Σεργκέι Ντιάγκιλεφ - Ένας ερασιτέχνης με καρδιά σκακιστή

Αντιφατικός και αμφιλεγόμενος ο Σεργκέι Ντιαγκίλεφ άφησε πίσω του ένα μεγαλόπνευστο όραμα

Σεργκέι Ντιάγκιλεφ - Ένας ερασιτέχνης με καρδιά σκακιστή

Το όνομα του Σεργκέι Ντιάγκιλεφ είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένο με τα ρωσικά μπαλέτα. Η προσωπικότητα αυτού του ανθρώπου, ωστόσο, αντιφατική, σχεδόν χαοτική αποδείχτηκε ευλογία και κατάρα για τους συνεργάτες του.

Γνωστός και ως φίλος και συνοδοιπόρος του Ίγκορ Στραβίνσκι, ο Ντιάγκιλεφ είναι μια πολυσχιδής ύπαρξη στον χώρο της τέχνης. Χορογράφος και δημιουργός των περίφημων ρωσικών μπαλέτων άνοιξε την πύλη της δόξας σε πολλά ταλέντα του χορού και της μουσικής.

Ένα μεγάλο σκάνδαλο που είχε να κάνει όχι τόσο με την ομοφυλοφιλία του όσο με την αδιακρισία του, τον υποχρέωσε να εγκαταλείψει την Ρωσία και να παρουσιάσει το όραμά του στην Ευρώπη και κυρίως στο Παρίσι. Ο Ντιάγκιλεφ, πανύψηλος άντρας, με μια παράξενη ομορφιά, και μια σιρίτι από λευκές τρίχες στα πλούσια, σκουροκάστανα μαλλιά της νιότης του, είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση στο χώρο της τέχνης. Τον παρομοίαζαν συχνά με σκακιστή που αντιμετώπιζε τους συνεργάτες του ως πιόνια, μετακινώντας τους πάνω σε μια νοερή σκακιέρα χωρίς κανένα ενδοιασμό προκειμένου να πετύχει τους σκοπούς του.

Πολλοί χορευτές τον κατηγορούσαν ότι δεν τους πλήρωνε και αναγκάζονταν στην σκληρή Παρισινή πραγματικότητα να επιβιώνουν όπως-όπως. Πολλοί από αυτούς νοίκιαζαν επίτηδες τα ισόγεια των πανδοχείων και την κρίσιμη στιγμή πετούσαν τις αποσκευές από τα παράθυρα και εξαφανίζονταν χωρίς να πληρώσουν.

Από την άλλη στον Ντιάγκιλεφ οφείλουν πολλά τόσο ο Νιζίνσκι όσο και ο Ίγκορ Στραβίνσκι. Η πραγματικότητα έχει πάντα δύο όψεις και ο Ρώσος χορογράφος και μεγαλοατζέντης έζησε την σχετικά σύντομη ζωή του αποδεικνύοντας περίτρανα την αντίφαση του ανθρώπου και της δράσης του σε αυτό τον κόσμο. Η ευγνωμοσύνη του Στραβίνσκι για αυτόν τον αλλοπρόσαλλο άντρα είναι η πιο τρανταχτή απόδειξη.