Η περίφημη Έκθεση του Οπλοστασίου που άλλαξε την εικόνα μας για την τέχνη

Η μοντέρνα τέχνη στη Νέα Υόρκη

Η περίφημη Έκθεση του Οπλοστασίου που άλλαξε την εικόνα μας για την τέχνη

Η μοντέρνα τέχνη λίγο πριν από τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο είχε ταξιδέψει ήδη στην Αμερική. Καλλιτέχνες όπως ο Πικαμπιά κι ο Ντυσάν βρήκαν ένα μαικήνα στο πρόσωπο του Ουόλτερ Άρενσμπεργκ αλλά κι έναν ιμπρεσάριο, τον Άλφρεντ Στρίγκλιτς. Ο Στρίγκλιτς, καλλιτέχνης και φωτογράφος, διατηρούσε γκαλερί στην 5η Λεωφόρο από το 1906, εκθέτοντας όχι μόνο αμερικανούς ζωγράφους της πρωτοπορίας αλλά και τα ιερά τέρατα, Σεζάν, Τουλούζ Λοτρέκ, Πικάσο...

Τον Φεβρουάριο του 1913 διοργανώθηκε μια έκθεση γιγαντιαίων διαστάσεων στις τεράστιες εγκαταστάσεις οπλοστασίων της Αμερικανικής εθνοφρουράς, που έμεινε γνωστή στην Ιστορία ως η Έκθεση του Οπλοστασίου (The Armory Show). Η έκθεση αυτή αριθμούσε 1100 έργα μοντέρνας τέχνης και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στη Βοστώνη και στο Σικάγο. Η μεγάλη βεντέτα αυτής της έκθεσης ήταν το Γυμνό που κατεβαίνει τις Σκάλες του Ντυσάν, το οποίο προκάλεσε σκανδαλώδη επιτυχία.

Την ίδια εποχή ο Στρίγκλιτς είχε μετατρέψει την γκαλερί του σε πολύτιμο θύλακα της ευρωπαϊκής πρωτοπορίας, ενώ ταυτόχρονα εξέδωσε κι ένα περιοδικό τέχνης με τίτλο «291» από τον αριθμό του οικήματος στην 5η Λεωφόρο όπου στεγαζόταν η γκαλερί του.

The Armory Show | New York's Art Fair