Μπάρμπαρα Χέπγουορθ - Η γυναίκα που έσπασε το ανδρικό καταστημένο στην τέχνη

Η Χέπγουορθ πέρασε δια πυρός και σιδήρου το δρόμο που οδηγεί στην κορυφή

Μπάρμπαρα  Χέπγουορθ - Η γυναίκα που έσπασε το ανδρικό καταστημένο στην τέχνη

Σήμερα δεν μπορούμε να διανοηθούμε την εξέλιξη της γλυπτικής στον 20ο αιώνα χωρίς να συμπεριλάβουμε σε αυτή την Μπάρμπαρα Χέπγουορθ.

Η βρετανίδα καλλιτέχνιδα ωστόσο γεννημένη στο λυκαυγές ενός αιώνα εικαστικής κοσμογονίας είχε πρώτα από όλα να αντιμετωπίσει την ανδρική προκατάληψη και τη δυσπιστία απέναντι σε μια γυναίκα που φιλοδοξούσε να τα βάλει με ιερά τέρατα. Την εποχή που οραματιζόταν μια λαμπρή σταδιοδρομία έβγαινε από ένα διαζύγιο και έμπαινε με περιπετειώδη τρόπο σε ένα γάμο με τρίδυμα. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που την συμβούλευαν να εγκαταλείψει τα σχέδια της και να ασχοληθεί με τα παιδιά της. Όμως ο δεύτερος σύζυγός της, ο Μπεν Νίκολσον, στάθηκε δίπλα της, την στήριξε και υπερασπίστηκε το δικαίωμά της για δημιουργία. Το ζευγάρι ταξίδεψε στα πιο καυτά σημεία της γεωγραφίας, εκεί που η εικαστική επικαιρότητα έκανε θαύματα, και βρέθηκε στο ατελιέ του Πικάσο, του Μπρανκούζι και του Χανς Αρπ.

Μπορεί ο Νίκολσον και η Χέπγουορθ να χώρισαν το 1951 αλλά τα χρόνια που έζησαν μαζί βοήθησαν και τους δύο να αναπτύξουν στο έπακρον τις δημιουργικές τους δυνάμεις. Σήμερα η Χέπγουορθ θεωρείται ένα από τα πρώτα ονόματα της γλυπτικής δίπλα στον Μουρ, τον Μπρανκούζι, την Ρισιέ και τον Τζακομέτι.