Νοσταλγία μετά μουσικής
Επιστροφή στη νοσταλγία; Γιατί όχι; Σε αυτή την ανοικονόμητη –όσον αφορά τον αριθμό παραστάσεων– θεατρική περίοδο, όπου όλα και όλοι χωρούν, θα δούμε και αρκετές μουσικοθεατρικές παραγωγές που έχουν τη ματιά τους στραμμένη σε άλλες δεκαετίες. Λαϊκό συναίσθημα, νοσταλγία, λαχτάρα για το παρελθόν και πολλή μουσική.
Το «Μινόρε», η παράσταση που σκηνοθετεί ο Τάκης Τζαμαργιάς στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, βασίζεται στην επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά «Μινόρε της Αυγής» των Βαγγέλη Γκούφα και Φώτη Μεσθεναίου. Τώρα παρουσιάζεται σε διασκευή του Δημήτρη Χαλιώτη και μουσική επιμέλεια του Ιεροκλή Μιχαηλίδη, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά μουσική και μάλιστα το ρεμπέτικο τραγούδι.
Μιούζικαλ με επίκεντρο επίσης το ρεμπέτικο και με τίτλο «Παράξενη κοπέλα» είναι αυτό που θα δούμε στο Θέατρο Τέχνης, εμπνευσμένο από τη ζωή της Μαρίκας Νίνου ή Ευαγγελίας Αταμιάν, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα. Από τις μεγαλύτερες Ελληνίδες τραγουδίστριες, αρμενικής καταγωγής, που καθήλωνε με το αίσθημα της ερμηνείας της το κοινό. Η παράσταση, η οποία θα ανέβει τον Ιανουάριο με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την Καταστροφή της Σμύρνης, έχει την υπογραφή του Γιώργου Μπλάνα, του Δημήτρη Παπαδημητρίου στη μουσική και της Μαριάννας Κάλμπαρη στη σκηνοθεσία. Τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο το Θ.Τ. σχεδιάζει πολλές παράλληλες εκδηλώσεις με θέμα την Καταστροφή της Σμύρνης και το ρεμπέτικο.
Ολυμπιακός: Κινήσεις επίθεσης από την αρχή χωρίς τέλος
«Συνοικία το όνειρο». Ποιος δεν αγάπησε τη δραματική ταινία που σκηνοθέτησε το 1961 ο Αλέκος Αλεξανδράκης σε σενάριο του Τάσου Λειβαδίτη και του Κώστα Κοτζιά; Από τις πρώτες νεορεαλιστικές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου. Ο Σωτήρης Χατζάκης υπογράφει και σκηνοθετεί τη θεατρική μεταφορά της στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο με τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη.
Το αφιέρωμα του Γιώργου Βάλαρη στην «Ομορφη πόλη» του Μίκη Θεοδωράκη με τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» διέγραψε μια επιτυχημένη πορεία, αλλά, όπως φαίνεται, ο κύκλος δεν έκλεισε. Γίνονται συζητήσεις να συνεχίσει νέα πορεία σε κλειστό χώρο από τον Νοέμβριο.
Στο Θέατρο Καρέζη, στη μουσικοθεατρική παράσταση «Πώς να σωπάσω», που έγραψε και σκηνοθέτησε η Τζένη Κόλλια, με αφηγητή τον Κώστα Καζάκο, ακούγονται παραδοσιακά, σμυρνέικα, ρεμπέτικα τραγούδια των Τσιτσάνη, Βαμβακάρη, Μαρκόπουλου, Λοΐζου κ.ά.
Σε μορφή μιούζικαλ ανεβαίνει τον Ιανουάριο και «Η αυλή των θαυμάτων» του Ιάκωβου Καμπανέλλη στο Μέγαρο Μουσικής, σε σκηνοθεσία του Χρήστου Σουγάρη, μουσική του Στέφανου Κορκολή και στίχους του Γεράσιμου Ευαγγελάτου.
πηγή: kathimerini.gr