Ο Μαξ Ερνστ και η λίστα του Βάριαν Φράι

Η σειρά Transatlantic του Netflix μάς θύμισε ένα σημαντικό επεισόδιο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στο οποίο ενέχονται διασημότητες των τεχνών και των γραμμάτων

Ο Μαξ Ερνστ και η λίστα του Βάριαν Φράι

Ο Βάριαν Φράι, ο αμερικανός δημοσιογράφος που απαθανατίζεται στη σειρά Transantlantic του Netflix δεν είναι ένας οποιοσδήποτε δημοσιογράφος. Απόφοιτος του Χάρβαρντ με περισσή λογιοσύνη και λογοτεχνική παιδεία βρέθηκε στα μεσοπολεμικά χρόνια στο Βερολίνο ως ανταποκριτής Αμερικανικής εφημερίδας και βίωσε από κοντά τον εφιάλτη του Ναζισμού. Στη συνέχεια υπήρξε ιδρυτής της International Rescue Commitee, με βασικό σκοπό τη διάσωση υποψήφιων θυμάτων των Ναζί μέσω της Μασσαλίας. Για τη δράση του αυτή χαρακτηρίζεται σήμερα ως ο «Αμερικανός Σίντλερ».

Ανάμεσα στους ανθρώπους που θα πρέπει να του χρωστούν χάρη ήταν και ο περίφημος Μαξ Ερνστ, ο γερμανός ζωγράφος και γλύπτης που υπηρέτησε την υπόθεση του σουρεαλισμού τόσο πιστά όσο κανείς άλλος. Ο σημαίνων εκπρόσωπος της μοντέρνας τέχνης διέφυγε κυνηγημένος από τους ναζί και έφτασε στην Αμερική το 1941, όπου έζησε μέχρι το 1950 οπότε και επέστρεψε στη γηραιά ήπειρο.

Μαξ Ερνστ - Ο λαβύρινθος του Ασυνείδητου | Fragilemag,gr
Ο λαβύρινθος του ασυνειδήτου

Το πολυδιάστατο ταλέντο του Ερνστ δοκιμάστηκε σχεδόν σε κάθε έκφανση της τέχνης, από τη ζωγραφική και τη γλυπτική μέχρι τον σχεδιασμό κοσμημάτων και την εικονογραφία.

Οιδίπους, ελαιογραφία

Η μοντέρνα τέχνη του οφείλει πολλά και άλλα τόσα οφείλει στον Βάριαν Φράι που τον έσωσε από τα νύχια της Γκεστάπο.