Ρομπέρτο Μάτα - Ο πολυσύνθετος Χιλιανός καλλιτέχνης

Λάτρης της λογοτεχνίας, μύστης των τεχνών, ο Ρομπέρτο Μάτα έγινε σημείο αναφοράς για τη μοντέρνα τέχνη του 20ου αιώνα

Ρομπέρτο Μάτα - Ο πολυσύνθετος Χιλιανός καλλιτέχνης

Γεννήθηκε το 1911 και πέθανε το 2002. Στα ενενήντα και πλέον χρόνια της ζωής του δεν παραιτήθηκε ποτέ από το όραμα της δημιουργίας, δοκίμασε σχεδόν τα πάντα στον κόσμο της τέχνης και άφησε πίσω του ένα σπουδαίο έργο. Η πολυγλωσσία, η αναγνωστική του σκευή αλλά και οι σπουδές του στην αρχιτεκτονική μαζί με τα ταξίδια και την συνειδητή πολιτική και εικαστική του δράση συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα ανθρώπου και καλλιτέχνη.

Roberto Matta | Pace Gallery

Ο Ρομπέρτο Σεμπάστιαν Αντόνιο Μάτα Εσάουρεν είναι ένας από τους σημαντικότερους Χιλιανούς καλλιτέχνες της εικαστικής νεωτερικότητας με πλούσιο έργο και ακόμα πιο εντυπωσιακή δράση. Στα χρόνια του μεσοπολέμου βρέθηκε στο Παρίσι όπου εργάστηκε στο πλευρό του Λε Κορμπυζιέ, σχετίστηκε με τον Νερούδα, τον Λόρκα, τον Νταλί και τον τον Μπρετόν με προτροπή του οποίου προσχώρησε στους σουρεαλιστές.

Lot - ROBERTO MATTA, Chilean (1911-2002), Untitled, 1965, oil on canvas, 78  x 149 1/4 inches

Η παρατήρηση της «Γκερνίκας» του Πικάσο και του Large Glass, του Μαρσέλ Ντυσάν αποδείχθηκαν καθοριστικές εμπειρίες που τον απομάκρυναν από τον σουρεαλισμό. Έκτοτε ο Μάτα περιπλανήθηκε σε τόπους και σε καλλιτεχνικά ρεύματα, εφαρμόζοντας τον βιομορφισμό στους πίνακές του. Το πιο γνωστό έργο του παραμένει το Verbo America. Η στήριξη του στον Σαλβαντόρ Αλιέντε αποτυπώθηκε στην περίφημη τοιχογραφία του Un Premier Goal au Chili.

Un Premier Goal au Chili by Roberto Sebastian Matta

Το καθεστώς Πινοσέτ φρόντισε να το καλύψει με δεκάξι στρώματα μπογιάς. Το 2007 η τοιχογραφία αυτή αποκαταστάθηκε με εργασίες που κόστισαν 43000 δολάρια.