Αϊνστάιν, ο εκλαϊκευτής της μεγαλοφυίας

Η έντιμη και φιλότιμη προσπάθεια ενός τιτάνα του πνεύματος να μας βάλει για τα καλά στα άδυτα της επιστήμης.

Αϊνστάιν, ο εκλαϊκευτής της μεγαλοφυίας

Αν η μεγαλοφυία είναι μια μηχανή που παράγει αινίγματα για τον κοινό ανθρώπινο νου, υπάρχουν ευτυχώς και εκπρόσωποί της τόσο φιλεύσπλαχνοι απέναντι στην άγνοιά μας και αναλαμβάνουν να μας ανοίξουν τα μάτια.

Το ολιγοσέλιδο βιβλίο του Άλμπερτ Αϊνστάιν συνοδεύεται από το εξής οπισθόφυλλο:

«Αυτό το μικρό βιβλίο έχει για σκοπό να κάνει γνωστή, με όσο το δυνατόν ακριβέστερο τρόπο, τη Θεωρία της Σχετικότητας σ' αυτούς που ενδιαφέρονται από τη γενική, την επιστημονική και φιλοσοφική άποψη, και που δεν διαθέτουν το μαθηματικό εργαλείο της θεωρητικής φυσικής. Η ανάγνωση προϋποθέτει περίπου γνώσεις τελειόφοιτου γυμνασίου (Λυκείου) και -παρά τον μικρό όγκο του βιβλίου- μια γερή δόση υπομονής και θέλησης. Ο συγγραφέας δεν τσιγκουνεύτηκε τον κόπο του για να παρουσιάσει τις βασικές ιδέες μ' έναν τρόπο όσο το δυνατόν ξεκάθαρο και απλό, συνοπτικά και με τη σειρά και την αλληλουχία με τις οποίες γεννήθηκαν στην πραγματικότητα».

Αν όντως είναι τόσο απλό να πάρει κανείς μια ιδέα από αυτό το κοσμογονικό έργο που ανέτρεψε όσα πιστεύαμε για τις φυσικές επιστήμες και τους κοσμικούς κανόνες, εναπόκειται στον καθένα να απαντήσει. Ο Αϊνστάιν πάντως κάνει μια φιλότιμη και έντιμη προσπάθεια να μας βάλει στο νόημα μιας μεγαλόπνευστης ιδέας για το σύμπαν.