Συνεχίζει να σώζει γυναίκες

Ο Γιώργος Παπανικολάου, ο γιατρός, ο ερευνητής, ο βιολόγος, που ακολούθησε τον δικό του δρόμο –αυτόν που χάραζε η καρδιά και τα όνειρά του- και όχι εκείνον που άλλοι προσπαθούσαν να του υποδείξουν. Γράφει η Όλγα Νικολαΐδου.

Συνεχίζει να σώζει γυναίκες

Οι γυναίκες όλου του κόσμου τον ευγνωμονούμε, γιατί ξέρουμε ότι το παπ-τεστ μπορεί να σώσει ζωές. Ο Γιώργος Παπανικολάου, ο γιατρός, ο ερευνητής, ο βιολόγος, γεννήθηκε στις 13 Μαΐου του 1883 στην Κύμη της Ευβοίας και πέθανε στις 19 Φεβρουαρίου του 1962, στο Μαϊάμι, στην Φλόριδα.

Ξεκίνησε τις έρευνες του στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Η πρώτη του ανακοίνωση για την χρησιμοποίηση της κυτταρολογικής μεθόδου, προκειμένου να διαγνωσθεί καρκίνος της μήτρας έγινε το 1928 και αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό από την επιστημονική κοινότητα. Επανήλθε το 1943 με κάποια πορίσματα που δημοσίευσε από κοινού με τον καθηγητή γυναικολογίας Έμπερτ Τράουστ. Αυτή τη φορά, η μέθοδός του, αρχικά υιοθετήθηκε από κάποια νοσοκομεία, για να γίνει στη συνέχεια, ευρέως αποδεκτή.

Και τότε μάλλον, θα ένιωσε μια χαρά και μια ικανοποίηση για το όχι που είχε το θάρρος να πει στα νεανικά του χρόνια, όταν ολοκληρώνοντας τις σπουδές του στην ιατρική, του προτάθηκε από τον πατέρα του, να ακολουθήσει την «σίγουρη και ασφαλή καριέρα» του στρατιωτικού ιατρού:

«Όχι, δεν θέλω να γίνω στρατιωτικός γιατρός. Θέλω να μείνω ελεύθερος, να αισθανθώ την χαρά που δίνει ο αγών της ζωής. Εμένα δεν με τρομάζει το πέλαγος. Θέλω την ελευθερία μου, την γλυκιά μου ελευθερία».

Αυτά έγραφε στο γράμμα του προς τον πατέρα του, επιβεβαιώνοντας ότι το μεγάλο ναι στην ζωή, ο καθένας μας, μπορεί να το «χτίσει», με πολλά και δύσκολα όχι. Επιμένοντας στον δικό του δρόμο –αυτόν που χαράζει η καρδιά και τα όνειρά του- και όχι σε εκείνον που άλλοι προσπαθούν να του υποδείξουν.

Στο δημοψήφισμα του Σκάι για τους «Μεγάλους Έλληνες», ο Γιώργος Παπανικολάου, κατέλαβε την δεύτερη θέση: Κάτω από τον Μέγα Αλέξανδρο και πάνω από τον Θόδωρο Κολοκοτρώνη.



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110