«Η αιμολήπτρια» στο «Μικρό Άνεσις»

Η δυστοπική παράσταση «Η αιμολήπτρια» ανεβαίνει στο «Μικρό Άνεσις»

«Η αιμολήπτρια» στο «Μικρό Άνεσις»

Το έργο της Αγγλίδας ηθοποιού και συγγραφέα Ella Road έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε σκηνοθεσία Μενέλαου Καραντζά. «Η αιμολήπτρια», το έργο της Αγγλίδας Ella Road που έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, κάνει πρεμιέρα στις 20/4 στο θέατρο «Μικρό Άνεσις». Η ιστορία θα μας ταξιδέψει σε ένα δυστοπικό, αλλά επικίνδυνα αναγνωρίσιμο μέλλον, όπου οι άνθρωποι χαρακτηρίζονται και καθορίζονται από έναν αριθμό. Είναι ο γενετικός αριθμοδείκτης τους, η βαθμολογία δηλαδή του DNA τους και του γενετικού τους προφίλ, από την οποία εξαρτώνται η εκπαίδευση, η υγεία, ο πλούτος και τελικά η ευτυχία τους.

Καθώς η σημασία και αξιοποίηση των αριθμοδεικτών γιγαντώνεται, εξαπλώνεται ένα νέο είδος ρατσισμού, που καταλήγει σε αντιδράσεις από τους γενετικά κατώτερους, κοινωνικές αναταραχές, δολοφονικές επιθέσεις κατά των γενετικά ανώτερων και παράνομο εμπόριο αίματος για την απόκτηση καλύτερου αριθμοδείκτη. Σε αυτό το όλο και πιο σκοτεινό περιβάλλον, η Μπέα (Σελήνα Διαμαντοπούλου), που δουλεύει ως αιμολήπτρια σε τμήμα πιστοποίησης αριθμοδεικτών, γνωρίζει τον γενετικά ανώτερο Ααρών (Δημήτρης Τσιγκριμάνης). Η ιστορία τους, που μοιάζει αρχικά με ένα απλό και αναμενόμενο love story, καταλήγει στον τρόμο και τη φρίκη.

Το καστ συμπληρώνουν η Δώρα Παρδάλη στον ρόλο της Τσαρ και ο Στράτος Χρήστου ως Ντέιβιντ, ενώ τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο γιατρός και σκηνοθέτης Μενέλαος Καραντζάς.

«Η αιμολήπτρια» είναι ένα πολύ πρόσφατο έργο. Γράφτηκε μόλις το 2018 από τη νεαρή ηθοποιό και συγγραφέα Ella Road, με αφορμή μία πραγματική συνέντευξη της τότε Επικεφαλής Ιατρικής Συμβούλου για την Αγγλία, η οποία πρότεινε την αξιοποίηση των ερευνών για το ανθρώπινο γονιδίωμα προς όφελος των ασθενών. Η Road καταθέτει ένα έργο-προβληματισμό για την επιστημονική ηθική, για το πώς η κατάχρηση της επιστήμης μπορεί να καταλήξει σε εφιαλτικά σενάρια και για το πού οδηγείται η υγεία όταν οι οικονομολόγοι έχουν τον πρώτο λόγο.

Το έργο έχει υπάρξει υποψήφιο για βραβείο Ολίβιε και η Ella Road ήταν φιναλίστ για το βραβείο Σούζαν Σμιθ Μπλάκμπερν για γυναίκες συγγραφείς. Έχει παρουσιαστεί ως ραδιοφωνικό δράμα στο BBC Radio 3, ενώ η γερμανική του μετάφραση οδήγησε σε πλήθος παραγωγών σε όλη τη Γερμανία και την Αυστρία.