Μέρες Μυθιστορήματος - Ημέρα 4η: Οι καπεταναίοι της νεωτερικότητας

Μυθιστόρημα, ακυβέρνητη πολιτεία.

Μέρες Μυθιστορήματος - Ημέρα 4η: Οι καπεταναίοι της νεωτερικότητας

Η αρχή του 20ου αιώνα σήμανε την επιστροφή στην υπερβατική αφήγηση. Το ρεαλιστικό μυθιστόρημα που οδήγησε σε τέτοια άνθηση την παγκόσμια αγορά του βιβλίου και πολλαπλασίασε θεαματικά το αναγνωστικό κοινό εγκαταλείπεται. Ο κόσμος παραλογίζεται, η Ιστορία επίσης, η τέχνη αναζητά νέους τρόπους να ερμηνεύσει τον αιώνα του παραλόγου.

Η λογοτεχνία θα ακολουθήσει το ρεύμα των εξελίξεων. Οι συγγραφείς γυρίζουν την πλάτη τους στα επιτεύγματα του ρεαλισμού. Η νεωτερική γραφή είναι γεγονός που απορρίπτει κάθε προηγούμενη συνθήκη. Ο τίτλος του Προυστ Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο είναι κάτι περισσότερο από ενδεικτικός. Η μυθοπλασία χάρις στον Κάφκα, ή εξαιτίας του, μεταμορφώνεται σ' ένα τεράστιο σκαθάρι που σκανδαλίζει τους πάντες.

Τζόις και Βιρτζίνια Γουλφ επιβιβάζονται στην πρώτη θέση, στην αμαξοστοιχία της νεωτερικότητας. Ακολουθούν οι θιασώτες του παραλόγου από τον Μπέκετ μέχρι τον Καμύ. Θα συνταξιδέψουν μαζί τους ο Φώκνερ, ο Ναμπόκοφ και ο Μπόρχες καθώς και οι καπεταναίοι του μαγικού ρεαλισμού αλλά και ο Πίντσον με τους οπαδούς του.

Σήμερα το τρένο της νεωτερικότητας διασχίζει την έρημο της αφήγησης χωρίς γεωγραφία, χωρίς πρόσωπα, χωρίς καν Θεό. Και το ταξίδι συνεχίζεται...