Δαδακαρίδης - Μπέζος σε «Αινιγματικές Παραλλαγές» υπό το βλέμμα του Σωτήρη Τσαφούλια

Σωτήρης Τσαφούλιας- Πυγμαλίων Δαδακαρίδης σκηνοθετούν τις “Αινιγματικές Παραλλαγές” του Eric- Emmanuel Schmitt με πρωταγωνιστές τον Γιάννη Μπέζο και τον ίδιο τον Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη.

Δαδακαρίδης - Μπέζος σε «Αινιγματικές Παραλλαγές» υπό το βλέμμα του Σωτήρη Τσαφούλια

Τον Σωτήρη Τσαφούλια τον έχουμε ταυτίσει με το κινηματογραφικό και τηλεοπτικό “Έτερος Εγώ”. Έχει ουκ ολίγες φορές πως η μεγάλη του αγάπη είναι ο κινηματογράφος, ωστόσο τώρα θα δούμε και μία πιο θεατρική του πλευρά, καθώς συναντά σκηνοθετικά τον Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη (πρωταγωνιστή του Έτερος Εγώ) στο θέατρο. Μαζί θα σκηνοθετήσουν τις “Αινιγματικές Παραλλαγές” του Eric- Emmanuel Schmitt με πρωταγωνιστές τον Γιάννη Μπέζο και τον ίδιο τον Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη.

Πρόκειται για ένα έργο που -με αφορμή μια συνέντευξη- μιλά για τον διχασμό, την απομόνωση, τις ανθρώπινες σχέσεις και τα αιώνια μυστήρια του έρωτα.

Ο Αμπέλ Ζνόρκο (Γιάννης Μπέζος) είναι ένας συγγραφέας, βραβευμένος με Νόμπελ που ζει μόνος, αποτραβηγμένος στο Ροσβανοϋ, ένα μικρό νησί στη Θάλασσα της Νορβηγίας, αποφεύγοντας τα πάντα και ειδικά τους ανθρώπους. Έχοντας πρόσφατα εκδώσει το 21ο του βιβλίο που έχει γίνει τεράστια επιτυχία, δέχεται να δώσει συνέντευξη σε έναν δημοσιογράφο που τον πολιορκεί καιρό τον Έρικ Λάρσεν (Πυγμαλίων Δαδακαρίδης). Άραγε πόσο τυχαία επέλεξε ο Αμπέλ Ζνόρκο τον συγκεκριμένο δημοσιογράφο και πόσο τυχαία επέλεξε ο Έρικ Λάρσεν τον συγκεκριμένο συγγραφέα; Τι συνδέει τους δυο άντρες και ποια μονοπάτια θα αναγκαστούν να περάσουν και να ξεπεράσουν, όσο οι ανατροπές διαδέχονται η μια την άλλη σε μια ιστορία που η θέση της γάτας και του ποντικού αλλάζει συνεχώς.

“Ο διχασμός είναι ίσως η μεγαλύτερη πανδημία της ανθρωπότητας. Οι κοινωνίες των ανθρώπων έδειχναν πάντα μεγαλύτερη προτίμηση στο σύμβολο της διαίρεσης. Αν όμως κάτσουμε με ψυχραιμία και μελετήσουμε αυτά που μας χωρίζουν, θα δούμε ότι η βάση τους είναι κοινή. Είναι σαν να τσακώνονται δυο άνθρωποι για το πιο από τα κλαδιά ενός δέντρου είναι πιο ξεχωριστό, χωρίς να βλέπουν ότι όλα τα κλαδιά έχουν αφετηρία τους, τον ίδιο κορμό. Δεν διχαζόμαστε για το που θέλουμε να φτάσουμε, άλλα για το ποιον δρόμο θα ακολουθήσουμε προκείμενου να φτάσουμε κάπου", αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σωτήρης Τσαφούλιας για το έργο και συνεχίζει “ο Ηράκλειτος πίστευε ότι ο κόσμος δημιουργείται από τη «φωτιά», την αντίθεση και τον πόλεμο μεταξύ των αντιθέτων, στο οποίο συμπληρώνει: «τα εναντιόδρομα έχουν ενιαία φορά - από τα αντίθετα γεννιέται η ωραιότερη αρμονία». Τι θα γίνονταν όμως αν σε κάθε τέτοια περίπτωση, μπορούσαμε να διακρίνουμε με νηφαλιότητα τα κοινά μας στοιχεία; Αν μπορούσαμε να διακρίνουμε πως κάθε έννοια ή ορισμός, εμπεριέχει αυτόματα και το αντίθετο αυτού που υποδηλώνει το όνομα του;

Οι Αινιγματικές Παραλλαγές του Eric-Emmanuel Schmitt είναι ένα έργο που ουσιαστικά μας δείχνει, πως όσα μας διχάζουν μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε αυτά που μας ενώνουν με σκοπό τι άλλο; Μια καλύτερη ζωή που την κυβερνά η ομόνοια και η αγάπη στην πραγματική, οικουμενική και πανανθρώπινη διάσταση της".

Ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης αναφέρει για την παράσταση: «Τι είναι αυτό που μας απομονώνει και τι αυτό που μας συνδέει στις ανθρώπινες σχέσεις. Τι σημαίνει να αγαπάς και να ερωτεύεσαι. Πως η μοναξιά και ο φόβος μπορούν να αλλάξουν την πιο σκληρή εκδοχή του εαυτού μας και να μας οδηγήσουν στην αγάπη και στην αποδοχή. Μέσα από αυτό το υπέροχο κείμενο μαζί με τον καλό μου φίλο Σωτήρη Τσαφούλια και τον θαυμάσιο κύριο Γιάννη Μπέζο ακουμπάμε τις Αινιγματικές Παραλλαγές και ταξιδεύουμε σε έναν κόσμο που ο χρόνος αλλά και ο άνθρωπος φτάνει στην πιο σημαντική στιγμή του μετά την γέννηση…στην αγάπη και στο ποσό δύσκολα αλλά γενναία την ανακαλύπτεις και την αποδέχεσαι πριν σε προσπεράσει ο χρόνος…»

Συντελεστές:

Μετάφραση: Εύα Κοτανίδη/Σκηνοθεσία: Σωτήρης Τσαφούλιας, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης/Σκηνογράφος: Kωνσταντίνος Ζαμάνης/Ενδυματολόγος: Άγις Παναγιώτου/Σχεδιασμός Φωτισμού: Λευτέρης Παυλόπουλος/Μουσική σύνθεση: Θοδωρής Οικονόμου/Επιμέλεια Κίνησης: Μπίλιω Μαρνέλη/Βοηθός σκηνοθέτη: Παναγιώτα Παπαδημητρίου/Βοηθός ενδυματολόγου: Εύα Καμπερίδου/Παίζουν: Γιάννης Μπέζος, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ: Τετάρτη με Κυριακή, Από 04/02/2022 : Τετάρτη & Κυριακή 7μμ, Πέμπτη & Παρασκευή 9μμ, Σάββατο 6μμ & 9μμ/ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: Α’ ζώνη: 25€ / Μειωμένο: 20€, Β’ ζώνη: 20€ / Μειωμένο: 15€, ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ: TICKETSERVICES.GR: https://www.ticketservices.gr/event/mcf-ainigmatikes-parallages/

VIVA.GR:

https://www.viva.gr/tickets/festival/theater/enigmatikes-parallages/