατά τα έτη 2004-2006-2010 και 2016, Balkan Arts Market, Φεστιβάλ “Δημήτρια” 2006-2010 & 2012 – Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών(Κ.Θ.Β.Ε). Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη: Φεστιβάλ Δάσους – Κ.Θ.Β.Ε., Μικρό Φεστιβάλ – Δήμος Καλαμαριάς, Φεστιβάλ Ελλήνων Χορογράφων-Ίδρυμα Μιχ. Κακογιάννης.

Τα έτη 2010 & 2016 οι “Χορευτές του Βορρά” επιλέχθηκαν από καλλιτεχνικούς διευθυντές διεθνών φεστιβάλ του εξωτερικού και εμφανίστηκαν στην 4η & 5η Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, καθώς και στο Διεθνές Συνέδριο Χορού, όπου προβλήθηκε απόσπασμα από τη δουλειά τους. Η ομάδα κινείται σε νεοκλασικά και σύγχρονα μοτίβα και ως επί το πλείστον πάνω σε καθαρά χορευτικές φόρμες.

Πηγή: Culturenow.gr