Κωνσταντίνος Βήτα – Γιάννης Ρίτσος: «Ο κόσμος είναι ένας»

Ο Κωνσταντίνος Βήτα παρουσιάζει στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ένα μουσικό ηλεκτρονικό ταξίδι με ποίηση του Γιάννη Ρίτσου.

Κωνσταντίνος Βήτα – Γιάννης Ρίτσος: «Ο κόσμος είναι ένας»

Ένα μουσικό ηλεκτρονικό ταξίδι στο εσωτερικό σύμπαν του Γιάννη Ρίτσου με οδηγό τον Κωνσταντίνο Βήτα. Παρουσιάζονται είκοσι ποιήματα από όλο το φάσμα του έργου του μεγάλου ποιητή σε μια ατμοσφαιρική δίνη από ambient ηχοτοπία, πιάνο και επεξεργασμένες φωνές που έρχονται μέσα από τις σελίδες των ποιημάτων του.

Η παράσταση συνοδεύεται από βίντεο του Νίκου Πατρελάκη. Τα γυρίσματα διήρκεσαν περίπου ένα μήνα και πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες τοποθεσίες της Πελοποννήσου. Από το τραχύ αλλά και μελαγχολικό περιβάλλον της Μονεμβασιάς μέχρι την απέραντη θέα στο Αιγαίο από τον Κάβο Μαλιά.

Συντελεστές

Σύνθεση: Κωνσταντίνος Βήτα
Σκηνοθεσία, επεξεργασία βίντεo: Νίκος Πατρελάκης
Συνθετητές: Χρήστος Αλεξάκης, Αντώνης Χατζηκωνσταντής

Απαγγελία: Κωνσταντίνος Βήτα, Όλια Λαζαρίδου

Kωνσταντίνος Βήτα

Πραγματικό όνομα: Κωνσταντίνος Μπαρμπόπουλος. Γεννήθηκε τον Ιούνιο του 1961 στη Μελβούρνη της Αυστραλίας και μεγάλωσε στο Περιστέρι. Παρακολούθησε μαθήματα κλασσικής κιθάρας και αρμονία, ενώ σπούδασε ζωγραφική και ιστορία τέχνης στην Μελβούρνη. Στην Αθήνα τελείωσε γραφικές τέχνες. Δούλεψε σαν γραφίστας και δημοσιογράφος σε περιοδικά. Το 1992 με τον Μιχάλη Δέλτα και τον Αντώνη Πι ίδρυσαν το συγκρότημα Στέρεο Νόβα. Μετά τη διάλυση του συγκροτήματος το 1997 ακολούθησε σόλο καριέρα. Έχει γράψει μουσική για θέατρο, χορό και τον κινηματογράφο.

Γιάννης Ρίτσος

Γεννήθηκε στη Μονεμβασιά την 1 Μαΐου 1909 και πέθανε στην Αθήνα στις 11 Νοεμβρίου 1990). Από τους σπουδαιότερους Έλληνες ποιητές με διεθνή φήμη και ακτινοβολία. Δημοσίευσε πάνω από εκατό ποιητικές συλλογές και συνθέσεις, εννέα μυθιστορήματα, τέσσερα θεατρικά έργα και μελέτες. Αρκετά από τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε ξένες γλώσσες. Μεταξύ άλλων τιμήθηκε με το κρατικό βραβείο ποίησης και το βραβείο Λένιν. Έχει κάνει πολλές μεταφράσεις ξένων ποιητών όπως του Ναζίμ Χικμέτ, του Αλεξάνδρου Μπλοκ, του Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι. Πολλά ποιήματα του Ρίτσου έχουν μελοποιηθεί από τον Μίκη Θεοδωράκη.

Ημερομηνία: 30 Ιανουαρίου 2020

Ώρα: 20.30

Εισιτήρια: 15-20 ευρώ

Στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (Ευριπίδου και Λ.Συγγρού, ΚΠΙΣΝ)

Πηγή: kalogrezart.gr