Ρίζες, από την Ελίζα Σόρογκα στην Πειραιώς 260

Η βραβευμένη δημιουργός Ελίζα Σόρογκα παρουσιάζει στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, τις Ρίζες, μία υποβλητική σύνθεση κινηματογραφικής και σκηνικής αφήγησης, που εστιάζει στη ζωή μοναχικών γυναικών σε ερειπωμένα χωριά της Ηπείρου.

Ρίζες, από την Ελίζα Σόρογκα στην Πειραιώς 260

Η δουλειά της Ελίζας Σόρογκα, με διεθνή παρουσία στον χώρο των παραστατικών τεχνών, εστιάζει στις αναπαραστάσεις του «ανοίκειου» και στη μετουσίωση της καθημερινής ζωής σε παραστατική τέχνη. Τον Μάρτιο του 2017, η περφόρμανς της Women in Agony, κέρδισε το πρώτο βραβείο σύγχρονης τέχνης στον 11ο παγκόσμιο διαγωνισμό Arte Laguna Prize, στην κατηγορία Performance & Video Art, στη Βενετία.

Οι Ρίζες είναι μια παράσταση που συνθέτει την κινηματογραφική με τη σκηνική αφήγηση. Το πρώτο σκέλος αποτελείται από ένα ντοκιμαντέρ που αποτυπώνει την καθημερινότητα ηλικιωμένων γυναικών που ζουν μόνες σε απομονωμένα χωριά της Ηπείρου.

Με σκηνοθετική προσέγγιση επηρεασμένη από τον Ιαπωνικής καταγωγής χορό Butoh που ορίζει και τους ρυθμούς του μοντάζ, αποτελεί μια άχρωνη φιλμικά προσέγγιση με άξονα τη μεταφυσική της γυναικείας ύπαρξης αναδυόμενη μέσα από την ερημιά του άγριου τοπίου. Οι γυναίκες, έχοντας μια ιδιόμορφη σχέση με τον χρόνο, αφηγούνται ‘εσωτερικούς διαλόγους’ και ιστορίες από το παρελθόν, στιχάκια καρδιάς και τραγούδια που αγάπησαν. Αποτελούν τους τελευταίους εν ζωή φορείς μνήμης των τόπων αυτών. Το ντοκιμαντέρ αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την Αίγλη Δράκου.

Στο δεύτερο σκέλος, έρχονται επί σκηνής γυναίκες τριών γενεών συνδεδεμένες με το τραγούδι – ο πολυφωνικός όμιλος «Κυράδες της Άνω Δερόπολης», οι γυναίκες του πολυφωνικού συνόλου «Χαονία» μαζί με δύο από τις «Ισοκράτισσες» – και μοιράζονται με το κοινό προσωπικές ιστορίες που μετουσιώνονται σταδιακά σε πολυφωνικό τραγούδι με τη μουσική διεύθυνση του βραβευμένου για την προβολή και τη διάδοση του Ηπειρώτικου Πολυφωνικού τραγουδιού, Αλέξανδρου Λαμπρίδη, “κυρατζή” του Πολυφωνικού Καραβανιού. Η παράσταση ξετυλίγει βιωματικές ιστορίες γυναικών διακρίνοντας την κάθε προσωπικότητα για την μοναδικότητά της, ενώ όλες μαζί συνθέτουν ένα διαχρονικό ηχητικό ψηφιδωτό μαρτυριών.

Τα πολυφωνικά τραγούδια – χωρίς μουσικά όργανα- έχουν επιβιώσει μέχρι σήμερα βιωματικά- ταξιδεμένα από στόμα σε στόμα και γενεά σε γενεά. Οι «Κυράδες της Άνω Δερόπολης» αποτελούν το κορυφαίο γυναικείο πολυφωνικό σύνολο της ύστατης γενιάς βιωματικών ερμηνευτών του Ηπειρώτικου Πολυφωνικού Τραγουδιού, αποτελώντας απαράβατο σημείο αναφοράς. Το ντοκιμαντέρ & Περφόρμανς Ρίζες της Ελίζας Σόρογκα φιλοδοξεί να τελέσει έναν ύμνο στην εσωτερική γυναικεία δύναμη μέσα από ένα πρωτόγνωρο, ιδιαίτερο κράμα παραδοσιακών και αβανγκάρντ στοιχείων.

Με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους

Συντελεστές

Σύλληψη – Σκηνοθεσία – Παραγωγή: Ελίζα Σόρογκα

Μουσική διεύθυνση: Αλέξανδρος Λαμπρίδης

Σχεδιασμός φωτισμού: Ελευθερία Ντεκώ

Σκηνογραφία – Ενδυματολογική επιμέλεια: Εύα Γουλάκου

Casting: Αλέξανδρος Λαμπρίδης

Σχεδιασμός ήχου – Σύνθεση: Δημήτρης Μυγιάκης

Επιμέλεια ήχου: Γιώργος Κατσιάνος

Βοηθός σκηνογράφου: Ιωάννα Παπαδογιάννη

Κατασκευή σκηνικού: Δημήτρης Λαζούλος

Συντονισμός παραγωγής: Ειρηάννα Δραγώνα

Αφήγηση – Μουσική ερμηνεία: Οι «Κυράδες της Άνω Δερόπολης» (Κατίνα Ρούτζιου, Αναστασία Κάλη, Βασιλική Ζώκου, Βασιλική Μπιτσιούνη, Ευτυχία Λιάζου, Σοφία Ζάχου, Σταυρούλα Κιτσάκη, Χριστίνα Ντρίγιου) – Το πολυφωνικό σύνολο «Χαονία» με δύο «Ισοκράτισσες» (Αλίκη Γκανά, Άρτεμις Ίσου, Δάφνη Τσιάβου, Κατερίνα Ευθυμίου, Ουρανία Μπατσινίλα, Πένυ Σπυροπούλου, Σοφία Ίσου)

Ντοκιμαντέρ

Σύλληψη – Σκηνοθεσία: Ελίζα Σόρογκα

Συν-σκηνοθεσία – Διεύθυνση φωτογραφίας: Αίγλη Δράκου

Μοντάζ: Σμαρώ Παπαευαγγέλου

Σχεδιασμός ήχου / μιξάζ: Δημήτρης Μυγιάκης

Color Correction: Άγγελος Μάντζιος

Γραφιστική υποστήριξη: Αργύρης Αγγελή

Συνολική Διάρκεια: 80 λεπτά

Διαβάστε επίσης:

Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2018: Το πρόγραμμα

Ημερομηνία:

Από: 07/07/2018 Εως: 09/07/2018

7, 8 & 9 Ιουλίου στις 21:00 (sold out)

9 Ιουλίου στις 18:00 (έξτρα παράσταση)

Πληροφορίες / Κρατήσεις:

greekfestival.gr

Πηγή: www.culturenow.gr

Διαβάστε περισσότερα στο: www.culturenow.gr/lightbox