Η σύγχρονη τέχνη στην Πορτογαλία

Δεν είναι μόνο η πορτογαλική αρχιτεκτονική που σε μαγεύει, είναι και η επένδυση που έχουν κάνει οι Ίβηρες στη μοντέρνα Τέχνη.

Η σύγχρονη τέχνη στην Πορτογαλία

Τα μουσεία σύγχρονης τέχνης στην Ευρώπη αναβαθμίζονται συνεχώς και εμπλουτίζονται με καινούργια έργα που υπερβαίνουν κατά πολύ τις προωθητικές ενέργειες των εμπόρων της τέχνης.

Μέσα στους χώρους αυτούς διαμορφώνεται επιτέλους η σύγχρονη τέχνη για την οποία θα μιλάμε τις επόμενες δεκαετίες ενώ ταυτόχρονα παραμένει άθικτος ο ομφάλιος λώρος που συνδέει και τροφοδοτεί τους καλλιτέχνες του σήμερα με την πρωτοπορία των τελευταίων 150 χρόνων.

Μέχρι και η υπερτιμημένη Tate Modern έβαλε εσχάτως νερό στο κρασί της και οι άνθρωποί της αντιλήφθηκαν επιτέλους ότι η μοντέρνα τέχνη δεν είναι υπόθεση της τελευταίας δεκαετίας.

Μια και μνημονεύουμε τα μουσεία σύγχρονης τέχνης δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στη MNAC, το μουσείο σύγχρονης τέχνης στη Λισαβόνα, στην περιοχή Chiado, που μονοπωλεί το ενδιαφέρον των φιλότεχνων στην Πορτογαλική πρωτεύουσα. Είναι ένα από τα μακροβιότερα μουσεία Σύγχρονης Τέχνης στην Ευρώπη με μεγάλος βάθος καλλιτεχνικής δημιουργίας, και αυτό που μας εντυπωσίασε ήταν τα ζωντανά δρώμενα που παρουσιάζονται στους χώρους του.

Συνδυάζοντας τη MNAC της Λισαβόνας με την ανακαινισμένη Casa de Serralves του Πόρτο, ένα πολυμορφικό κήπο Τέχνης στις διαστάσεις του δικού μας Βοτανικού, με κτίρια και εκθέσεις μεγάλης πνοής, θα λέγαμε πως η Πορτογαλία βρίσκεται πολύ μπροστά σε ιδέες και τέχνη από τη χώρα μας, αποτελώντας πια ένα ζωντανό κομμάτι του Ευρωπαϊκού πολιτισμού. Αν βρεθεί κανείς στο Πόρτο, πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθεί την Casa de Serralves και να ρουφήξει κυριολεκτικά τη μόνιμη έκθεση Χουάν Μιρό στο «Ροζ Σπίτι».

Χουάν Μιρό στο Πόρτο

Όμως η οργιώδης ανάπτυξη της σύγχρονης τέχνης και η προβολή της στην Πορτογαλία δεν σταματά εδώ. Στη μαγευτική Σίντρα και στη σκιά των θερινών ανακτόρων η δημοτική αρχή έχει δημιουργήσει ένα μοναδικό χώρο σύγχρονης τέχνης που θα ζήλευαν μεγαλουπόλεις. Ακόμα και το παλιό ψαροχώρι του Κασκαΐς κοντά στη Λισαβόνα έχει εξελιχθεί σε πόλο καλλιτεχνικής δράσης με το νέο επιβλητικό μουσείο Πάουλα Ρέγκο, όπου φιλοξενείται μόνιμη συλλογή της ανατρεπτικής Πορτογαλέζας εικαστικού που πέθανε μόλις πέρσι αλλά και μια ειδική έκθεση έργων της σπουδαίας Μένες.

Μουσείο σύγχρονης τέχνης στη Σίντρα

Αν η προβολή της τέχνης από μια χώρα είναι δείκτης πολιτισμού για την ίδια, η Πορτογαλία παίρνει σίγουρα άριστα.