Μολιέρος: H Google τιμά με doodle τον δημιουργό του «κατά φαντασίαν ασθενή»

Ο κορυφαίος Γάλλος λογοτέχνης ανέβασε πρώτη φορά σαν σήμερα το τελευταίο δημιούργημά του

Μολιέρος: H Google τιμά με doodle τον δημιουργό του «κατά φαντασίαν ασθενή»

Το σημερινό Doodle της Google είναι αφιερωμένο στον Μολιέρο, ο οποίος θεωρείται ο μεγαλύτερος κωμωδιογράφος του κόσμου, ο καλλιτέχνης που σημάδεψε το Γαλλικό Θέατρο και έφερε την κωμωδία σε ίση θέση με την τραγωδία.

Ο Μολιέρος (Molière, Μολιέρ, πραγματικό όνομα: Jean-Baptiste Poquelin, Ζαν-Μπατίστ Ποκλέν, Παρίσι, 15 Ιανουαρίου 1622 - Παρίσι, 17 Φεβρουαρίου 1673) ήταν Γάλλος θεατρικός συγγραφέας και ηθοποιός, ο οποίος θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους δασκάλους της κωμωδίας στη δυτική λογοτεχνία. Οι Γάλλοι τον θεωρούν ως τον καλύτερο κλασσικό ποιητή τους, ενώ για πολλούς είναι και ο καλύτερος Γάλλος λογοτέχνης. Μπόρεσε και έφερε την κωμωδία σε ίση θέση με την τραγωδία, και αυτό είναι το μεγαλύτερο κατόρθωμά του. Ανήκε στο καλλιτεχνικό κίνημα του κλασικισμού.

Ο κατά φαντασίαν ασθενής (Γαλλ. Le malade imaginaire) είναι το τελευταίο δημιούργημα του διάσημου συγγραφέα και παίχτηκε για πρώτη φορά στο Παλαί-Ρουαγιάλ, σαν σήμερα στις 10 Φεβρουαρίου του 1673. Κατά ιστορική ειρωνεία, ο Μολιέρος κατέρρευσε επί σκηνής στην τέταρτη παράσταση του έργου και πέθανε μετά από λίγες ώρες. Αποτελείται από τρεις πράξεις και στην αυθεντική του εκδοχή περιελάμβανε χορευτικά νούμερα και μουσικά ιντερλούδια που συνέθεσε ο Γάλλος συνθέτης Μαρκ-Αντουάν Σαρπαντιέ.

Το έργο

Ο Αργκάν είναι ένας υποχόνδριος και φιλάργυρος ηλικιωμένος. Αισθάνεται συνεχώς άρρωστος, αν και στ' αλήθεια δεν έχει τίποτα. Αδυνατεί να ακολουθήσει τις υποδείξεις των γιατρών και εκείνοι τον εκμεταλλεύονται. Θέλει να παντρέψει την κόρη του, Αγγελική, με ένα γιατρό προκειμένου να έχει δωρεάν ιατρική φροντίδα, αλλά εκείνη είναι ερωτευμένη με τον Κλεάνθη.

Ο αδελφός του, Βεράλδος, σε συνεργασία με την υπηρέτρια του Αργκάν, Τουανέττα, θα προσπαθήσει να τον "θεραπεύσει" από τις φαντασιοπληξίες του. Τον πείθουν να παραστήσει το νεκρό ώστε να ανακαλύψει ποιος πραγματικά τον αγαπάει και του είναι πιστός. Θα αποδειχθεί τελικά ότι η δεύτερη σύζυγός του, Βελίνα, κυνηγούσε μόνο την περιουσία του ενώ η κόρη του τον αγαπούσε πραγματικά. Μετά τη "νεκρανάστασή" του, ο Αργκάν θα επιτρέψει στην Αγγελική να παντρευτεί τον άντρα που θα επιλέξει εκείνη.

Χαρακτήρες - Πρόσωπα

Αργκάν, ο κατά φαντασίαν ασθενής
Μπελίνα, σύζυγος του Αργκάν από δεύτερο γάμο
Ανζελικ, κόρη του Αργκάν και ερωμένη του Κλεάνθη
Λουίζον, μικρή κόρη του Αργκάν και αδελφή της Αγγελικής
Μπεραλντ, αδελφός του Αργκάν
Κλεάντ, εραστής της Ανζελικ
Κύριος Ντιαφουαρυς, γιατρός
Τομάς Ντιαφουαρύς, γιος του γιατρού Ντιαφουαρύς και ερωτευμένος με την Ανζελιλ
Κύριος Πυργκόν, γιατρός του Αργκάν
Κύριος Φλεράν, φαρμακοποιός
Κύριος Μπονφουά, συμβολαιογράφος
Τουανέττα, υπηρέτρια
Δευτερεύοντα πρόσωπα
Χορευτές, διακοσμητές, γιατροί, ο κοσμήτωρ της ιατρικής σχολής, φαρμακοποιοί, χειρουργοί

Το «ΦΩΣ» στην πόρτα σας και στον υπολογιστή σας