Τα «Γεγονότα» του Ντέιβιντ Γκρέιγκ στο Δημ. Θέατρο Πειραιά

Δύο παραστάσεις (6 και 7 Δεκεμβρίου) του πολιτικού έργου «Γεγονότα» του Ντέιβιντ Γκρέιγκ σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ραπτοτάσιου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Τα «Γεγονότα» του Ντέιβιντ Γκρέιγκ στο Δημ. Θέατρο Πειραιά

Η έμπειρη Αγλαΐα Παππά και ο νεότερος ηθοποιός Φοίβος Παπακώστας συμπράττουν με το Πειραϊκό Φωνητικό Σύνολο Libro Coro στα «Γεγονότα» του διεθνούς φήμης Σκoτσέζου θεατρικού συγγραφέα Ντέιβιντ Γκρέιγκ, σε μουσική και στίχους του Τζον Μπράουν, που ανεβαίνουν για δύο παραστάσεις στις 6 και 7 Δεκεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Ένα πολιτικό έργο που εξετάζει την άνοδο της ακροδεξιάς, του νεοφασισμού και της ξενοφοβίας, εμπνευσμένο από τη μαζική σφαγή 69 ατόμων από τον Άντερς Μπρέιβικ το 2011 στη Νορβηγία.

Πρόκειται για συμπαραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με οκτώ Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα -Θεσσαλικό Θέατρο, Κέρκυρας, Κοζάνης, Σερρών, Κρήτης, Καλαμάτας, Αγρινίου, Ρούμελης- και τη Ferodo Bridges, στην οποία πρωταγωνιστικό ρόλο μαζί με τους ηθοποιούς αναλαμβάνει η εκάστοτε τοπική χορωδία σε κάθε πόλη της Ελλάδας όπου παρουσιάζεται, «που θα το ‘κατοικήσει’ και θα το διαμορφώσει διαφορετικά σε κάθε παράσταση» όπως υπογραμμίζει ο σκηνοθέτης και μεταφραστής του έργου Αλέξανδρος Ραπτοτάσιος για τη μεγάλη αυτή πρόκληση. Η μουσική επιμέλεια, η διδασκαλία των χορωδιών και η διασκευή της μουσικής και των στίχων είναι του Κωνσταντίνου Θωμαΐδη. Στο πιάνο ο Μάρκος Κώτσιας.


Το στόρι

Η Κλαίρη, μια δασκάλα που στον ελεύθερο χρόνο της διευθύνει μια τοπική ερασιτεχνική χορωδία αποτελούμενη από μετανάστες και άτομα από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, πιστεύει πως υπάρχει μια εξήγηση για ό,τι συμβαίνει στον κόσμο. Μια μέρα ένας νεαρός ντόπιος θα εισβάλει ένοπλος στην αίθουσα προβών της και θα ανοίξει πυρ. Η Κλαίρη θα είναι η μοναδική επιζήσασα και το μόνο πράγμα που θέλει να κάνει, είναι να καταλάβει το γιατί.

Το σκηνοθετικό σημείωμα του Αλέξανδρου Ραπτοτάσιου

«Είναι τεράστια πρόκληση να σκηνοθετείς και να προετοιμάζεις ένα πολιτικό έργο που κάθε χορωδία που συμμετέχει θα το "κατοικήσει" και θα το διαμορφώσει διαφορετικά σε κάθε παράσταση. Με αυτόν τον τρόπο κάθε χορωδία, κάθε πόλη, δίνει ένα μοναδικό στίγμα σε μία ιστορία που ασχολείται με την ίδια ερώτηση: Μπορούμε να συνυπάρξουμε με το διαφορετικό ή μήπως υπάρχει ένα κομμάτι μας που πάντα θα επιλέγει το οικείο και θα λειτουργεί βάση του φόβου μας; Αυτό μας απασχόλησε και στην μαγνητοσκόπηση της παράστασης στην Εθνική Λυρική Σκηνή όπου έπρεπε να συνομιλήσουμε με το κοινό μας μέσα από κάμερες και εκεί σκηνοθέτησα μια εκδοχή που είχε νόημα κινηματογραφικά. Τώρα επιστρέφουμε με ασφάλεια στα θέατρα και σε ένα κοινό που μετά από την σκληρή χρονιά της πανδημίας αναζητεί ευκαιρίες να υπάρξει και πάλι μαζί, ως κοινή ανάσα, ως κοινωνία».

Το έργο δημιουργήθηκε μετά από ανάθεση της Actors Touring Company και πρωτοπαρουσιάστηκε στο Traverse Theatre του Εδιμβούργου (Φεστιβάλ Fringe 2013) σε σκηνοθεσία Ράμιν Γκρέι. Έλαβε διθυραμβικές κριτικές και χαρακτηρίστηκε ως ένα σημαντικό, πρωτοπόρο έργο. Αμέσως μετά την πρεμιέρα του ακολούθησε διετής περιοδεία στη Μεγάλη Βρετανία, ενώ στη συνέχεια παρουσιάστηκε σε θέατρα ανά την Ευρώπη και στη Νέα Υόρκη.

Η παράσταση υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) [www.SNF.org] για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά βρίσκεται στην Ηρώων Πολυτεχνείου και Βασιλέως Γεωργίου και η διάρκεια του έργου είναι 80'.