Ο γυμναστής του Κάφκα

Η παρουσία ενός personal trainer στην καθημερινότητα είναι πιο παλιά από όσο φανταζόμαστε.

Ο γυμναστής του Κάφκα

Από το 1910 φαίνεται πως ο Φραντς Κάφκα ακολουθούσε μια ρουτίνα καθημερινής γυμναστικής εμπνευσμένης από τον Γιόρχεν Πίτερ Μίλερ, Δανό αθλητή, που έγραφε δημοφιλή εγχειρίδια σωματικής άσκησης. Ένα από αυτά με τον τίτλο «Η μέθοδός μου: 15 λεπτά γυμναστικής καθημερινά για την υγεία» που εξελίχθηκε σε διεθνές μπεστ σέλερ μεταφρασμένο σε 24 γλώσσες. Ο Μίλερ γνώρισε μεγάλη επιτυχία με βιβλία όπως «Η Μέθοδός μου για Κυρίες», «Η μέθοδός μου για παιδιά» κ.λ.π.

Σημειωτέο ότι η γερμανική έκδοση μόνο αυτού του βιβλίου είχε πουλήσει 400.000 αντίτυπα όσο ζούσε ο Κάφκα. Πρόκειται για ασκήσεις που επικεντρώνονται όχι τόσο στη μυική δύναμη αλλά στη γενική ευεξία και στην ευλυγισία και εκτελούνται χωρίς κάποιον ιδιαίτερο εξοπλισμό κατ’ οίκον και κατά προτίμηση μπροστά σε ένα ανοιχτό παράθυρο. Ο βασικός σκοπός ήταν η βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος προς όλα τα ζωτικά όργανα.

Υπάρχουν εικόνες όπου ο αθλητής-συγγραφέας επιδεικνύει μόνος του τις ασκήσεις. Ο Μίλερ αρθρογραφούσε για ζητήματα φυσικής άσκησης με το ψευδώνυμο «Αποξυόμενος» παραπέμποντας στους αρχαίους έλληνες αθλητές και στο γνωστό άγαλμα τον «Αποξυόμενο» της Κροατίας του Λυσσίπου.

Ο Κάφκα ακολουθούσε ευλαβικά τις οδηγίες του Μίλερ για χρόνια και προσπαθούσε να προσηλυτίσει φίλους και συγγενείς στην πρωτοποριακή αυτή μέθοδο. Φαίνεται ότι τα κατάφερε τουλάχιστον με τη μικρή του αδερφή, την Ότλα αλλά όχι και με την αρραβωνιαστικιά του τη Φελίτσε Μπάουερ που έβρισκε αυτή τη μοναχική γυμναστική πολύ βαρετή. Παρότι το 1917 ο Κάφκα διαγνώστηκε με φυματίωση, υπάρχουν ενδείξεις ότι δεν έπαψε να ακολουθεί την υγιεινή αυτή συνήθεια τουλάχιστον μέχρι το τέλος εκείνης της χρονιάς αν όχι και αργότερα.