«Αντώνιος και Κλεοπάτρα» του Σαίξπηρ στο θέατρο «Φούρνος»

«Αντώνιος και Κλεοπάτρα». Το έργο του Σαίξπηρ επιστρέφει είκοσι χρόνια μετά την τελευταία παράσταση σε Ελληνική θεατρική σκηνή.

«Αντώνιος και Κλεοπάτρα» του Σαίξπηρ στο θέατρο «Φούρνος»

Τα περισσότερα έργα του Σαίξπηρ, ακριβώς όπως και οι Αρχαίες Τραγωδίες δεν απευθύνονται μόνο στον θεατή αλλά και στον αναγνώστη. Αξίζει δηλαδή να διαβαστούν αλλά και να γίνουν θέαμα. Ο σύνθετος προορισμός τους επιβάλλεται τόσο από την δραματουργική τους φύση όσο και από το υψηλό λογοτεχνικό τους ύφος. Η Σαιξπηρική δραματουργία θα παραμείνει ένα πανανθρώπινο επίτευγμα που ο χρόνος και οι εποχές θα ανανεώνουν και η κάθε γενιά θα βρίσκει σ' αυτά νέο περιεχόμενο. Ο σκηνοθέτης της παράστασης Φίλιππος Ζαρφειάδης βλέπει στο πρωταγωνιστικό ζευγάρι δύο ανθρώπους που δεν διψούν για εξουσία αλλά για μια ζωή χωρίς στερεότυπα και προκαταλήψεις. Πάνω σε αυτό το αρχετυπικό σχήμα χτίζεται και η σκηνοθετική εκδοχή. Στοίχημα παραμένει η σκιαγράφηση της αινιγματικά γοητευτικής Κλεοπάτρας, μιας γυναίκας που υπερβαίνει την επίσημη Ιστορία και γίνεται μύθος.

Ακολουθούν το σημείωμα του σκηνοθέτη και η ταυτότητα της παράστασης:

Σε μια εποχή που ακόμα και μια απλή χειραψία οδηγεί σε δεύτερες και τρίτες σκέψεις, το θεατρικό έργο του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ “Αντώνιος και Κλεοπάτρα” ξεχειλίζει από αυτό που έχουμε ανάγκη όλοι μας σήμερα, τόσο στη χώρα μας όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, τον έρωτα και την πραγματική, ουσιαστική επαφή. Ένας άντρας και μια γυναίκα αψηφούν τα κελεύσματα της εξουσίας μόνο και μόνο για να παραμείνουν μαζί. Ο Αντώνιος ξεχνά την αυτοκρατορία, της οποίας ηγείται, ενώ η Κλεοπάτρα ριψοκινδυνεύει «να ερημώσει ολόκληρη η Αίγυπτος» αρκεί να μπορεί να διεκδικήσει το δικαίωμα της στον έρωτα. Η ομάδα μου κι εγώ είχαμε ως όχημα τον ποιητικό λόγο του Σαίξπηρ και ανακαλύψαμε τη διαχρονικότητα του έργου του. Μα πώς ο άνθρωπος αυτός μπόρεσε πριν 400 χρόνια να μιλήσει με χειρουργική ακρίβεια για το σήμερα; Η απάντηση στο δύσκολο αυτό ερώτημα πιστεύω πως έγκειται στην “ανοιχτότητα” του έργου του. Δεν φιλοδοξεί να δώσει απαντήσεις αλλά να γεννήσει ερωτήματα για τη φύση του Ανθρώπου… ακόμα και για την ισότητα των δύο φύλων. Ασύλληπτο κι όμως αληθινό. Η παράσταση «Αντώνιος και η Κλεοπάτρα» ευτύχησε στη σκηνή στα χέρια του Peter Brook, της Helen Mirren και της Judi Dench αλλά στην Ελλάδα γνώρισε αρκετές αποτυχίες εξαιτίας ίσως των στερεοτύπων που ακολουθούν τα δύο ιστορικά αυτά πρόσωπα. Στερεότυπα που η εποχή μας είναι έτοιμη πια να σπάσει και να τα αφήσει μια για πάντα στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας.

Ταυτότητα Παράστασης

Σκηνοθεσία – Επεξεργασία κειμένου: Φίλιππος Ζαρφειάδης
Ερμηνεία: Φίλιππος Ζαρφειάδης, Μαρίνα Παντελάκη, Κωνσταντίνος Χαραλαμπόπουλος
Ζωντανή μουσική επί σκηνής – Sound design: Θανάσης Λάκκας
Σκηνικά – Κοστούμια: Αλεξάνδρα Μπαρή
Επιμέλεια κίνησης: Κωνσταντίνος Χαραλαμπόπουλος
Artwork αφίσας: Αλεξάνδρα Μπαρή
Κατασκευή αφίσας: Κυριακή Γεωργοπούλου
Φωτογραφίες – Βίντεο: Αννίτα Σπιθάκη

Ημερομηνία:

Από: 02/04/2022 Έως: 17/04/2022

Σάββατο 21:15 | Κυριακή 20:00