«Ο Κάφκα κατοικεί στα Εξάρχεια», Ο κύκλος των συζητήσεων για τον Φραντς Κάφκα

Ολοκληρώθηκε χτες, Σάββατο 22 Απριλίου, στο βιβλιοκαφέ Έναστρον ο κύκλος των συναντήσεων για το έργο του Κάφκα

«Ο Κάφκα κατοικεί στα Εξάρχεια», Ο κύκλος των συζητήσεων για τον Φραντς Κάφκα

Η 4η και τελευταία συνάντηση για το έργο του Φραντς Κάφκα στο βιβλιοκαφέ Έναστρον έλαβε χώρα χτες, Σαββατόβραδο σε μια άκρως ενδιαφέρουσα βραδιά που περιείχε Δίκαιο, ψυχολογία, λογοτεχνία, ανταλλαγή απόψεων και ιδεών για την σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα.

Η Πρωτοδίκης Κατερίνα Παναγιώτου και η ψυχοθεραπεύτρια, ηθοποιός και συγγραφέας Όλγα Νικολαΐδου «έσυραν τον χορό» των ιδεών με άξονα τα εμβληματικά έργα «Δίκη και Μεταμόρφωση», σηκώνοντας την αυλαία μιας βραδιάς απολαυστικής με ένα ακροατήριο εξαιρετικό. Οι παρεμβάσεις του κοινού εμπλούτισαν σημαντικά το ιδεολογικό φορτίο της παρουσίασης, οδηγώντας σε συναρπαστικές ανταλλαγές απόψεων αλλά και ήπιες αντιπαραθέσεις.

Τέθηκαν ερωτήματα όπως ποιότητα ή ταχύτητα των δικαστικών αποφάσεων και στο σημείο αυτό επισημάνθηκε πως το πρόβλημα είναι κυρίως δομικό. Τονίστηκε η έλλειψη δικαιϊκής αγωγής στον μέσο πολίτη, που ενισχύει την ασυδοσία στην καθημερινότητά μας.

Από την άλλη εξετάστηκε με ψυχαναλυτικούς όρους η Καφκική «Μεταμόρφωση» και οι περίπλοκοι συμβολισμοί της αριστουργηματικής αυτής νουβέλας, με αφετηρία τις ανθρώπινες σχέσεις στο πλαίσιο της οικογένειας, της εργασίας αλλά και της κοινωνίας εν γένει.

Την εκδήλωση προλόγισε ο συγγραφέας Δημήτρης Στεφανάκης ως ιθύνων νους της Λέσχης Πολιτισμού Έναστρον δίνοντας εν περιλήψει το περιεχόμενο των τριών προηγούμενων συναντήσεων για τον Φραντς Κάφκα και το έργο του.