«Ο αιωρούμενος χρόνος που τον βλέπεις»

Έκθεση του Μανώλη Χάρου στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη. 

«Ο αιωρούμενος χρόνος που τον βλέπεις»

Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη παρουσιάζει τη νέα ατομική έκθεση του Μανώλη Χάρου «Ο αιωρούμενος χρόνος που τον βλέπεις».

Στην έκθεση του Μανώλη Χάρου «Ο αιωρούμενος χρόνος που τον βλέπεις», που εγκαινιάζεται την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024, θα παρουσιαστούν έργα που δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο 2017-2024.

Ο Μανώλης Χάρος γράφει: «Πανσέληνοι, σκονισμένα φεγγάρια, ματωμένες σελήνες, ακτίδες φωτός, λυκαυγή και λυκόφωτα, ορίζοντες. Θάλασσες που ανοίγονται και ανοίγουν τον νου καθώς απομακρύνουν το σύνορο της πραγματικότητας. Εικόνες που παλεύουν να δεσμεύσουν τον χρόνο. Αυτό δεν είναι η ζωγραφική; Ο αιωρούμενος χρόνος όπως τον βλέπεις. […] Αυτά τα έργα στην υλοποίησή τους διήρκεσαν πολύ.

Έγιναν όμως, με τον τρόπο που από πολλά χρόνια επεδίωκα, να δουλεύω μια εικόνα απελευθερωμένος από τα όρια του τελάρου και του νόμους του καβαλέτου· με όσα κατάφερα να μάθω στη ζωγραφική, στη χαρακτική και σε όλα τα σύγχρονα μέσα.

Οι εικόνες έγιναν-υπήρξαν, και σιγά σιγά με τον χρόνο αποκτούσαν υλική υπόσταση.

Ενώ στην κατασκευή τους διήρκεσαν χρόνια, όλα τα έργα, επιθυμούν να εμφανίσουν την στιγμή».

Ο Μανώλης Χάρος γεννήθηκε στα Κύθηρα το 1960. Μεγάλωσε στην Αθήνα και το 1977 πήγε στο Παρίσι στην École nationale supérieure des Beaux-Arts. Το 1982 πήρε Δίπλωμα με βαθμό Άριστα και συνέχισε κάνοντας μεταπτυχιακό δίπλωμα στην École nationale supérieure des Arts Décoratifs, ασχολούμενος με την επικοινωνία της εικόνας (visual communication).

Το 1984 τιμήθηκε με το Βραβείο «Prix des Fondations» από την École nationale supérieure des Beaux-Arts. Μέχρι σήμερα περνά μέρος του χρόνου του στο Παρίσι, εκδίδοντας και δημοσιοποιώντας εκεί, σχεδόν το σύνολο του χαρακτικού του έργου. Αρκετά χαρακτικά του βρίσκονται στο Cabinet des estampes της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας (BNF).

Το 1991 ταξίδεψε στις ΗΠΑ, όπου η βότκα Absolut χρησιμοποίησε έργα του για τη διαφημιστική της εκστρατεία. Τα έργα αυτά βρίσκονται στο Μουσείο Οίνου και Οινοπνεύματος στη Στοκχόλμη. Το 1994 εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Διεθνές Art Festival Cagne sur Mer στη Γαλλία. Το 1998 τιμήθηκε με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για καλλιτέχνη κάτω των 40 ετών. Το 2000-01 ήταν προσκεκλημένος στο Princeton University στις ΗΠΑ.

Το 2011 παρουσίασε τους «Μύθους του Αισώπου» και το 2019 την έκθεση «Το νησί των θησαυρών» στο Μουσείο Μπενάκη.

Ατομικές εκθέσεις έχει κάνει, εκτός από την Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στο Παρίσι, στην Μπολόνια και στο Λονδίνο. Έργα του βρίσκονται σε μεγάλες ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, στη Γαλλία, στη Γερμανία, στην Ιταλία, στις ΗΠΑ, καθώς και σε δημόσιες συλλογές Μουσείων εντός και εκτός Ελλάδας. Επίσης, έργα του εμφανίζονται σε οίκους δημοπρασιών στο Λονδίνο (Bonham’s, Sotheby’s), στο Παρίσι κ.α.

Ζει και εργάζεται μεταξύ της Αθήνας, του Παρισιού και των Κυθήρων.

Ταυτότητα Εκδήλωσης

Ημερομηνία:
Από: 29/2 Εως: 23/3
Εγκαίνια: Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024, 18.00 - 21.00
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη & Παρασκευή 11.00 -20.00 | Τετάρτη & Σάββατο 11.00 –15.00

Τοποθεσία:
Γκαλερί Ζουμπουλάκη, Πλ. Κολωνακίου 20, Αθήνα

Πληροφορίες / Κρατήσεις:
Τηλ: 210 3608278 | zoumboulakis.gr