«Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός»
Συνεχίζεται σε ολόκληρη την Ελλάδα η πολιτιστική εκδήλωση με διάφορες καλλιτεχνικές παραστάσεις και δράσεις. Το πρόγραμμα έως τις 8 Αυγούστου
140 εκδηλώσεις θεάτρου, μουσικής, χορού, εικαστικών-performance, μουσικού θεάτρου και παραστάσεων/ δράσεων για παιδιά και εφήβους , 70 παραγωγές, 66 αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία σε 12 περιφέρειες απαρτίζουν το σύνολο των φετινών πολιτιστικών εκδηλώσεων του θεσμού "Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός" που πραγματοποιείται φέτος από τις 15 Ιουλίου έως τις 15 Σεπτεμβρίου.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έως 8 Αυγούστου
Ολυμπιακός: Η συμβολή του… Βαλμπουενά
"Σκηνή 22"
3 & 4 Αυγούστου • Αρχαίο Θέατρο Δημητριάδος
Οι συντελεστές της παράστασης προσεγγίζουν τα θέματα της Μικρασιατικής Καταστροφής μέσα από ποιήματα Μικρασιατών ποιητών, οι στίχοι των οποίων χαρακτηρίζονται από έντονη θρηνητική διάθεση, ανάλογη της τραγικότητας των γεγονότων του 1922.
Σκηνοθεσία, δραματουργική επεξεργασία: Δημήτρης Τσιάμης
Χορογραφία: Ελένη Χατζηγεωργίου
Σκηνικά, κοστούμια: Νίκη Ψυχογιού
Σχεδιασμός φωτισμών: Σοφία Αδαμοπούλου
Βοηθός σκηνοθέτη: Δάφνη Αληχοντζώτη
Μουσική, μουσικός επί σκηνής: Μανώλης Χριστοδούλου
Ερμηνεύουν: Kλεοπάτρα Μάρκου, Ελένη Χατζηγεωργίου
"Η ιστορία ενός αιχμαλώτου ή Πώς πέρασα τα σύνορα"
4 & 5 Αυγούστου • Ζιντζιρλί Τζαμί
Παραστάσεις/Δράσεις για Παιδιά και Εφήβους
Η θεατρική διασκευή βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Στρατή Δούκα και ενσωματώνει συμμετοχικές δραστηριότητες εκπαιδευτικού χαρακτήρα. Η υπόθεση του πρωτότυπου κειμένου έχει να κάνει με τις περιπέτειες ενός Έλληνα που συνελήφθη από τους Τούρκους κατά την καταστροφή της Σμύρνης το 1922. Περιγράφεται γλαφυρά η απόδρασή του και ο αγώνας του για επιβίωση μέχρι τη διάσωσή του.
Θεατρική διασκευή, σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Ράπτης, Φώτης Δούσος
Μουσική, ενορχήστρωση: Γιώργος Δούσος
Ερμηνεύουν: Μαρίνος Ορφανός, Ελένη Παπαϊωάννου, Κωνσταντίνος Παράσης
Η ιστορία ενός αιχμαλώτου ή Πώς πέρασα τα σύνορα
"Η ιστορία ενός αιχμαλώτου ή Πώς πέρασα τα σύνορα"
"Μικρασιάτες πρόσφυγες του 1922 στην Κεφαλονιά και στην Ιθάκη"
5 & 6 Αυγούστου • Κάστρο Αγίου Γεωργίου, Αργοστόλι
Σε μια σκηνή-αρχαιολογικό χώρο, πέντε Κεφαλονίτες καλλιτέχνες που ζουν και δημιουργούν στο 2022 ζωντανεύουν αφηγήσεις από τις μέρες του 1922, σιγοτραγουδούν μελωδίες, ψάχνουν τον μίτο που τους συνδέει με τους προγόνους τους, που είτε γεννήθηκαν στην Κεφαλονιά ή στην Ιθάκη είτε βρέθηκαν εκεί κυνηγημένοι, ορφανοί και φοβισμένοι. Συνεργάζονται μαζί τους ένας Βρετανός σχεδιαστής φωτισμών, μια ξενιτεμένη Κεφαλονίτισσα σκηνογράφος και ένας σκηνοθέτης που έχει ρίζες στην Καππαδοκία.
Σύνθεση κειμένου, σκηνοθεσία: Γιάννης Αναστασάκης
Μουσική: Κώστας Χαριτάτος
Αρχειακή έρευνα: Στάμω Στεργιώτου
Μουσικός: Γιάννης Δάφνος
Ηθοποιοί: Μαρία Τσιμά, Αμαλία Αρσένη, Κυριάκος Μαρκάτος
"Πάροδος"
5 & 6 Αυγούστου • Αρχαίο Θέατρο Απτέρας
Η Εταιρεία Θεάτρου ΜΝΗΜΗ, με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, επιστρέφει στην ατμόσφαιρα εκείνων των ημερών μέσα από την εμβληματική "Πάροδο" του Κοσμά Πολίτη, κεφάλαιο που παρεμβάλλεται στη μέση του μυθιστορήματός του Στου Χατζηφράγκου και μας "εισάγει" στη μεγαλύτερη τραγωδία που βίωσε ο ελληνισμός από γενέσεως ελληνικού κράτους.
Η λογοτεχνική αξία του είναι απαράμιλλη, καθώς καταφέρνει να λειτουργήσει στη φαντασία μας τόσο μεταφορικά σε σχέση με την αξία και την ομορφιά ενός τόπου όσο και κυριολεκτικά, μεταφέροντάς μας στο επίκεντρο της τραγωδίας που εκτυλίχθηκε τις τελευταίες μέρες του Αυγούστου του ’22 στην παραλία της Σμύρνης.
Η θεατρική παραγωγή συνδυάζεται με την πρωτότυπη μουσική του πιανίστα-συνθέτη Δημήτρη Ντρουμπογιάννη, η οποία και θα εκτελείται ζωντανά επί σκηνής από τρεις μουσικούς.
Συγγραφέας: Κοσμάς Πολίτης
Σκηνοθεσία, θεατρική προσαρμογή κειμένου, αισθητική παράστασης: Μιχάλης Βιρβιδάκης
Πρωτότυπη μουσική παράστασης: Δημήτρης Ντρουμπογιάννης
Συνθέσεις ήχων: Δημήτρης Ιατρόπουλος
Ηθοποιός: Γιώργος Ραϊλάκης (Γιακουμής). Αιμίλιος Καλογερής (Συγγραφέας)
"Περιοδεύων θίασος – Μια σκοτεινή κωμωδία"
6 & 7 Αυγούστου • Ξενοκράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσολογγίου
Τον Σεπτέμβρη του 1922, ένας Αμερικανός πολίτης ναυλώνει το πλοίο Mimosa που θα μεταφέρει δύο χιλιάδες Έλληνες της Μικράς Ασίας στον Πειραιά. Ανάμεσα στους ξεριζωμένους επιβάτες ταξιδεύει και ένας τριμελής θίασος. Ένα αλλόκοτο βαριετέ ζωντανεύει στο κατάστρωμα του Mimosa. Οι τρεις θεατρίνοι σκέφτονται δυνατά, παίζουν μουσική, χορεύουν, τραγουδούν, αφηγούνται, ακροβατώντας πάνω στη λεπτή γραμμή όπου τα όρια του τραγικού και του κωμικού διαπλέκονται. Καταμεσής στο πέλαγος, μας παρασύρουν στη δίνη της ανθρώπινης ψυχής, στην προσπάθειά της να επιζήσει, να ριζώσει, να εξομολογηθεί, να ξαναβρεί το χαμόγελο, να πιστέψει ξανά. Η μυθοπλασία συναντά το ντοκουμέντο σε αυτή τη σκοτεινή κωμωδία πάνω στις πολλαπλές περιπέτειες της Μικρασιατικής Καταστροφής. Αντλώντας υλικό από τα βαθιά αδιέξοδα του Εθνικού Διχασμού, η παράσταση ανασυνθέτει, σε ένα μυθοπλαστικό πλαίσιο, ήρωες της εποχής που αγωνίστηκαν για το αβέβαιο αύριο της ενσωμάτωσης.
Σκηνοθεσία, πρωτότυπο κείμενο, κίνηση: Ελεάνα Γεωργούλη
Μουσική σύνθεση: Θάνος Κοσμίδης
Σκηνική εγκατάσταση, κοστούμια: Γιώργος Τρικαλιώτης
Ερμηνεύουν: Γεράσιμος Γεννατάς, Μαρία Φλωράτου, Γιάννης Ασκάρογλου
"Κοινός τόπος – Αυτοί που έφυγαν, αυτοί που ήρθαν"
7 & 8 Αυγούστου • Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου
Μικρασιάτες και Τουρκοκρητικοί συναντιούνται σε έναν κοινό τόπο, το τραπέζι. Μαγειρεύουν. Νοσταλγούν. Νοσταλγία είναι πράμα παλιό που θυμάσαι. Ιστορία είναι πράμα παλιό που δε θυμάσαι. Με βγάλανε οι γονείς Οζλέμ, θα πει "νοσταλγία", για την πατρίδα που νοσταλγούν και Πελαγία για το πέλαγο που μας ενώνει…Ένα έργο βασισμένο στις μνήμες μας και στις αφηγήσεις που κατέγραψε η Μαρία Τσιριμονάκη στο βιβλίο της Αυτοί που έφυγαν, αυτοί που ήρθαν.
Σκηνοθεσία, διασκευή κειμένων: Κατερίνα Δαμβόγλου (Fly Theatre)
Επί σκηνής: Κατερίνα Δαμβόγλου, Αλέξανδρος Μιχαήλ, Πελαγία Οζλέμ Τσέγκα
"Limen – Μια μουσική performance για τη μνήμη του μέλλοντος"
7 & 8 Αυγούστου • Θαλάσσιο Φρούριο Ενετικού Λιμένος Ηρακλείου (Κούλες)
Η Μικρασιατική Καταστροφή και οι πληθυσμιακές ανταλλαγές που την ακολούθησαν οδήγησαν σε μια πολιτισμική ώσμωση που άλλαξε τη ζωή και την ιστορία των κατοίκων της Κρήτης.
Η παράσταση αφορμάται από εικόνες άφιξης και υποδοχής, αποχωρισμού και εγκατάλειψης σε αυτό το κομβικό σημείο ενός λιμανιού. Τα λιμάνια, σημεία μεταιχμιακά για ανθρώπους σε αναζήτηση καταφυγίου, ορμητηρίου, διαφυγής, ταυτότητας, πατρίδας. Πρόσφυγες του τότε και πρόσφυγες του τώρα, απόγονοι προσφύγων και ντόπιοι που τους υποδέχτηκαν, έγγραφα, δημοσιεύσεις, λογοτεχνικά αποσπάσματα, ποιήματα, τραγούδια, μαρτυρίες έρχονται στο φως για να αφηγηθούν στους θεατές μια ιστορία που εμπλέκει λαούς και πολιτισμούς μέχρι σήμερα. Ένας σύγχρονος Χορός ανθρώπων επί σκηνής "παγιδεύεται" ανάμεσα στη μυθοπλασία και την πραγματικότητα σε μια πορεία εξερεύνησης που ακολουθεί τα ίχνη της κοινής αεικίνητης ανθρώπινης εμπειρίας.
Σκηνοθεσία, δραματουργία, έρευνα: Ρία Μεντηλίδου
Ενορχήστρωση, μουσική επιμέλεια: Μανόλης Μανουσάκης
Ηθοποιοί: Αλίκη Ατσαλάκη, Θοδωρής Θεοδωρίδης, Ίριδα Μπάμη, Ευτυχία Τσουκαλά, Χρυσούλα Φλαμπούτογλου
"Η μνήμη του νερού"
7 & 8 Αυγούστου • Κάστρο Μυτιλήνης
Παραστάσεις/Δράσεις για Παιδιά και Εφήβους
Με άξονα την προφορική ιστορία και την αξιοποίηση βιωματικού-βιογραφικού υλικού, η δράση Η μνήμη του νερού θέτει στο επίκεντρο την αξία της μνήμης και τη σημασία της διατήρησής της για την ιστορική και πολιτισμική συνοχή και συνέχεια, αναδεικνύοντας ίχνη της προσφυγικής ταυτότητας του νησιού της Λέσβου μέσα από το βλέμμα της νέας γενιάς. Η δράση περιλαμβάνει δύο δημιουργικά σκέλη-υποδράσεις: τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός βιωματικού εργαστηρίου θεάτρου ντοκιμαντέρ, με τη συμμετοχή εφήβων μαθητών της Λέσβου, σε συνεργασία με το Πρότυπο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Και τη δημιουργία μιας παράστασης θεάτρου ντοκιμαντέρ, με τη συμμετοχή των ίδιων των εφήβων ως "βιωματικών ερμηνευτών". Δίνοντάς τους τη σκυτάλη έτσι ώστε να εξερευνήσουν, να οικειοποιηθούν και να ζωντανέψουν τις ιστορίες των προγόνων τους μέσα από τη βιωματική έρευνα και την παραστατική τέχνη.
Σύλληψη, σκηνοθεσία, εμψύχωση εργαστηρίου: Μάρθα Μπουζιούρη
Στην παράσταση συμμετέχουν μαθητές του Πρότυπου Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Υπεύθυνος καθηγητής: Ντικράν Ματοσσιάν.