«Μία άλλη Θήβα» στο θέατρο Νέου Κόσμου

Μια διαφορετική και συναρπαστική παράσταση στο θέατρο Νέου Κόσμου, «μια άλλη Θήβα», του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου με εξαιρετικές ερμηνείες. 

«Μία άλλη Θήβα» στο θέατρο Νέου Κόσμου

Μια ξεχωριστή παράσταση προσφέρει το Θέατρο Νέου Κόσμου. Μια παράσταση που κατορθώνει να κρατήσει το θεατή ακίνητο και με κομμένη την ανάσα για δύο ώρες χωρίς διάλειμμα δίχως να βαρεθεί ή να κουραστεί. Ο λόγος δεν είναι η πλοκή ή οι ανατροπές, γιατί κάτι τέτοιο δεν υπάρχει ουσιαστικά στο έργο, αλλά οι προβληματισμοί που δημιουργεί το ίδιο το κείμενο αλλά και οι εξαιρετικές ερμηνείες των δύο ηθοποιών.

Ο Δημήτρης Καμπουράνης είναι ένας ταλαντούχος νέος ηθοποιός που εντυπωσιάζει στον αβανταδόρικο ομολογουμένως ρόλο του πατροκτόνου κρατούμενου ισοβίτη, ενώ ο Θάνος Λέκκας, πιο έμπειρος στην ερμηνεία δυνατών κειμένων, είναι αντάξιος των προσδοκιών. Μια σκηνοθεσία ευρηματική, με το Δημήτρη Καμπουράνη να μεταφέρεται αυτόματα από τον ένα ήρωα στον άλλον ξεκουμπώνοντας απλώς τη ζακέτα του και αλλάζοντας ύφος, με ένα κλειστοφοβικό σκηνικό ενός γηπέδου μπάσκετ που περικλείεται από τα συρματοπλέγματα της φυλακής.

Ένας νεαρός αγράμματος πατροκτόνος που έχει κακοποιηθεί επί χρόνια από τον πατέρα του και δε νιώθει καθόλου τύψεις ή ενοχές για την πράξη του, αποδεχόμενος τις συνέπειές της κι ένας συγγραφέας που για τις ανάγκες του έργου που θα ανεβάσει προσεγγίζει το νεαρό κρατούμενο, δίχως να αναμένει ότι θα αναπτυχθεί μεταξύ τους μια σχέση δασκάλου-μαθητή. Η συναναστροφή τους γίνεται σιγά σιγά απαραίτητη και στους δύο για διαφορετικούς λόγους και ο τελικός τους αποχαιρετισμός σημαδεύει τόσο τους ήρωες όσο και το θεατή.

Μια άλλη Θήβα, με αναφορές στον πατροκτόνο Οιδίποδα, που όμως «αυτός δε γνώριζε ότι σκότωνε τον πατέρα του», όπως διαπίστωσε τόσο σοφά ο νεαρός πατροκτόνος. Μια ιστορία για την κακοποίηση, την εκδίκηση, την τιμωρία, δηλαδή στην ουσία τη νέμεση.


ΘΕΑΤΡΟ ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

«Μια άλλη Θήβα»
του Σέρχιο Μπλάνκο
Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος
Παίζουν οι ηθοποιοί: Θάνος Λέκκας, Δημήτρης Καπουράνης