«Θέατρο Λυκαβηττού»: Όλες οι ενέργειες για την αποκατάσταση και επαναλειτουργία του

Το Θέατρο παρέμενε κλειστό από το 2013.

«Θέατρο Λυκαβηττού»: Όλες οι ενέργειες για την αποκατάσταση και επαναλειτουργία του

Με εισήγηση της αντιπεριφερειάρχη Κεντρικού Τομέα Αθηνών Ερμίνας Κυπριανίδου, το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής, του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού και της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ (ΕΤΑΔ) για την υλοποίηση του έργου «Ενίσχυση - Αποκατάσταση φέροντος Οργανισμού θεάτρου Λυκαβηττού», συνολικού προϋπολογισμού 1,984 εκατ. ευρώ.

Σκοπός του έργου είναι, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η επαναλειτουργία του Θεάτρου του Λυκαβηττού με σύγχρονες λειτουργικές και τεχνικές προδιαγραφές. Η υλοποίησή του θα συμβάλλει στη γενικότερη ανάπλαση και ανάδειξη του λόφου του Λυκαβηττού, ο οποίος αποτελεί ένα από τα πλέον εμβληματικά τοπόσημα της πόλης των Αθηνών.

Το έργο θα δημοπρατηθεί από την Περιφέρεια Αττικής και θα εκτελεστεί από τη Δ/νση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας, σύμφωνα με την τεχνική μελέτη που έχει εκπονηθεί με μέριμνα της ΕΤΑΔ. Η απαραίτητη άδεια δόμησης έχει εκδοθεί από τη Δ/νση Πολεοδομίας του Δήμου Αθηναίων ενώ η σχετική μελέτη έχει εγκριθεί από τη Δ/νση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων και από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΤΑΔ.

Με βάση τα προβλεπόμενα από τη μελέτη θα γίνουν επεμβάσεις δομοστατικές, αρχιτεκτονικές και ηλεκτρομηχανολογικές. Πέραν της ανακατασκευής και της ανέγερσης νέων τμημάτων του θεάτρου, προβλέπεται επίσης αποξήλωση του συγκροτήματος ύδρευσης και εγκατάσταση νέου, τοποθέτηση νέου εξοπλισμού στους χώρους υγιεινής, εγκατάσταση νέου συστήματος ασφάλειας, κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης και συστήματος πυρανίχνευσης-πυρόσβεσης όπως και εγκατάσταση νέας μεγαφωνικής και τηλεφωνικής εγκατάστασης. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από ίδιους πόρους της Περιφέρειας Αττικής.

Παράλληλα με την προώθηση του έργου αποκατάστασης του Θεάτρου προχωρά και ο ανοιχτός αρχιτεκτονικός διαγωνισμό διαμόρφωσης περιβάλλοντα χώρου του Θεάτρου Λυκαβηττού, συνολικού προϋπολογισμού 227.244 ευρώ, μετά το πράσινο φως που έδωσε, στις 20 Ιουνίου, το Περιφερειακό Συμβούλιο για τη σύναψη της σχετικής προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής, του υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού και της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ).

Με τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου δημιουργείται μια ενότητα φυσικού τοπίου γύρω από το Θέατρο που θα βάλει ένα ακόμα λιθαράκι στην προβολή της πολιτιστικής και ιστορικής ταυτότητας της Αθήνας, καθώς ο χώρος θα λειτουργήσει ως περιοχή αναψυχής, κατόπτευσης του Αττικού τοπίου και υποδοχέα περιβαλλοντικών, παιδαγωγικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Πηγή: Naftemporiki.gr