Η «δωδέκατη νύχτα» του Σαίξπηρ στο «Σταύρος Νιάρχος»

Η σαιξπηρική «Δωδέκατη νύχτα» στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Η «δωδέκατη νύχτα» του Σαίξπηρ στο «Σταύρος Νιάρχος»

Η Κατερίνα Γιαννοπούλου σκηνοθετεί μια ακόμα από τις χαρακτηριστικές κωμωδίες του Ουίλιαμ Σαίξπηρ στο πλαίσιο της φετινής σειράς δραματοποιημένων αναλογίων με τίτλο "Παραβάσεις".

Ήρθε η ώρα για το δεύτερο θεατρικό αναλόγιο της χρονιάς στο πλαίσιο των "Παραβάσεων" του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, που επανέρχονται για έκτη συνεχή χρονιά στον Φάρο με τον γενικό τίτλο "Αγάπης αγώνες" και την καλλιτεχνική επιμέλεια του Έκτορα Λυγίζου.

Ο έρωτας, η πλάνη και η έμφυλη ταυτότητα όπως τα πραγματεύτηκε ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ σε τέσσερις από τις πιο χαρακτηριστικές και διασκεδαστικές κωμωδίες του αποτελούν τα θέματα της φετινής σειράς δραματοποιημένων αναλογίων. Μετά το "Αγάπης αγώνας άγονος" σε σκηνοθεσία Άρη Μπαλή που παρουσιάστηκε τον Νοέμβριο ακολουθεί το Σάββατο 11 και την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου στις 5 μ.μ. η "Δωδέκατη νύχτα" σε μετάφραση του Νίκου Χατζόπουλου, διασκευή του Έκτορα Λυγίζου και σκηνοθεσία της Κατερίνας Γιαννοπούλου.

Η υπόθεση

Ύστερα από ένα ναυάγιο, η Βιόλα βγαίνει στις ακτές της Ιλλυρίας, θεωρώντας πως ο δίδυμος αδερφός της Σεμπαστιάν, που ήταν στο ίδιο πλοίο, πνίγηκε. Μεταμφιέζεται σε αγόρι και μπαίνει στην υπηρεσία του κόμη Ορσίνο ως Σεζάριο. Η Βιόλα θα ερωτευτεί τον Ορσίνο, ο οποίος όμως είναι ερωτευμένος με την Ολίβια, η οποία με τη σειρά της ερωτεύεται κεραυνοβόλα τη Βιόλα/Σεζάριο. Το ερωτικό γαϊτανάκι θα περιπλακεί ακόμα περισσότερο με την απροσδόκητη εμφάνιση του Σεμπαστιάν.

Μία από τις αρτιότερες και πιο δημοφιλείς σαιξπηρικές κωμωδίες, η "Δωδέκατη νύχτα" δομείται αριστοτεχνικά πάνω στο δίπολο έρωτας-πένθος και αποτελεί μια απρόσμενα τολμηρή για την εποχή της μελέτη του κοινωνικού φύλου και της σεξουαλικής ταυτότητας. Ερωτικά τρίγωνα, μεταμφιέσεις, φαρσικές ανατροπές, ευφυολογήματα και εξομολογήσεις περιγράφουν ένα θεατρικό σύμπαν ποτισμένο με διονυσιακό οίστρο αλλά και βαριά μελαγχολία, όπου βασιλεύει ο πόθος.

Στην παράσταση της Κυριακής 12/2 θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.

Ταυτότητα

Συγγραφέας:Ουίλλιαμ Σαίξπηρ
Μετάφραση:Νίκος Χατζόπουλος
Σκηνοθεσία:Κατερίνα Γιαννοπούλου


Παίζουν: Γιάννης Βάρσος, Μάριος Παναγιώτου, Νάνσυ Σιδέρη, Ιάσονας Στασινός, Χριστιάνα Τόκα. Μουσικός επί σκηνής: Νεφέλη Σταματογιαννοπούλου

Τιμές Εισιτηρίων: Γενική είσοδος 12€, μειωμένο 8€

Προπώληση εισιτηρίων: Ηλεκτρονικά στο site ticketservices.gr. Τηλεφωνικά στο 210 7234567 (Ticket Services). Στο εκδοτήριο της Ticket Services (Πανεπιστημίου 39, Αθήνα)

Παραστάσεις: Σάββατο 11/02 & Κυριακή 12/02, 17:00

Διασκευή:Έκτορας Λυγίζος

Πληροφορίες Χώρου: Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 364, Καλλιθέα